Categories: Prirodni lijekovi

Ovaj lijek će smiriti i najuporniji kašalj

Došla je sezona šmrcanja, bolnih grla i neugodnog kašlja. Ako ste i vi među ‘nesretnicima’ koje je uhvatila prehlada ili vas već pomalo lovi onda je ovaj prirodni lijek baš za vas.

Ovaj prirodni lijek možete sami pripremiti kod kuće, a odličan je protiv kašlja i prehlade.

Priprema ovog domaćeg sirupa traje tek nekih 20 minuta, pa zašto onda ne isprobati? Sirup se priprema od dva glavna sastojka, a dobar je jer odčepljuje sinuse, liječi kašalj i prehladu u rekordnom roku, a mogu ga koristiti i djeca.

Glavni sastojci za pripremu sirupa su: 250 grama svježeg luka narezanog na komade srednje veličine i oko 125 grama meda.

Samo da napomenemo da se sirup može uzimati koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata. Uzimajte po jednu žličicu za djecu do 10 godina te jednu žlicu za djecu stariju od 10 godina i odrasle.

Po želji, u ovaj sirup možete dodati i slijedeće sastojke: 1 žličica češnjaka (cijeli ili u prahu) koji olakšava bol, 1 do 2 žlice brijesta (suhog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo, 1 do 2 žlice svježe narezanog korijena đumbira ili 1 žlica praha korijena đumbira koji ugrijava, pospješuje cirkulaciju te sveukupnu učinkovitost sirupa i 1 do 2 žlice korijena bijelog sljeza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj.

U sirup možete staviti sve ljekovite biljke koje smo gore spomenuli po slobodnom izboru, ali ne više od 2 žlice sveukupno.

Postupak pripreme sirupa protiv kašlja: Narezani luk i biljke po izboru stavite u manji lončić od nehrđajućeg čelika ili stakla (ne aluminija). Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama). Upalite štednjak na laganu vatru i pustite da lagano vrije. Kad med postane tekući još smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje ljekovite sastojke u med. Lonac poklopite kako bi se sva ljekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac maknite svakih par minuta kako biste na brzinu promiješali sirup i spriječili da ne zagori (iako bi vatra trebala biti dovoljno slaba da do toga sigurno ne dođe). Nakon 20 minuta laganog ključanja, maknite lončić s vatre. Procijedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) pohranite u malu staklenku s poklopcem i držite ga u hladnjaku. Sirup uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata. Kako smo već gore spomenuli, doza za djecu mlađu od 10 godina je 1 žličica te 1 žlica za djecu stariju od 10 godina i odrasle.

S N

Recent Posts

Kultni horor filmovi koje ne smijete propustiti (pt. 1)

Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…

3 dana ago

Stipe Miočić: Biografija legende koja se oprostila od oktogona

Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…

5 dana ago

Casablanca Film (1942): Klasik koji prkosi vremenu

Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…

5 dana ago

Holistic fest: Najveći sajam holističkog zdravlja u Rijeci 16. i 17. studenog 2024.

Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…

1 tjedan ago

Celijakija: Razbijanje mitova i otkrivanje istine o životu bez glutena

Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…

2 tjedna ago

Slučaj Imane Khelif: Osvojila zlato na OI, a sada otkriveno da ima testise i XY kromosome

Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…

2 tjedna ago