Za ovu juhu nema recepta. Jednostavno uzmete odgovarajuće sastojke, koje ćemo spomenuti, i njihovim kombiniranjem pripravite koliko želite različitih, vrlo ukusnih juha. Ideja se zasniva na tome da upotrebljavate sezonsko povrće, koje ćete svaki put pripraviti na malo drukčiji način, tako da vam to zdravo jelo nikad ne dosadi.
To će vam uskoro prijeći u naviku, u kojoj ćete uživati cijelog života. Neke vrste povrća i ljekovitog bilja, koje trebate koristiti za pripremanje juhe od povrća, posebno bijeli luk, crveni luk, đumbir i crvena paprika, smanjuju mogućnost zgrušavanja krvi i na taj način sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka, koji dovode do srčanog udara. Bijeli i crveni luk utječu i na snižavanje razine kolesterola i krvnog tlaka.
Ostale vrste povrća, osobito rajčica, između ostaloga sadrže i gama-amino-buternu kiselinu (GABA). Ta je supstanca u posljednje vrijeme potpuno zaokupila pažnju stručnjaka. Prema istraživanjima, čini se da GABA iz rajčice i mnogih drugih vrsta povrća za juhu snižava krvni tlak i pridonosi jačanju srčanog mišića. Rajčici, kao osnovi medistrone juhe, dodajemo ostale ljekovite biljke, začine i povrće koji utječu na sniženje krvnog tlaka, među njima najprije već spomenuti bijeli i crveni luk, te uz to rižu, celer i šafran (Crocus sativus).
U drugo povrće koje također možete dodati medistrone juhi, a koje će pomoći u snižavanju razine kolesterola, spadaju artičoka, ječam, grah, mrkva, patlidžan i špinat. Pored toga, ova medistrone juha sadrži i povrće bogato snažnim antioksidansom glutationom. Antioksidansi sprječavaju nastanak naslaga na zidovima koronarne arterije, koje izazivaju začepljenje krvnih žila. Velike količine tih spojeva nalaze se i u šparogama, prokulici, kupusu, cvjetači, krumpiru, tustu i rajčici. Ima ih i u avokadu, grejpfrutu, naranči, breskvi i lubenici, ali to ipak nisu namirnice za juhu.
Sve vrste povrća koje možete koristiti za pripravu medistrone juhe imaju nizak sadržaj masnoća, sa svega malo ili nimalo kolesterola, tako da mogu pomoći u održavanju normalne tjelesne težine, krvnog tlaka i razine kolesterola. Ako ga sami uzgajate, povrće vam može omogućiti i potrebnu tjelesnu aktivnost.
Stoga, ako strahujete od srčanog udara, svakako medistrone juhu uvrstite u svoj jelovnik jednom ili dvaput tjedno ili, ako to želite, i češće. Početkom tjedna možete pripraviti veliki lonac juhe, podijeliti ga na obroke, zamrznuti i zatim koristiti uvijek kad to poželite. Prema mišljenju stručnjaka, ako tijekom tjedna nekoliko mesnih obroka ili onih sa sirom jednostavno zamijenite medistrone juhom, za oko 20 posto možete smanjiti rizik od srčanog udara.
Nemojte se zaustaviti na medistrone juhi. Mnogi čvrsti znanstveni dokazi govore u prilog tome da voće i povrće sprječava pojavu srčanih bolesti, pa ga stoga jednostavno morate uvrstiti u svaki obrok.
Voće i povrće su glavni izvor snažnih antioksidansa vitamina C i E, vitaminu A sličnih karotenoida i folata, te vitamina B. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da, ovisno o zastupljenosti ovih hranjivih tvari u svakodnevnoj ishrani, rizik od srčanog udara opada i do 40 posto, a i rizik od raka pada za oko 50 posto.
Stoga ne treba čuditi što Nacionalno istraživačko vijeće, Nacionalni institut za rak i većina nutricionističkih zdravstvenih ustanova pozivaju Amerikance da se trude ‘postići peticu’, što znači da trebaju uzimati najmanje pet obroka voća i povrća dnevno.
Ipak, imajte na umu da je tih pet obroka tek zdravstveni minimum. Mnogi nutricionisti preporučuju i osam ili devet obroka dnevno.
Već smo mnogo puta spominjali bijeli luk, crveni luk, đumbir i crvenu (ljutu) papriku. Naime, ove biljke pomažu u sprječavanju i liječenju bolesti srca, tako što snižavaju krvni tlak. Bijeli i crveni luk smanjuju i razinu kolesterola, te sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Ako već znate mnogo o ljekovitom bilju, taj podatak vjerojatno za vas nije novina. No, možda ne znate da i mnoge druge biljke pomažu u sprječavanju i liječenju bolesti srca.
