Šparoge su odlična namirnica koja čisti organizam

Šparoge su dobro poznate i kod nas. Jako često ih beremo, ili kupimo na placu te koristimo u salatama i raznim jelima. To je dobro, jer je riječ o izrazito dobroj i zdravoj namirnici.

Poznato je u svijetu da su šparoge jedno od najbogatiji povrtnih biljaka, niskokalorične su, bogate vitaminima i mineralima, kao i vlaknima, a osim za zdravu ishranu, od davnina se koriste kao lijek.

Inače, tek toliko da napišemo, energetska vrijednost 100g šparoga iznosi 35 kalorija, a 93% otpada na vodu, 1,7% bjelančevine, 2,6% ugljikohidrate u 0,7% masti. Pored mineral i vitamina, bogatstvo šparoga leži i u prisutnosti kalcija, kalija, magnezija, cinka, selena, robiflavina i drugih elemenata koji trebaju našem organizmu.

Šparoge možemo naći kao samonikle, te kao uzgajane. Samonikle šparoge mogu se naći u priobalnim područjima, a počinju se brati u martu mjesecu, dok se uzgajane presađuju.

Šparoge imaju izraženo antioksidativno i antikancerogeno djelovanje, a naročito se preporučuje njihova konzumacija u terapiji kod raka mjehura, pluća i kože. Obzirom na izuzetno diuretsko djelovanje, šparoge se preporučuju za čišćenje bubrega, mjehura, mokraćnih kanala. Također, pročišćava i obnavlja krv što je naročito bitno kod oboljenja jetre i bolovanja od žutice.

Pročitajte u nastavku još zanimljivih detalja u vezi šparoga

Pored svega gore navedenog, konzumiranjem šparoga sprječavaju se bolesti srca i krvnih žila, smanjuje se kolesterol i visok krvni tlak. Jačaju se krvne žile, a bogatstvo vlaknima pozitivno utječe na probavu, te zbog mogućnosti neutralizacije amonijaka, konzumiranjem šparoge možemo otkloniti umor. Šparoge su bogate inulinom prebiotikom koji potiče razvoj dobrih bakterija dok one patogene loše bakterija neutralizira. Također, njihovom konzumacijom smanjujemo rizik od alergija, dijabetesa tipa 2, moždanog udara, a prisutnost folne kiseline pomaže u prevenciji raka pluća i debelog crijeva. Također, šparoge sadrže i glutatin antioksidans koji organizam štiti od slobodnih radikala koji uzrokuju rak.

Šparoge se naročito preporučuju trudnicama, što je i logično ako uzmemo u obzir koliko su bogate folnom kiselinom, koja je sintetički oblik vitamina B. Zbog toga šparoge izrazito pozitivno djeluju na razvoj kičme i mozga fetusa.

S N

Recent Posts

Istraživanje uloge online kasina u slovenskom gospodarstvu: Studija CasinoRIX stručnjaka

Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…

1 mjesec ago

Rukometno SP: Za koga su ove cijene, publiku ili VIP goste?

Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…

2 mjeseca ago

Dukan dijeta: Sve što trebate znati o kontroverznoj dijeti bogatoj proteinima

Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…

3 mjeseca ago

Sport i Wazamba Casino Online: dinamična kombinacija rekreacije i uzbuđenja

Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…

3 mjeseca ago

Kutija šibica donosi novi spektakl: Velika nogometna imena na veteranskome turniru

Petak na 53. izdanju Kutije šibica donosi pravu nogometnu poslasticu. Na rasporedu je sedam utakmica…

3 mjeseca ago

Osnovni obrasci kretanja za odabir vježbe za sportaše

Osnovni obrasci kretanja su klasifikacije vježbi koje predstavljaju temelj za odabir vježbi u treningu. Osnovni…

3 mjeseca ago