Kad bi neko povrće moglo biti superjunak, luk bi definitivno bio na vrhu popisa. Ovo neusporedivo dobro korjenasto povrće ima impresivan niz zdravstvenih prednosti. Luk je također beskrajno svestran, a činjenica da ga većina nas gotovo uvijek ima u svom domu čini ga idealnim sredstvom za korištenje kada dođe do prehlade ili gripe.
Luk i češnjak su oboje dio obitelji Allium i dijele mnoge iste zdravstvene koristi. Riječ allium doslovno znači ‘Ja mirišem’, a svi znamo da su oba najbolje poznata po svom oporom mirisu.
Luk je prirodni lijek za mnoge tegobePovrće iz obitelji luka je moćno i na mnoge druge načine. Sadrži visoke razine vitamina C, folata, fosfora, magnezija, kalija i kalcija. Također imaju i visoku razinu antioksidansa koji se zove kvercetin.
Pokazalo se da se kvercetin štiti od mnogih različitih vrsta raka u tijelu, pojačava imunološki odgovor, a koristi se i za pomoć kod katarakte tj. očne mrene. Kvercetin u luku je također proučavan zbog svoje sposobnosti da poboljša zdravlje srca, spriječi bolesti srca i da kod svakodnevnog korištenja omogućava krvi da slobodno cirkulira kroz tijelo.
Žuti luk obično ima više kvercetina od crvenog ili bijelog luka (i obično je financijski najpristupačniji u svakom slučaju!).
Luk sadrži visoke doze sumpornih spojeva za koje je dokazano da ubijaju čak i salmonelu i E. coli. Ovi spojevi također pomažu u sprečavanju raka i bolesti srca.
U prošlosti se preporučalo postaviti zdjelice sa lukom svuda diljem sobe kako bi apsorbirao bilo kakve klice iz okoline.
Luk gradi i kosti i povećava mineralnu gustoću kostiju i tako sprječava osteoporozu.
Luk je toliko zdrav, da čak i u ovoj studiji u kojoj je testiran prženi luk, količina kvercetina u krvi se povećala od 28,4 ng / ml do 248,4 ng / ml. Također se povećala ukupna sposobnost svih antioksidansa sudionika.
Žvakanjem sirovog luka olakšat ćete zubobolju, ubiti klice i pomoći u sprečavanju poremećaja zuba i desni. Samo budite sigurni da nakon toga dobro operete zube!
Luk je pun fruktooligosaharida koji potiču rad korisnih bakterija, no sa druge strane cilja štetne bakterije u crijevima i uništava ih.
Luk snižava razinu šećera u krvi i poboljšava razinu inzulina.
Luk može biti korišten u mnogim raznovrsnim lijekovima kućne izrade.
Ovdje ćemo spomenuti naše favorite.
Luk djeluje kao ekspektorant tj. pomaže iskašljavanju. On pomaže razbiti sluz i smanjiti njeno nakupljanje u prsima, a također smanjuje i učestalost napadaja kašlja.
Kod korištenja obloga za prsa najbolje je prvo zagrijati luk. Kako bi smanjili zagušenost prsnog koša i smirili spastični kašalj, možete oblog koristiti izvana, ili uzeti sirup ili tinkturu od luka za unutarnju upotrebu.
Kako napraviti oblog od luka: Narežite luk na kriške ili kockice, dodajte 1 žlicu vode i kuhajte dok voda ne ispari. Dopustite da se luk ohladi na ugodnu temperaturu, a zatim zamotajte luk u mali ručnik ili gazu. Sakupite krajeve ručnika i pričvrstite ih gumicama za domaćinstvo. Stavite oblog na prsa ili leđa i ostavite da djeluje 30 minuta, ponavljajući postupak svaka 3 sata ili dok simptomi ne nestanu.
Oblog od luka je zaista “mirišljav” pa kako bi ublažili tu nuspojavu možete oblog nanositi na stopala, zamotati ih u platno ili plastičnu vrećicu i prekriti ga čarapama.
Ovo je staromodan lijek napravljen od luka, hrena, češnjaka, kajenskog papra i još nekih drugih aromatičnih biljaka namočenih u jabučni ocat. Luk se u ovom receptu koristi zbog svojih snažnih antivirusnih i antibakterijskih sastojaka i njihove sposobnosti da podržavaju imunološki sustav.
Ovaj sirup je vrlo ukusan oblik uzimanja lijeka. Neki ljudi koriste šećer kako bi napravili više tradicionalan sirup, ali bolje je koristiti sirovi med za još veću zdravstvenu korist. Uzmite sirup od meda i luka protiv prehlade ili gripe, osobito ako je prisutan kašalj ili zagušenje pluća. Također možete uzeti jednu žlicu dnevno tijekom zimskih mjeseci kako bi pomogli očuvanju zdravlja i izbjegli zimske bolesti.
Nemojte pretjerati sa konzumacijom sirupa jer može uzrokovati probavne probleme.
Kako napraviti sirup od luka i meda: Nasjeckate luk na tanke kriške i dodajte ga u tavu. Ulijte med preko luka, samo da prekrije luk. Trebat će vam samo oko ½ šalice, možda manje. Nježno zagrijte med na vrlo niskoj temperaturi sve dok luk nije mekan i proziran. Nikako ne dozvolite da se temperatura smjese popne iznad 115 stupnjeva jer med više neće biti sirov.
Uzmite žlicu sirupa svaka 3-4 sata, ili dok se simptomi ne povuku. Možete ga koristiti i kao preventivnu mjeru, žlicu do dvije dnevno tijekom sezone prehlade.
Vjerojatno ste već prije upotrebljavali ulje češnjaka za liječenje infekcije uha kod djece, ali se i običan luk može koristiti na isti način. Ohladite polovicu prženog ili pečenog luka na ugodno toplu temperaturu i stavite na uho. To pomaže u ublažavanju bolnih upala i djeluje protiv bakterijske ili virusne infekcije u uhu. Također možete iscijediti i sok iz luka i staviti nekoliko kapi u uho.
Budite sigurni da je pasta od luka vrlo dobro ocijeđena, budući da ne želite da vam dijelovi luka završe u uhu. Ali nikada ne stavljajte ništa u uho ako sumnjate da postoji mogućnost da je bubanj uha oštećen!
Uvijek je najbolje tretirati oba uha čak i ako se vaše dijete žali na bol u samo jednom uhu, jer se infekcija često prenosi na oba uha.
Juha je jedan od najlakših i najukusnijih načina uvođenja luka u vašu prehranu. Spremite ljuske nakon guljenja i pomiješajte ih s pilećim kostima i drugim povrćem za ovu ukusnu bujonsku juhu. Istraživači u ovoj studiji smatraju da luk kao cjelina, uključujući i ljusku od luka, sadrži višu razinu kvercetina od oguljenog luka. To znači da korištenje ovih ljuski za izradu ove hranjive juhe ne daje samo dobar okus, već i potencijalno povećava prehrambenu vrijednost više od onog dijela luka kojeg biste inače pojeli.
Ovaj recept za juhu od češnjaka uključuje i luk i snažan je pomoćnik u borbi protiv bolesti. Također možete napraviti i francusku juhu od luka za piće. Blagotvorna juha od luka ne samo da pomaže tijelu da se bori protiv prehlade i gripe, već pomaže i mokraćnom mjehuru, bubrezima i liječenju kroničnih infekcija urinarnog trakta.
Luk je rubefacijens, što znači da privlači krv na površinu kože i pojačava cirkulaciju. Drevni Grci trljali su luk na bolne mišiće kako bi ih stimulirali i zagrijali. Luk također smanjuje upalu, što ga čini savršenim za liječenje modrica, naprezanja, uganuća, pa čak i reumatizma. Jednostavno nanesite oblog (pastu) od luka na zahvaćeno područje.
Luk se stoljećima koristi za uklanjanje infekcija nastalih oštećenjima kože. Njegova ljekovita svojstva će izvući gnoj iz čireva, ublažiti pčelinje ubode, i izvući otrov iz ugriza insekata ili pčelinji žalac.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…