Štir (Amaranthus, različite vrste) i druge biljke koje sadrže kalcij. Lišće štira jedan je od najboljih biljnih izvora kalcija, otprilike 5.3 posto suhe tvari. Studije pokazuju da kalcij jača mineralnu gustoću kostiju, što može pomoći u sprječavanju osteoporoze. Ali postoji još nešto, naime taj mineral znatno smanjuje i rizik od srčanog udara.
Ostale biljke koje u sebi sadrže visoki postotak kalcija su pepeljuga (Chenopodium album), kopriva, bob, potočarka (Nasturtium officinale), sladić (Glycyrrhizaglabra), mažuran (Origanum mqjorana), čubar (Satureja hortensis), mladice crvene djeteline i timijan (Thymus vulgaris).
Pored kalcija, štir je bogat biljnim vlaknima. Jedna šestogodišnja studija, provedena na sveučilištu Harvard, kojom je bilo obuhvaćeno više od četrdeset tisuća muškaraca, pokazala je da su oni koji su jeli hranu s mnogo biljnih vlakana, u usporedbi s onima koji su je jeli najmanje, za dvije trećine smanjili rizik od srčanog udara. Štir možete dodavati salatama, miješanim jelima od povrća i tjestenini.
Vrba (Salix, različite vrste). Kora vrbe sadrži salicin, biljnu prethodnicu aspirina. Mnoga istraživanja pokazuju da mala doza aspirina, tek pola do jedne cijele tablete dnevno, može značajno smanjiti rizik od srčanog udara, tako što sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.
Tijelo aspirin pretvara u salicilnu kiselinu, jednako kao što pretvara i salicin iz vrbove kore. Dakle, ako farmaceutski aspirin pomaže u sprječavanju srčanog udara, isti bi učinak morao proizvoditi i biljni aspirin. Međutim, ako ste alergični na aspirin, vjerojatno ne bi trebali uzimate niti njegovu biljnu inačicu.
Ljudi najčešće koriste koru bijele vrbe (Salix alba), ali nekoliko drugih vrsta, uključujući krhku vrbu (S. fragilis) i crvenu vrbu ili raki tu (S. purpurea), još su bogatije salicinom. Međutim, ako u prodavaonicama zdrave hrane ili biljnoj ljekarni možete pronaći samo koru bijele vrbe, slobodno je uzmite.
Otprilike pola do jedne čajne žličice kore bijele vrbe sadrži oko sto miligrama salicina. Nakon što se pretvori u salicilnu kiselinu, to bi otprilike trebala biti dovoljna količina aspirina da zaštiti vaše srce.
Predlažemo vam kuhanje čaja sa žličicom kore na jednu šalicu uzavrele vode. Ostavite da počine petnaest minuta i procijedite. Kušajte piti šalicu čaja dnevno ili svaki drugi dan.
Angelika (Angelica archangelica). Liječnici za sprječavanje srčanog udara rutinski propisuju kalcijeve blokade, poput verapamila (Calan, Isoptin). Ta vrsta lijekova djeluje tako što pomaže u snižavanju krvnog tlaka.
Angelika sadrži 15 spojeva koji spadaju u kalcijeve blokade. Ako već uzimate farmaceutski gotov lijek, nije preporučljivo da ga zamijenite angelikom, ali pretpostavljamo da bi dodavanje te biljke tretmanu lijekovima poboljšalo njihovo ukupno djelovanje. Ipak, ako želite kušati ovu biljku, prethodno se posavjetujte sa svojim liječnikom.
Vinova loza (Vitts vinifera). Rezultati oko 30 dugotrajnih studija govore da ljudi koji umjereno piju alkohol, jedno do dva pića dnevno, smanjuju rizik od srčanog udara za nekih 25 do 40 posto. U međuvremenu, javna rasprava o točnosti takvih tvrdnji još uvijek je u tijeku.
Neki znanstvenici tvrde da sam alkohol djeluje zaštitno na srce, vjerojatno tako što snižava kolesterol niske gustoće lipoproteina (“loša” vrsta). Tvrde da pomaže bilo koja vrsta alkohola poput piva, vina ili destiliranog alkoholna pića.
Drugi uporno tvrde da u crnom vinu postoji nešto posebno. Određene kemikalije, fenolni spojevi koji se nalaze u površinskom sloju boba grožđa, daju vinu crnu boju. Oni također štite organizam od kolesterola niske gustoće, lipoproteina, i to bolje od jakog vitamina E.
Ali, zapravo nije potrebno piti crno vino kako biste došli do tih spojeva. Oni se nalaze i u svježem crnom grožđu, soku od crnog grožđa i drugom voću i povrću, uključujući borovnicu, te bijeli i crveni luk.
