Categories: Recepti

Đumbir: Odlični recepti sa poznatim korijenom

Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući. Da budemo precizniji, treba vam korijen biljke koji mnogima služi kao začin ili sastojak raznih ljekovitih receptura.

Ovaj maleni korijen ima brojna ljekovita svojstva – podsjetite se – Ljekoviti korijen đumbira.

Đumbir je tropska začinska biljka. Može narasti od 100 do 150 cm u visinu. Ima listove kopljastog oblika, dugačke pa nas najviše podsjeća na trsku. Ipak, nama je od ove biljke najzanimljiviji njezin korijen. On je mesnat i debeo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatičan. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a okus je slatkasto pikantan i osvježavajući.

Svježi đumbir i sušeni đumbir su sasvim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke. U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.

Svježi korijen se koristi za pojačanje znojenja te izbacivanje toksičnih tvari iz organizma.

Sušeni korijen se koristi za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj i neke druge.

Ljekovita svojstva đumbirovog korijena zaista su brojna. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja. Korijen đumbira uspješno će pojačati imunitet, poboljšati cirkulaciju i spriječiti nastajanje ugrušaka u krvi. Djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripe.

Đumbir poboljšava pamćenje, i djeluje kao blagi afrodizijak. Smanjit će mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, što znači da efikasno uništava mikroorganizme. Zbog nutritivnog sastava ovaj korijen se često koristi protiv iscrpljenosti i umora.

Đumbir u sebi sadrži tvari koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5 g dnevno.

Recepti od đumbirovog korijena

Spomenut ćemo par jako dobrih recepata koji vam mogu dobro poslužiti. Krenimo onda…

Odličan preventivni lijek za prehladu

Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za bolju cirkulaciju. Naime, kada se osjeti jeza, drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za utopljavanje.

Čaj od đumbira se priprema tako što se svježi korijen đumbira nareže na tanke kriške i doda u proključalu vodu. Stavite oko 10 kriški đumbira na pola litre vode. Kuha se desetak minuta, a zatim se procijedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.

Za bolju probavu i detoksikaciju organizma

Pivo od đumbira

Napravite sami bezalkoholno pivo koje je istovremeno osvježavajuće i dovoljno jako da obilne obroke provarite bez potrebe za alkoholnim pivom, ili nekim drugim alkoholnim pićem. Ovo pivo je odličan napitak za detoksikaciju.

Recept za pivo od đumbira:

  • ½ šalice grubo naribanog đumbira
  • ¼ šalice soka od limuna
  • Korica od limuna, ribana s tim da ste limun prethodno dobro oprali
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 4 šalice mineralne vode

Grubo naribajte đumbir i limunovu koricu pa ih pospite šećerom. Iscijedite sok od limuna i prelijte đumbir te dodajte vodu. Ostavite 10-ak minuta, pa zatim procijedite u velike krigle za pivo. Poslužite sa puno leda i nekoliko listova svježe nane.

Umjesto mineralne vode možete staviti i običnu vodu. Ovaj napitak od đumbira s običnom vodom sobne temperature, bez leda i s medom umjesto šećera je ujedno i ljekoviti napitak protiv prehlade i gripe. Najbolje ga je popiti na prvi znak prehlade.

Uz svaki obrok pojedite mali komadić svježeg đumbira. To će poboljšati probavu, te pomoći organizmu da izbaci nakupljene toksine.

Topla čokolada sa svježim đumbirom

Trebat će vam ovi sastojci:

  • 100 ml vode
  • 10 g svježeg đumbira
  • 70 g čokolade za kuhanje
  • 30 g gorke čokolade (70% kakaa)
  • 200 ml slatke pavlake

Đumbir očistite, izrežite na tanke kolutiće, stavite u proključalu vodu i kuhajte na tihoj vatri 10 minuta poklopljeno. Ocijedite, pa u vruće sastojke umiješajte isjeckanu čokoladu i slatku pavlaku. Zagrijavajte uz miješanje dok ne zakipi.

Napomena: Toplu čokoladu služite odmah.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

1 mjesec ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago