Aromatično bilje – Timijan (thymus vulgaris) – Ljekovitost ove biljke, kao i upotreba u kuhinji su poznate od davnina

Timijan ima ugodan okus, a koristi se prilikom pripreme mesnih jela, ribljih juha, te kod pripreme povrća. Biljka ima lijepi izgled, te ga se može zasaditi i na kamenitim područjima. Odavno su poznata njegova antiseptička svojstva.

Timijan je biljka koju svi trebaju imati u kućnoj apoteci. Ljekovitost ove biljke, kao i upotreba u kuhinji su poznate od davnina.

Timijan je mala biljka intenzivnog okusa i mirisa. Bolje uspijeva u južnijim predjelima, gdje ima više sunca koje joj pomaže da procvjeta. Smatra se da je ova biljka podrijetlom s Mediterana, a danas je rasprostranjena po cijelom svijetu.

Rod timijan obuhvaća mnoge vrste, od kojih se obični timijan najčešće koristi u liječenju. Latinski mu je naziv Thymus vulgaris, a poznat je i pod nazivima prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, bablja dušica i vrisak. Riječ je o trajnoj biljci, drvenastog donjeg dijela, koja podsjeća na grm polegnut po zemlji, iz kojega  izlaze uspravne, po 20 cm visoke vriježe, crvene boje dok u mlad.

Listovi su sitni, jajoliki, na vrhu zašiljeni, kratkih peteljki. Grimizni, ponekad i modri cvjetovi tvore na vršcima stabljike okrugle cvatove, jakog i ugodna mirisa.

U kuhinji – S timijanom se može napraviti mirisna juha od kruha. 1.5 litara juhe zakuhajte i dodajte 350 grama narezanog starog kruha. Kuhajte i lagano miješajte narednih 45 minuta dok kruh ne postane kremast. U posudu izmiješajte timijan, mažuran i krasuljicu, te čubar, 2 jaja i 8 žlica parmezana. Nakon miješanja te smijese dodajte je u glavnu juhu, te popaprite i posolite.

Ljepota i zdravlje – Timijanom se mogu otvarati zatvoreni dišni putovi, ima umirujuća svojstva, te povoljno djeluje na reumatične bolove. Eterično ulje ove biljke sastavni dio je mnogih prehrambenih prizvoda i likera. Od timijana se radi antiseptična zubna pasta koja ne oštećuje caklinu, a smiruje desni. Nedavno je primjećeno da ulje od timijana djeluje nepovoljno na ličinke komaraca.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

1 dan ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago