Šparoge su odlična namirnica koja čisti organizam

Šparoge su dobro poznate i kod nas. Jako često ih beremo, ili kupimo na placu te koristimo u salatama i raznim jelima. To je dobro, jer je riječ o izrazito dobroj i zdravoj namirnici.

Poznato je u svijetu da su šparoge jedno od najbogatiji povrtnih biljaka, niskokalorične su, bogate vitaminima i mineralima, kao i vlaknima, a osim za zdravu ishranu, od davnina se koriste kao lijek.

Inače, tek toliko da napišemo, energetska vrijednost 100g šparoga iznosi 35 kalorija, a 93% otpada na vodu, 1,7% bjelančevine, 2,6% ugljikohidrate u 0,7% masti. Pored mineral i vitamina, bogatstvo šparoga leži i u prisutnosti kalcija, kalija, magnezija, cinka, selena, robiflavina i drugih elemenata koji trebaju našem organizmu.

Šparoge možemo naći kao samonikle, te kao uzgajane. Samonikle šparoge mogu se naći u priobalnim područjima, a počinju se brati u martu mjesecu, dok se uzgajane presađuju.

Šparoge imaju izraženo antioksidativno i antikancerogeno djelovanje, a naročito se preporučuje njihova konzumacija u terapiji kod raka mjehura, pluća i kože. Obzirom na izuzetno diuretsko djelovanje, šparoge se preporučuju za čišćenje bubrega, mjehura, mokraćnih kanala. Također, pročišćava i obnavlja krv što je naročito bitno kod oboljenja jetre i bolovanja od žutice.

Pročitajte u nastavku još zanimljivih detalja u vezi šparoga

Pored svega gore navedenog, konzumiranjem šparoga sprječavaju se bolesti srca i krvnih žila, smanjuje se kolesterol i visok krvni tlak. Jačaju se krvne žile, a bogatstvo vlaknima pozitivno utječe na probavu, te zbog mogućnosti neutralizacije amonijaka, konzumiranjem šparoge možemo otkloniti umor. Šparoge su bogate inulinom prebiotikom koji potiče razvoj dobrih bakterija dok one patogene loše bakterija neutralizira. Također, njihovom konzumacijom smanjujemo rizik od alergija, dijabetesa tipa 2, moždanog udara, a prisutnost folne kiseline pomaže u prevenciji raka pluća i debelog crijeva. Također, šparoge sadrže i glutatin antioksidans koji organizam štiti od slobodnih radikala koji uzrokuju rak.

Šparoge se naročito preporučuju trudnicama, što je i logično ako uzmemo u obzir koliko su bogate folnom kiselinom, koja je sintetički oblik vitamina B. Zbog toga šparoge izrazito pozitivno djeluju na razvoj kičme i mozga fetusa.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

6 sati ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago