Categories: Savjeti i Trikovi

Neugodna nadutost rezultat zarobljenih plinova – Kako izbjeći ovu pojavu?

Osobe koje se muče s nadutošću najčešće smatraju kako imaju lošu probavu. Istina je da probavljanje hrane može biti otežano. Uzrok može biti neprimjerena prehrana, teška masna, slatka ili slana hrana te previše kofeinskih i gaziranih napitaka, dakle sve što uzrokuje žgaravicu. Nedovoljno prožvakana hrana također ne izaziva dovoljnu produkciju probavnih enzima.

Nadutost se može javiti zbog više razloga, pa ćemo spomenuti neke.

Kod nekih ljudi kroz prirođeno duže crijevo hrana duže putuje pa bakterije u crijevima zbog zadržavanja hrane imaju dulje vrijeme da stvore plinove.

Jedan od plinova koji se najčešće stvaraju u crijevima uzrokujući nadutost je etanol. Dok zarobljeni plinovi ne izađu, olakšanja nema, no učinkovita je pomoć konzumacija više probiotičkih bakterija iz jogurta ili u gotovim pripravcima.

Nedostatak cinka može biti razlog nadutosti – Korisno je i unošenje dovoljne količine cinka, minerala kojega u obilju sadrže bademi, marelice i puretina.

Manjak cinka, naime, smanjuje kvalitetu probavljanja proteina.

Ako patite od nadutosti vodite računa o tome da dugo i dobro sažvačete svaki zalogaj, a pri pijenju nemojte se služiti slamčicom jer ćete tako gutati zrak.

Prirodna sredstva protiv nadutosti i zarobljenih plinova

Možete isprobati i neka provjerena prirodna sredstva protiv nadutosti. Osim što pospješuju probavu masti, plodovi kima (Carum carvi) najbolje su biljno sredstvo protiv nadutosti, napinjanja te grčeva u želucu i crijevima. Zgnječite jednu čajnu žličicu kima i prelijte s 3 decilitra kipuće vode. Nakon 10 minuta procijedite. Napitak se uzima 2-3 puta na dan. Dodaje se i u variva poput kupusa i kupusnjača. Korijandar i kardamom, uz paprenu metvicu, također se odavno koriste protiv nadutosti. Čajna žličica kardamoma (Elettaria cardamomum) također se malo zgnječi i prelije sa 2,5 decilitra vruće vode. Nakon 10 minuta napitak treba procijediti i piti u malim gutljajima kroz dan.

Čaj od sjemenki korijandara (Coriandrum sativum) priprema se na isti način, samo treba odstajati 15-20 minuta prije cijeđenja.

S N

Recent Posts

Holistic fest u Opatiji: Dva dana zdravlja, duhovnosti i pozitivne energije

Opatija je oduvijek bila oaza zdravlja – mjesto gdje se susreću tradicija liječenja, prirodna ljepota…

2 mjeseca ago

Svjetska premijera filma “Biti u rodu s Johnom Malkovichem” na Filmskom festivalu u Krakovu

Nakon što postane tata, Luka odluči poraditi na odnosu sa svojim ocem. Kako bi otkrili…

2 mjeseca ago

Istraživanje uloge online kasina u slovenskom gospodarstvu: Studija CasinoRIX stručnjaka

Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…

5 mjeseci ago

Rukometno SP: Za koga su ove cijene, publiku ili VIP goste?

Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…

6 mjeseci ago

Dukan dijeta: Sve što trebate znati o kontroverznoj dijeti bogatoj proteinima

Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…

6 mjeseci ago

Sport i Wazamba Casino Online: dinamična kombinacija rekreacije i uzbuđenja

Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…

6 mjeseci ago