Međutim, ako je vaš izbor za unošenje tih spojeva takav da ćete dnevno popiti dvije čaše crnog vina, to je u redu, dok se držite doze od dvije čaše dnevno.
Glog (Crataegus, različite vrste). Glog ima priznat i zaslužen ugled kao blagi tonik za srce. Posebno je koristan u liječenju zamora srca, poznatog kao koronarni srčani prekid. Ali istraživanja pokazuju da ova biljka pomaže i u sprječavanju srčanog udara. Ona otvaranjem, odnosno širenjem arterija poboljšava protok krvi kroz srce. Također povećava sposobnost srca da se nosi s gubitkom kisika, što se događa kad začepljenje koronarnih arterija smanji priljev krvi u srce.
Glog pomaže i u regulaciji pravilnih srčanih otkucaja i smanjuje takozvane periferni vaskularni otpor. To znači da olakšava protok krvi, smanjuje pritisak na srce i pomaže u snižavanju krvnog tlaka. U jednoj studiji, ljudi sa srčanim oboljenjima, koji su tijekom dva mjeseca dnevno uzimali 600 do 900 miligrama gloga, izjavili su kako osjećaju znatno poboljšanje.
Glog je moćan lijek za srce. Ako ga želite uzimati kako biste spriječili srčani udar, ipak se prije toga posavjetujte sa svojim liječnikom ili posjetite nekog naturopata, koji će vam preporučiti neki standardizirani ekstrakt. Naturopati, naime, ne preporučuju korištenje sirove biljke u liječenju bolesti srca.
Tušt (Portulaca oleracea). Ovo povrće, koje je lako uzgajati, najbolji je lisnati izvor korisnih spojeva poznatih kao omega-3 masne kiseline. One pomažu u sprječavanju nastanka krvnih ugrušaka, a time i srčanog udara. Upravo zbog tih omega-3 masnih kiselina, kojih ima puno u ribi iz hladnih mora, npr. lososu, ljudi koji tu ribu redovito jedu imaju nižu stopu bolesti srca od prosjeka. Pored toga, tušt je vrlo bogat antioksidansima, koji također pomažu u sprječavanju srčanog udara i raka.
Napokon, ovo povrće sadrži kalcij i magnezij u omjeru 1:1. Već smo spomenuli da je kalcij dobar za srce, ali njegovo je djelovanje najbolje kad ga uzimate uz istu količinu magnezija. Dakle, imate dovoljno dobar razlog da jedete puno svježeg, lisnatog tusta.
Ružmarin (Rosmarinus officinalis). Ružmarin je jedan od bogatijih bujnih izvora antioksidansa. Upravo stoga je i dobro zaštitno sredstvo za čuvanju hrane od kvarenja. Njegovi antioksidansi sprječavaju kvarenje masnoća u mesu. Figurativno govoreći, isti učinak imaju i na vaše srce. Od ružmarina se pripravlja čaj vrlo prijatnog ukusa. Također ga u većim količinama možete koristiti kao začin.
Vodopija ili cikorija (Cichorium intybus). Prema kalifornijskoj travarki Katni Keville, autorici knjiga Ilustrirana enciklopedija ljekovitog bilja i Ljekovito bilje za čuvanje zdravlja i liječenje, egipatski su istraživači otkrili da korijen vodopije ima dva korisna svojstva za srce. Usporava brze otkucaje srca, a ima i blago stimulativno djelovanje na srce, nešto poput vrlo popularnog lijeka digitalisa. A dovoljno je blag da bude siguran za upotrebu. Nekoliko industrijskih nadomjestaka za kavu sadrži prženu vodopiju. U Francuskoj i Italiji, njezino se korijenje ne koristi samo za izradu napitaka, već se smatra i povrćem. Kušajte neki od nadomjestaka za kavu od vodopije i provjerite hoće li vam se svidjeti. Slijedite upute na pakiranju.
Maslina (Olea europea). Kad se svakodnevno uzima, maslinovo ulje ima značajno zaštitno djelovanje protiv bolesti srca. Ono je svakako okosnica mediteranske dijete za zdravo srce. Kod mediteranskih naroda, kod kojih je glavni izvor masnoća mononezasićeno maslinovo ulje, srčani udari su relativno rijetki, čak i kod inače dosta visokog unosa masnoća. Ako već nije, maslinovo bi ulje svakako trebalo postati glavno ulje koje koristite u svojoj kuhinji.
Kikiriki (Arachis hypogaea). Nemojte s kikirikija uklanjati tanku unutrašnju crvenu ljusku, jer se u njoj nalaze spojevi zvani oligomerni procijanidi (OPC), koji štite srce. OPC su snažni antioksidansi, koji pomažu u sprječavanju ne samo srčanog udara, već i raka i moždanog udara.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…