Pojedini znanstvenici diljem svijeta već neko vrijeme tvrde kako povećani unos soli u organizam recipročno povećava rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, i da je rizik od moždanog ili srčanog udara puno veća kod takvih osoba nego je to slučaj kod osoba koje unose približno preporučenoj dnevnoj količini.
Istraživanju koje je objavio popularni časopis The Lancet sredinom ovo godine bavi se upravo tim pitanjem, a rezultati istraživanja potvrđuju takve navode. Kako bi rezultati bili što vjerodostojniji, dodajmo kako je u navedenom ispitivanju sudjelovalo preko 94 tisuća različitih osoba, različite dobi (od 35 do 70 godina) i spola. No, isti časopis je prije nekog vremena tvrdio potpuno drugačije
Iako se mi trudimo prenositi što točnije informacije, ovo je odlična prilika da napravimo analizu rezultata istraživanja koje je isti časopis u prošlosti objavio na svojim stranicama. Naime, isti medij je prije 2 godine tvrdio skroz suprotno – potrebno je unositi minimalno 3 grama dnevno, jer premala količina soli može dovesti do moždanog i srčanog udara!
O tome je tada pisao Daily Mail, te pritom prenio zgražanja većine znanstvenika, ali i same Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Njihova reakcija je sasvim normalna jer upravo navedeni časopis se smatra pouzdanim izvorom informacija, koji čita mnogo ljudi, te nosi vrlo veliku odgovornost kod objave bilo kakvih istraživanja. Tužno je što je isti medij u nekoliko navrata tvrdio ono što tvrdi i danas – puno soli u organizmu je opasno po zdravlje – a onda “okrenuo” priču.
Unos manje od pet grama soli na dan smanjuje krvni tlaka, kao i sami rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog i srčanog udara – izričito tvrde u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.
Preporuka liječnika, znanstvenika, kao i same Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), je unos oko 2 grama soli dnevno. U današnje doba normalno je da se u organizam unosi puno više od navedene granice, stoga nije za čuditi što WHO pokušava u svakom trenutku informirati građane o opasnostima koje donosi “moderna ishrana”.
U pojedinim državama, gdje stanovnici vole jače začinjenu hranu, kao što je primjerice Kina, događa se da osobe unose višestruko veću količinu soli od preporučene, te, prema tvrdnjama znanstvenika, u tim državama je razina obolijevanja i rizika od moždanog i srčanoga udara veća.
Veliki unos soli u organizam može dovesti do neželjenih kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, sol se povezuje i s većim rizikom za razvoj moždanog udara, kao i s karcinomom želuca. Također, mogući su problemi s bubrezima, a sol pomaže i razvoju bubrežnog kamenaca – tvrdi doktorica obiteljske medicine Sanja Škrnički Kršek.
Ispitivanje u zemljama s najvišom stopom unosa soli u organizam, a koja seže i do preko 5 grama dnevno (što je 2,5 manje žlice), potvrdilo je da postoji izravna veza između soli i mnogih bolesti s kojima se stanovnici sve teže nose, a među kojima prednjače upravo srčani i moždani udar. Upravo zbog toga se preporučuju kontrola i unos oko 2 grama dnevno.
Zaključak autora ovog članka je da se držimo teorije koju nam daje WHO, a to je da ne prelazimo drastično granicu od 2 grama soli dnevno. Ništa nije dobro u prevelikim količinama unositi u tijelo, pa je upravo to situacija s unosom natrijeva klorida.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…