Akutna reumatska groznica počinje u vidu angine, zapaljenja usne šupljine ili bronhitisa.
Taj oblik infekcije traje 3 do 4 dana, i duže, tj. od 5. do 14. dana bolesnicima se povisuje temperatura tijela te osjećaju bolove u velikim zglobovima.
Budući da su bolovi u zglobovima veoma jaki, bolesnici tu prisiljeni leći u krevet.
Iako bolesnici ne osjećaju jače smetnje u predjelu srca računa se da je najmanje polovici bolesnika zahvaćeno i srce.
Oni koji su jednom preboljeli tu bolest, poslije lakše ponovo obolijevaju. Ukoliko se bolest ne smiri, najdalje u roku od 3 do 6 mjeseci prelazi u kronično stanje.
Reumatska groznica veoma je ozbiljna bolest s teškim posljedicama te zbog toga, ukoliko se radi o bolesnu djetetu ili mlađem čovjeku s bolovima u zglobovima i povišenom temperaturom tijela, potrebno je imati na umu ovu bolest i brzo se liječiti. (U početku liječi se u bolnici.)
Sastav čaja: 40 g stabljike preslice, 40 g cvjetova i listova kunice, 40 g stabljike konjogriza, 40 g stabljike ivanjskoga cvijeća, 40 g listova lopoča (vodene ruže), 40 g zvjezdana (rožaste djeteline, površinski dio), 40 g cvjetnih vrhova potočnjaka, 40 g žila zečjeg trna, 40 g stabljike zečjeg trna, 20 g listova ribiza crvenoga, 20 g listova kadulje, 20 g ive trave, 20 g listova divlje nane, 20 g korijena iđirota, 20 g plodova drača i 20 g stabljike majčine dušice
Pripremanje i primjena čaja: Travu jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopljeno. Zatim procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije jela i po pola dl poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se srednja žlica rafiniranog maslinovog ulja. Djeca do 12 godina starosti taj čaj treba da piju dnevno 6 puta, po pola dl prije i pola dl poslije jela. Prema tome, djeca toga uzrasta dnevno trebaju uzimati i 6 laganijih obroka jela. Iza svih napitaka uzima se, također, srednja žlica rafiniranog maslinovog ulja.
Bolesnik treba da boravi u zračnoj i provjetrenoj prostoriji, a da ne bude hladna. Potrebno je umjereno grijati oboljela mjesta i izbjegavati močenje hladnom vodom.
Sva hrana priprema se na biljnom ulju i bez zaprški. Jesti čorbastu i jako raskuhanu hranu sa što više miješanog povrća. Nije dopušteno jesti konzervirane prerađevine, govedinu, slani sir, plavu ribu, tvrdo kuhana jaja i suhomesnate proizvode.
Osim navedenoga, potrebno je bolesna mjesta, tj. zglobove namazati mlakom mješavinom biljnog ulja, rakije lozovače i malo naribane mrkve. Obloge nositi stalno, a obnavljati prije spavanja. Obloge stavljati neprekidno 12 dana, a mijenjati ih u toploj prostoriji.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…