Veliki obrat: “Postoji mogućnost da COVID-19 nestane.”

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je izrekao prilično zanimljive stvari, koje donosimo u nastavku.

“Može se dogoditi da nam netko od turista ili bilo tko, tko dolazi u Hrvatsku, donese virus. Mi smo cirkulaciju virusa uglavnom prekinuli u našoj populaciji, a nadam se da će tako i ostati.” – rekao je Capak.

Koronavirus će se vratiti u naše stanovništvo

“Ako se virus ne promjeni i ako nećemo imati cjepivo ili lijek za profilaksu, cirkulacija virusa će se vratiti i u naše stanovništvo. Međutim, mi smo sada puno bolje organizirani, bolje razumijemo virus, i znat ćemo učinkovito djelovati da držimo virus pod kontrolom.” – objašnjava u intervju-u za N1 televiziju.

Nakon toga osvrnuo se na dvije stvari, a to je cjepivo, za koje smatra kako ne može biti gotovo do jeseni, kao i na činjenicu da bi COVID-19 mogao nestati, kako je to slučaj bio sa SARS-om.

Moguće je da virus nestane, baš kao i SARS

“Kao što ste već upoznati, stariji brat ovoga virusa, SARS, iznenada je nestao nakon što smo imali oko 90 tisuća oboljelih. To se može dogoditi i sada. Kao što je moguće i da razvijemo učinkovit lijek za profilaksu, što je ipak manje vjerojatno.” – rekao je, te se osvrnuo na datum kada ćemo imati cjepivo.

“Cjepiva će sigurno biti, samo je pitanje vremena, jer, da bi se napravilo populacijski učinkovito i sigurno cjepivo potrebno je vremena. Ipak, puno više vremena nego što je to do jeseni, kako neki tvrde. Kada dođe cjepivo, narod će se cijepiti i zaustavit će se cirkulacija virusa.” – završava.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

5 dana ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago