Osim zbog okusa, orašasti plodovi su jako cijenjeni i zbog svojih nutritivnih osobina i ljekovitosti.
Njihovo redovito konzumiranje treba biti neizostavan dio u prehrani čovjeka. Orašasto voće jako je korisno za zdravlje čovjeka, pomaže ljudskom organizmu u borbi protiv mnogih oboljenja, a najbolje rezultate daje kada se koristi preventivno.
Čak 95% tvari u orasima korisne su za ljudski organizam. Orasi osiguravaju dovoljnu količinu gotovo svih vitamina – A, C, K, E i B. Jako su bogati i mineralima, prije svih kalijem, magnezijem, kalcijem i željezom. Pored toga, visoka koncentracija aminokiselina čini ih korisnim za formiranje mišićnog sustava, za zdravlje kostiju, srca, kože i kose. U 100 grama plodova oraha može se nalaziti 10 do 20 gr bjelančevina, 30 do 77 gr masti i 5 do 15 gr ugljikohidrata, što je znano više u odnosu na voće i povrće. Da bi njegova blagotvorna svojstva bila djelotvorna potrebno je svakoga dana jesti po jednu šaku oraha, ali se ne preporuča konzumiranje veće količine.
Zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava, lješnjak spada u skupinu namirnica s velikom snagom liječenja. U narodnoj medicini koristi se za opće jačanje organizma. Lješnjaci reguliraju metabolizam i imaju preventivno djelovanje kada su u pitanju srčana i oboljenja krvnih žila. Sadrže oko 80% masti, 22% bjelančevina, 4% ugljikohidrata, a bogati su i dušikom, mineralima, vitaminima B1, B2 i C, flavonoidima, željezom i aminokiselinama.
Lješnjaci se široko primjenjuju u kozmetici, jer imaju antibakterijsko, antiseptičko i dezinfekcijsko djelovanje. Osim plodova, ljekoviti su i lišće i kora lješnjaka. Lišće sadrži dosta vitamina C i karotena, dok je u kori dosta eteričnih ulja.
Osim što su vrlo ukusne, pistacije su odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, vitamina i minerala. Sadrže i sve aminokiseline, izuzev triptofana, zbog čega nutricionisti savjetuju njihovo konzumiranje u kombinaciji sa sjemenkama lana, bundeve ili suncokreta, sa sojom ili indijskim orahom.
Od minerala naročito su bogati kalcijem i željezom, što ih čini korisnim za zdravlje zuba i kostiju, kao i za liječenje anemije nastale uslijed nedostatka željeza. Od ostalih minerala u pistacijama ima dosta kalija, učinkovitog u borbi protiv povišenog krvnog tlaka. Treba istaknuti da osobe koje imaju probleme s visokim krvnim tlakom trebaju konzumirati isključivo neposoljene plodove.
Pistacije odlikuje i velika kaloričnost – čak 557 kcal u 100 gr. Suvremena medicina ih preporučuje u borbi protiv iscrpljenosti, tuberkuloze i slabokrvnosti.
Plodovi badema imaju široku primjenu u kozmetici. Međutim, tvari kojima ovi plodovi obiluju vrlo su korisne i za zdravlje. Nezasićene masti zastupljene u bademima utječu na smanjenje razine lošeg kolesterola i snižavaju krvni tlak. Da bi imali takvo djelovanje, dovoljno je jesti po svega dva badema dnevno. Obzirom da stvaraju osjećaj sitosti i da se njihove masti ne apsorbiraju u organizmu, smatraju se odličnom namirnicom za korištenje u raznim dijetama.
Pored toga, bademi obiluju kalcijem i magnezijem, mineralima koji su jako bitni za zdravlje kostiju, pa daju odlične rezultate u prevenciji osteoporoze. Zbog visokog sadržaja fosfora i visoke energetske vrijednosti, oni pogoduju zdravlju živčanog sustava i korisni su za ljude koji su izloženi velikim intelektualnim naporima.
Iako nije jestiv jer je previše gorak, divlji kesten je vrlo ljekovit. U farmaceutskoj industriji već dugo se koristi za spravljanje preparata protiv venoznih bolesti – proširenih vena, hemoroida i tromboflebitisa. Ovakva ljekovita svojstva divlji kesten duguje prisustvu escina, tvari koja jača zidove kapilara i vena, štiti ih od upalnih procesa i djeluje diuretički.
Kesten ima visok sadržaj kalija i fosfora, a u manjoj količini u njemu su prisutni i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar i mangan. Obzirom da je bogat kalijem, a da u njemu gotovo uopće nema natrija, preporučuje se u dijeti osoba s oboljelim bubrezima i krvnim žilama.
Iako ga mnogi ne svrstavaju u orašasto voće, jezgro kikirikija, poput svih drugih orašastih plodova, sadrži veliki postotak masnoće oko 60%, što ga čini jako kaloričnim (600 kcal na 100 gr). Čak oko 80% tih masnoća čine nezasićene masne kiseline, jako blagotvorne za čovjekovo zdravlje, jer snižavaju razinu kolesterola u krvi. Zbog visokog sadržaja bjelančevina, oko 40%, kikiriki stvara osjećaj sitosti, pa je odličan i za uporabu u raznim dijetama.
On sadrži obilje vitamina B skupine, koji imaju umirujuće djelovanje na živčani sustav, a kosu čine sjajnom. U plodovima kikirikija su koncentrirane i značajne količine vitamina E, koji stimulira funkciju spolnih žlijezda.
Kikiriki se u prehrani može koristiti u sirovom stanju, ali je ne samo ukusniji, već i korisniji ako se ispeče. Nije potrebno jesti ga u većim količinama. Odličan je kao dodatak salatama od voća i povrća, za spravljanje umaka, kaša i raznih poslastica.
Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…
Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…
U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…
U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…
Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…
Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…