Acerola je poznata kao trešnja s Barbadosa, a kroz povijest je ovo voće bilo cijenjeno kao bogati izvor vitamina C. Acerola u sebi ima jako visok udio ovog vitamina, ali i još mnogih drugih elemenata.
U 100 grama ploda acerole možemo pronaći oko 1600 mg vitamina C. Čaša svježeg soka od ovih malenih plodova ima u sebi oko 35 mg vitamina C.
Acerola – tropska višnja ima čak 20 puta više vitamina C od limuna, i čak 65 puta više od plodova naranče. Biljka acerola dobra je jer jača imunitet, liječi hepatitis i druge bolesti jetre, infekcije, gripu i uklanja stres.
Svojim izgledom plod acerole podsjeća na trešnju, a kada sazrije on može biti tamnocrvene, svijetlocrvene ili narančaste boje. Plod acerole je hruskav, pomalo pikantnog i gorko-slatkog okusa, i jako sočan. Aroma ploda slična je trešnji i višnji.
Biljka cvjeta gotovo cijele godine, pa se na njenim granama u isto vrijeme mogu vidjeti cvjetovi i plodovi. Zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida, te organskim kiselinama, acerola je jako korisna jer naš organizam s lakoćom iskoristi vitamin C iz plodova ove biljke.
Količina šećera u plodovima je zanemariva, a sveži sok je tako dobar i zdrav da ga već godinama koriste američki piloti i astronauti, jer on svojim djelovanjem osnažuje organe za disanje i pomaže u stvaranju kolagena u koži.
Iz acerole možemo dobiti 95% vitamina u tečnom obliku, a daljom preradom se tečnost pretvara u prašak i priprema se koncentrat. Sušena ili kao sok, acerola se može kupiti u trgovinma zdrave hrane.
Zbog ovako dobrih svojstava, acerola se danas koristi najviše za jačanje imuniteta. Djelotvorna je u liječenju hepatitisa i drugih bolesti jetara, infekcija, prehlade, gripe, stresa, te fizičkih i psihičkih napora. Osim vitamina C, u aceroli možemo pronaći i znatne količine provitamina A i vitamina B kompleksa. To su vitamini koji pomažu u uništavanju slobodnih radikala. Znamo da slobodni radikali dovode do oboljenja oka, artritisa i nastanka karcinoma.
Od minerala u najvećoj mjeri pronalazimo željezo, kalcij, kalij i fosfor. Kalij regulira krvni tlak, i osigurava pravilan rad srca, dok bioflavonoidi i karotenoidi iz acerole održavaju normalne vrijednosti kolesterola. Folna kiselina pomaže u stvaranju novih stanica i štiti embrij od bolesti, zbog čega se preporučuje za vrijeme trudnoće.
Tropska višnja je prirodni lijek za glavobolju, jer protiv bolova postiže isti efekt kao aspirin i ibuprofen. Pomaže i kod groznice i upale grla, želudačnih tegoba, zatvora stolice i dijareje (proljeva).
Medicinskim istraživanjima smo potvrdili da acerola regulira razinu šećera u krvi, smanjuje rast stanica tumora, te iz stanica koje su zdrave uklanja štetne radikale. Pomaže kod različitih virusnih infekcija, i ubrzava zacjeljivanje rana.
Acerola se često koristi u proizvodnji tableta C vitamina, doduše kao poseban dodatak aromi. Voćka se ubire u napola zrelom stanju kada sadržaj vitamina C postiže svoj maksimum.
Oprez za kraj: Kod pojedinih osoba acerola može izazvati alergijske reakcije, pogotovo ako su osjetljive na sastojak lateks. Ako ste skloni alergijma, prije konzumiranja ove voćke i njenih prerađevina trebalo bi da se posavjetujete sa liječnikom.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…