Categories: IshranaRecepti

Napravite sok od višanja koji se ne kuha

Već smo spominjali koliko su zdrave višnje, i koje sve probleme mogu da spriječe kod čovjeka. Ovom prilikom Vam predstavljamo recept za izradu soka od višanja.

Da bi pripremili sok od višanja bit će vam potrebni sljedeći sastojci: 10 litara procijeđenog soka od višnje, 10 kg kristal šećera i 7 vrećica limuntusa.

Sok je jako jednostavan za pripremu, a kako smo već spomenuli u naslovu, da bi ga pripremili ne trebate kuhati sastojke.

Priprema soka ide kako je opisano: Višnje očistite od lišća, peteljki i trulih plodova pa ih dobro operite i ocijedite od viška vode.

Prebacite ih u posudu da odstoje 24 sata, nakon što ste ih dobro izgnječili tako da se meso višnje skroz odvoji od koštica. Ubacite 3 vrećice limuntusa, promiješajte, pokrijte i ostaviti na nekom hladnom mjestu da odstoje.

Kad su dovoljno odstajale, višnje procijedite kroz cjediljku, pritišćući ih da što više mesa i soka prođe kroz tu cjediljku. Zatim slijedi još jedno cijeđenje, ovog grubog soka, kroz gustu gazu ili pelenu, tako što ćete žlicom prevrtati nakupljeni talog na gazi da bi sok mogao da prolazi. Povremeno operite gazu da bi sok lakše prolazio. Ono meso višnje koje ostane u gazi, možete iskoristiti za pripremu pekmeza, ako imate vremena ili neki recept za taj slatki namaz.

Vratimo se izradi soka od višnji. Dakle, nakon što ste uradili i drugo cijeđenje, trebate izmjeriti točnu količinu soka u litrama i naspram te mjere dodati šećer i limuntus. Vodite računa da ste već jednu količinu limuntusa dodali, pa sad dodajte samo razliku.

Dobro promiješajte i svakih 15 minuta miješajte dok se šećer ne rastopi i sjedini sa sokom. U jednom trenutku pripreme, na površini soka će početi da se sakuplja blaga pjena, pa pazite da ju lagano pokupite da je nikako ne bude. Kada se pjena prestane pojavljivati vaš sok od višnji je gotov.

Sada možete puniti boce, koje trebate dobro zatvoriti. Jako je važno da boce i zatvarači budu čisti, sterilizirani i hladni.

Napunjene boce sa sokom trebate čuvati na tamnom i po mogućnosti hladnom mjestu, odnosno u podrum ili ostavi.

Kad se poželite soka, otvorite bocu, napravite sok po vašoj mjeri a načetu bocu stavite u frižider.

Od 10 litara ocijeđenog soka od višnje i dodatak šećera, dobit ćete 15 litara sirupa, tako da znate koliko će vam trebati čistih boca.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago