Danas je kvasac tek nezaobilazan sastojak u proizvodnji kruha, kolača, piva i drugih alkoholnih pića te nekih egzotičnih namirnica poput fermentirane soje i crvene riže.
Trebate znati da je kvasac puno više od toga. Pokušat ćemo vam objasniti na koje još načine možete iskoristiti kvasac.
Znamo da je kvasac živi mikroorganizam, točnije, mikroskopski sitna jednostanična gljivica koja je ključna u fermentaciji šećera. Zbog toga se kvasac i koristi u procesima vrenja. Među brojnim vrstama gljiva kvasnica najpoznatija je Saccharomyces cerevisiae iz koje se dobivaju pekarski i pivski kvasac.
Industrijski kvasac proizvodi se kao svježi ili suhi, koji ima dulji rok trajanja.
Dosta ljudi zna da kod kuće napravi vlastiti kvasac za pečenje kruha, čime su se osigurali da ne koriste nikakve umjetne dodatke. Domaći prirodni kvasac, poznat kao starter ili baza, kiselo je tijesto koje se dobiva tako da se mješavina integralnog brašna i vode “uzgaja” u staklenci. Neki pritom dodaju naribanu jabuku ili med, za bogatiji okus i bolje ponašanje kvasca. Ovo fermentirano tijesto umijesi se u kruh koji tako dobiva posebnu kakvoću i dulje zadržava svježinu.
Kvasac je bogat vitaminima B skupine, proteinima (bjelančevinama), esencijalnim aminokiselinama i raznim mineralima, prije svega kromom i selenom. Istraživanja su pokazala da kvasac, ako se uzima u malim količinama može djelovati kao prirodni antibiotik i čistač probavnih organa te da pridonosi ravnoteži masnoća i šećera u krvi. Neki ga preporučuju i za lakše mršavljenje.
Svježi kvasac koristio se kao prirodni lijek još u antičko doba, a i danas se preporučuju ljekovite kure kvascem tako da se uzima natašte ili između obroka, 1-2 žličice, rastopljen u malo vode ili mlijeka, ili rastopljen u ustima, 1-3 puta na dan.
Od kvasca se pripravljaju i maske za lice, za umirenje akni i drugih kožnih upala te pročišćavanje i uljepšavanje tena. Obično se suhi kvasac pomiješa s mlakim mlijekom u smjesu koja se na licu drži dok se ne osuši, a potom se temeljito ispere toplom, pa hladnom vodom. Maska za lice može se dobiti i miješanjem kvasca s ružinom vodicom.
Opatija je oduvijek bila oaza zdravlja – mjesto gdje se susreću tradicija liječenja, prirodna ljepota…
Nakon što postane tata, Luka odluči poraditi na odnosu sa svojim ocem. Kako bi otkrili…
Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…
Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…
Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…
Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…