Categories: Ishrana

Ako imate gripu jedite ove zdrave namirnice

Kada bolujemo od gripe jako je važno mirovati i jesti zdravo.

Gripa se najbolje liječi dobrim odmorom, i zdravom prehranom, praćenom odabranim toplim napitcima.

Ako Vas je zadesila gripa, ovo su namirnice koje Vam preporučujemo za brži oporavak.

Razni sokovi od voća ili povrća svakako će pomoći – Jesti salatu je vjerojatno jedna od posljednjih stvari koju ćete osjetiti dok se oporavljate od gripe. Umjesto toga si napravite smoothie od povrća. Uz pomoć svježeg i prirodnog smoothie napitka ojačat će te Vaš metabolizam i stimulirati imunološki sustav. Ujedno, ovaj zdravi napitak će Vas držati hidratiziranim. Žudite za slatkim okusom? Popijte sok od voća, a dodatno ga možete zasladiti žličicom kvalitetnog domaćeg meda.

Češnjak je idealan u ovim situacijama – Ako ga i ne volite baš najviše, svakako se potrudite konzumirati češnjak. Ovo je namirnica koja ima antimikrobna svojstva zbog čega je odličan odabir u slučaju gripe. Češnjak možete koristiti kao začin jelima koja ste odabrali u danima gripe.

Još jedna namirnica svojstvene arome je đumbir – Mnogima ne odgovara jaki i intenzivan okus đumbira, no on u stvari nije nimalo loš. Ako tome pridodamo i mnoga ljekovita svojstva ovog korijena, onda se svakako isplati uvrstiti ga u prehranu. Đumbir je dobar i kao preventivna namirnica protiv mnogih potencijalnih oboljenja. Đumbir je kućni lijek koji se često koristi kako bi se umirili simptomi poput mučnine ili glavobolje. Neke studije sugeriraju da može pomoći u borbi protiv upala. Pokušajte ga dodati svježe naribanog ili u prahu s drugom hranom ili probajte popiti pivo od đumbira.

Vrući čaj je napitak kojeg se uvijek sjetimo ako nas savlada gripa – Zeleni i crni čaj nude antioksidanse u borbi protiv bolesti. Dodajte žlicu meda i iscijedite limun da pomogne umiriti upaljeno grlo. Ako vam smeta kofein, odlučite se za bez kofeinski ili biljnu verziju. Pazite da limun i med ne stavljate u tek pripremljen čaj – pustite ga da se malo ohladi i onda obogatite, te lagano popijte dok je još topao.

Mogli bi se začuditi ali je i banana jako dobra namirnica u slučaju gripe – Rezane banane, ili one pripremljene u smoothie napitku jako su dobre za želudac. One mogu biti odlična hrana ako imate simptome kao što su mučnina, povraćanje i proljev, koji se često javljaju u djece s gripom. Banane, zajedno s rižom, sokom od jabuke i tostom, čine BRAT dijetu – često prva hrana kojom liječnici pokušavaju potaknuti ljude da pokušaju jesti kada se oporavljaju od želučanih problema. Lako su dostupne, pa se potrudite da ih stavite na jelovnik.

Još o gripi pročitajte na ovoj poveznici. Ako Vam se članak svidio, podijelite ga sa prijateljima.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

1 dan ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago