Danas je u ishrani paradajz jedna od najčešće korištenih namirnica. Prepoznatljiva crvena boja ploda paradajza je vjerojatno donijela popularnost jelima poput pizze, pa zatim svim ostalim jelima poput paradajz juhe, paradajz sosa i tako dalje. Međutim, malo ljudi zna da kod voća i povrća upravo boja služi za zaštitu biljke od prejakog djelovanja sunca i zaštitu ljudskog organizma od slobodnih radikala, te ostalih štetnih tvari.
Na crvenoj boji, paradajz može zahvaliti supstanci zvanoj likopen. Likopen je nadalje dobar za mnoga antikancerogena i antioksidacijska svojstva, zbog kojih je paradajz za naš organizam jako dobra namirnica.
Likopen je naime otkriven tek prije nekoliko godina od strane naučnika sa Harvarda koji su proučavali utjecaj karotenoida na pojavu raka prostate. Od nekoliko stotina karotenoida pokazalo se da jedino likopen djeluje pozitivno na navedenu bolest, te da čak ima 4 puta veće antioksidacijsko djelovanje od beta karotena. Inače likopen je standardni kemijski sastojak prostate i kada on počne nestajati možemo da kažemo da dolazi do ozbiljnih promjena u funkciji prostate. Osim što pomaže kod raka prostate postoji još niz kancerogenih oboljenja kod kojih se pokazao kao veoma koristan, a to su rak dojke, rak debelog crijeva, rak pluća, kao i rak pankreasa. Također, pomaže vitalnim organima od oksidacijskog oštećenja i štiti DNK unutar bijelih krvnih stanica.
Sok od paradajza možete da kupite u svakoj trgovini zdrave hrane, međutim možda bi bilo bolje spremiti ga kod kuće i konzumirati ga dok je još svjež. Sok od paradajza je bogat vitaminima i mineralima ključnim za ljudsko zdravlje, kao što su željezo, fosfor, kalij, magnezij, vitamin A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6. Vitamin B6 rastvara homocistein koji je štetan za vene i pridonosi srčanim oboljenjima. Godinama se koristi kao lijek za snižavanje kolesterola, a navodno ćete uz pomoć ovog napitka vrlo uspješno otjerati i jutarnji mamurluk.
Recept za sok od paradajza je jednostavan za pripremu. Potrebno je prokuhavati određenu količinu paradajza dok im se kora ne počne skidati. Odstranite koru i zatim izmiksajte sadržaj sve dok ne dobijete finu tečnost. Posolite po svom izboru.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…