Categories: Ljekovita biljka

Ljekovita snaga bosiljka

Bosiljak je ljekovita biljka latinskog imena Ocimum basilicum. Riječ je o grmolikoj i vrlo mirisnoj ljekovitoj biljci, ovalnih i najčešće zelenih listova.

Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka i sve su različite kao po izgledu tako i po okusu.

Bosiljak raste u raznim dijelovima svijeta, a prvotno je uzgojen u tropskoj Aziji. Prvi pisani trag o bosiljku star je četiri tisuće godina i potječe iz starog Egipta.

Riječ bosiljak (tal. basilico, engl. basil) dolazi od grčkog basilikon, što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci. Rimljani su ga poistovjećivali s ljubavlju i odanošću te se vjerovalo da će muškarac zauvijek voljeti ženu od koje primi grančicu bosiljka. U Indiji su bosiljak njegovali kao simbol dobrodošlice, a u ayurvedi jedna od vrsta bosiljka (tulsi, lat. Ocimum tenuiflorum) koristi se za liječenje mnogih bolesti poput dijabetesa, astme, impotencije, bubrežnih kamenaca, neplodnosti i alergija.

Bosiljak je jako dobar antioksidans – Bosiljak je poznat po tome da ima jaka antioksidativna svojstva. Prema ORAC ljestvici sušeni bosiljak ima čak 61.000 jedinica. Antioksidansi koje prirodno pronalazimo u bosiljku štite tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, sprečavaju starenje stanica i nastanak nekolikih vrsta raka. Antioksidansi su važan dio zdrave prehrane i zdravog načina života, a bosiljak je njihov pouzdan i djelotvoran izvor. Jedan od antioksidansa iz bosiljka je beta-karoten. Beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, sprečava oksidaciju kolesterola u krvotoku i na takav način štiti srce i krvne žile. Oštećenja izazvana slobodnim radikalima doprinose razvoju mnogih drugih bolesti, uključujući astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. Beta-karoten iz bosiljka je odličan način prevencije ovih bolesti.

Bosiljak uspješno štiti srce i krvne žile – Bosiljak je dobar izvor vitamina B6 i magnezija. Vitamin B6 sprečava nakupljanje potencijalno opasne molekule homocistein. Iako je homocistein proizvod prirodnog staničnog procesa, može oštetiti stjenke žila ako se brzo ne pretvori u neškodljivu molekulu, a B6 u toj pretvorbi igra ključnu ulogu. Magnezij promiče zdravlje kardiovaskularnog sustava pomažući opuštanju mišića i krvnih žila. Tako pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od nepravilnog srčanog ritma. Magnezij osnažuje srčani mišić i djeluje preventivno protiv infarkta.

Bosiljak je prirodni antibiotik – Istraživanja su pokazala da ulje bosiljka povoljno djeluje na imunološki sustav kod čovjeka. Svježi listovi i ulje bosiljka imaju antibakterijska i antiseptička svojstva te mogu se koristiti u liječenju infekcija. Bosiljak možete koristiti i lokalno tako što listove biljke stavljate na rane, čime će oni spriječiti bakterijske infekcije.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

2 dana ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago