Categories: Ljekovita biljka

5 začina za optimalno zdravlje – Saznajte koji su začini dobri za naše zdravlje

Začini koji su jako dobri za nas i naše zdravlje. Saznajte koji su to, i kako djeluju…

Svijet oko nas prepun je toksina, zagađenja i bakterija koje su štetne.

Ti ekološki problemi nam stalno štete pogotovo onima koji su stariji i bolesni. Stoga se potrebno obraniti kako bi spriječili bolesti prije nego se pojave. Neki začini su jako dobri, imaju ljekovito djelovanje, pa ih je dobro koristiti u svrhu prevencije i liječenja.

Mnogi ljudi zbog toga svakodnevno uzimaju umjetne lijekove. Međutim, puno bolji i zdraviji lijekovi nalaze se u prirodi, a među njima su i začini čija je moć odavno poznata. Donosimo vam 5 začina koji će vam pomoći očuvati zdravlje.

Češnjak – ovaj se začin naveliko koristi za sprječavanje prehlade, gripe i upale pluća tijekom zimskih mjeseci. Posebno je dobar za snižavanje razine kolesterola, krvnog tlaka i šećera u krvi. Povoljno djeluje i na imunološki sustav, ima i protuupalna svojstva te štiti rad srca i krvožilnog sustava.

Đumbir – odličan je za ublažavanje boli i probavnih smetnji. Hranjive tvari iz hrane se lakše apsorbiraju u organizmu ukoliko se u jelo dodaje đumbir. Kao i češnja, vrlo je upotrebljiv prilikom zimskih mjeseca za zaštitu od viroza i gripe. Daje energiju cijelom tijelu te pogoduje radu svih organa.

Kurkuma – snažan antioksidans koji u kombinaciji s paprom pomaže da se tijelo regenerira od toksičnih preopterećenja. Kurkuma štiti i od raznih bolesti te ima protuupalna svojstva. Regulira metabolizam te je prirodni lijek protiv bolova.

Ružmarin – pomaže u krvotoku te stimulira i čisti živčani sustav koji je jedan od najvažnijih sustava u ljudskom tijelu. Odlično djeluje protiv bakterija te olakšava iskašljavanje. Pomaže i kod problema s cirkulacijom. Uz sve to, stimulira mozak i općenito cijeli organizam.

Muškatni oraščić – ublažava grč u mišićima, snižava krvni tlak i razinu kolesterola u krvi, poboljšava koncentraciju i cirkulaciju. Djeluje smirujuće te se može koristiti kao lijek protiv nesanice. Ali, važno je napomenuti da ga treba uzimati u vrlo malim količinama jer ako ga se uzima previše ima negativne učinke.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

5 dana ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago