Osim što, između ostalog, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, bjelančevine, proteine, enzime, polisaharide, provitamin A, vitamine B kompleksa, D2 i C, lisičarka je niskokalorična i 90% njenog sastava čini voda. Zato je omiljena i među ljudima koji paze na liniju. U 100 gr lisičarke ima samo 12 kilokalorija.
Stanarka čistih šuma bogata je kalijem, važnim za probavu i srce, ali i kalcijem, ključnim za zdrave kosti. Uz to ona vam „nudi“ magnezij, potreban za pravilan rad srca i krvotoka i fosfor za mozak. Kako sadrži vitamin D, koji organizam sam proizvodi samo za vrijeme sunčanih dana, lisičarka može biti pravi spasilac kada naiđu kiše i tmurno vrijeme.
Inače, koriste je, posebno u zemljama Dalekog istoka, u liječenju upale očiju, noćnog sljepila i suhe kože. Naravno, uz sve kvalitete ona ima antibakterijska i antivirusna svojstva, pa tako čisti organizam, jača imunitet, pa i poboljšava cirkulaciju.
Ipak, kod lisičarke treba paziti na količinu. Ne savjetuje se više od dva jela sa lisičarkom na tjedan, jer može biti teška za želudac. Najbolje ju je kuhati i dodavati juhama i čorbama. Na našim tržnicama ima je u ponudi, a i stranci hvale naše gljive kao najzdravije, jer su nam šume još uvijek čiste. Kada kupujete lisičarku pazite da ne bude suha i mlitava. Nipošto je ne uzimajte ukoliko ima fleke smeđe boje po sebi.
U kulinarstvu je cijene kao odličan dodatak mesu, školjkama i jajima. Naravno, obogaćuje čorbe, gulaše i juhe.
Pripremite sebi doručak od lisičarki – Očišćene (ne perite ih, samo očistite) i isjeckane lisičarke dodajte u razmućena jaja i pecite kao inače.
Ručak od lisičarki – Lisičarke očistite (najbolje četkicom, bez pranja), isjeckajte na trakice. Jednu manju tikvicu ogulite i sijecite na kockice. Na srednjoj temperaturi na malo maslaca ili ulja prvo dinstajte lisičarke, pa im dodajte tikvice. Posolite i dodajte papar. Pržite tek nekih 5-10 minuta. Ne moraju biti u potpunosti pečene, sve zavisi kako volite. Na kraju dodajte malo sitno nasjeckanog bijelog luka. Možete ih služiti samo sa tostom ili prethodno pečenim šniclama, ako želite kaloričniji ručak.
Evo recepta i za večeru od lisičarki – 300 grama lisičarki ispecite na ulju sa jednom sitno nasjeckanom mrkvom i jednom manjom glavicom luka. Posolite po želji. Za to vrijeme skuhajte rižu, procijedite i prelijte dinstanim lisičarkama. Poslužite sa parmezanom.
Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…
Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…
U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…
U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…
Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…
Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…