Svi koji žele zadržati liniju ili se pak riješiti pokojeg kilograma viška trebali bi voditi računa o onome što i koliko jedete.
Ako nemate ideja, i ne želite ostati gladni, isprobajte ove jako dobre zamjene za kruh, tjesteninu i krumpir s minimalno kalorija i maksimalno nutritivnih sastojaka koje možete jesti koliko god i kad god želite.
Mnogi ne znaju, no postoje zdravije zamjene za krumpir, kruh i tjesteninu. Koje su to?
Zamjena za krumpir – Ova namirnica može se pripremati na bezbroj načina, a ne sadrži gotovo nikakve masnoće. Ima vrlo malo ugljikohidrata i kalorija pa je s time idealna je zamjena za krumpir. Želite li cvjetaču ili karfiol pretvoriti u ukusan prilog skuhajte je i pripremite kao krumpir te pretvorite u pire. Isto tako, kuhana cvjetača začinjena s malo soli, papra, maslinovog ulja i octa postaje najukusnija salata koju možete jesti i samu.
Zamjena za kruh – Kruh je kod nas jako popularna namirnica koja je usko povezana s debljanjem. Ako ste i vi ovisnik o kruhu te ne možete niti zamisliti obrok bez njega, donosimo alternativu. Riječ je o kruhu bez trunke brašna koji je vrlo ukusan i jednostavan za pripremu.
Sastojci za pripremu kruha: 3 jaja, 100 grama sirnog namaza, pola žličice praška za pecivo, prstohvat soli i papir za pečenje.
Priprema kruha: U jednu zdjelu izdvojite bjelanjke, dodajte malo soli i istucite ih u snijeg. U drugu zdjelu stavite žumanjke, sir i prašak za pecivo i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu, glatku smjesu. U dobivenu smjesu postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka te ga polako i postepeno umiješajte kako bi zadržao volumen. Na tepsiju raširite papir za pečenje, žlicom uzimajte smjesu te je stavljajte na papir, ali ostavite dovoljno razmaka između peciva. Tepsiju stavite u zagrijanu pećnicu te pecite peciva oko 25 minuta na 150 stupnjeva celzija.
Dodatni savjeti za pripremu: Kada peciva izvadite iz pećnice iznenadit će vas njihov izgled sličan kuhanom bjelanjku, no ne dajte se zavarati, upravo takvi moraju biti, ali ne i zadugo. Naime nakon što se u potpunosti ohlade, peciva je važno pospremiti u posudu s hermetičkim poklopcem, te ih ostaviti preko noći. U tom periodu u potpunosti će promijeniti teksturu i početi nalikovati kruhu. Kruh će ispasti vrlo izdašan i mekan, idealan uz saftna jela i za sendviče. Pecivo prerežite i napunite ga salamom ili pečenim pilećim prsima, mozzarellom i svježim povrćem po želji. Pecivo možete napuniti i slatkim namazima te ga jesti i kao desert.
Zamjena za tjesteninu – Tjestenina je mnogima glavni dio brzinskog obroka koji se može pripremiti u svega pola sata. No iako je vrlo ukusan dodatak jelima, tijesto nije prijatelj vaše linije, posebno ako planirate izgubiti pokoji kilogram viška.
Sastojci za ovo ukusno i dijetalno jelo: 1 žlica maslinovog ulja, 20 dkg pilećih prsa, 1 do 2 češnja češnjaka, 1 manja glavica luka, 300 g pasirane ili sjeckane rajčice, 2 srednje tikvice narezane na trakice, sol, papar te svježi ili sušeni bosiljak.
Priprema jela: U veći, plitki lonac za umak ugrijte ulje te dodajte komadiće piletine, sol i papar. Piletinu vrlo lagano zapecite (dok ne pobijeli) te dodajte nasjeckani luk i češnjak. Sve zajedno kuhajte dok luk ne omekša i postane proziran te dodajte rajčicu. Ostavite da zakuha te potom smanjite vatru i ostavite da se lagan krčka oko 5 minuta. Dodajte bosiljak te po potrebi još soli i papra i kuhajte još oko 5 do 10 minuta sve dok se umak ne zgusne. Na kraju, u umak ubacite narezane tikvice te ih još par minuta prokuhajte dok ne postanu ‘al dente’.
Savjeti: Špagete možete servirati posipane s malo parmezana i uživajte u ukusnom dijetalnom obroku. Špagete od tikvica na ovaj način možete kombinirati sa svim umacima koje ste dosada radili uz klasičnu tjesteninu. Umjesto da ih odmah ubacite u umak, tikvice možete skuhati posebno u slanoj vodi te servirati prelivene umakom.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…