Istraživanje potvrdilo: Hrana za naše tržište je zaražena bakterijama i pljesniva

Centar za sigurnost hrane objavio je veliko izvješće trogodišnjeg nadzora hrane subjekata koji posluju s hranom na teritoriju Republike Hrvatske. Navedena istraživanja provodili su sami subjekti redovito, unutar programa samokontrole, a državne institucije kontrolirale su ih periodično.

Rezultati testiranja su prilično poražavajući i šokantni. Naime, rezultati su ukazali na prisustvo bakterija koje se svrstavaju u indikatore higijene, kao što su aerobne mezofilne bakterije, enterobakterije, te plijesni i kvasci.

Hrvatima se prodaje pljesniva hrana, bogata bakterijama

Da, dobro ste pročitali, hrana koja je testirana, a koja je bila namijenjena našem tržištu, bila je pozitivna na bakterije, plijesan, kvasac i druge stvari koje mogu biti opasne za život i zdravlje pojedinca. Ipak, iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) tvrde kako navedena hrana nikada nije išla u prodaju, jer se zbog toga i rade testiranja.

To su isključivo rezultati analiza koje redovno provode subjekti u poslovanju s hranom, na hrani koja se još ne nalazi na tržištu. Ako rezultati nisu bili zadovoljavajući sukladno važećem zakonodavstvu, ta hrana nije ni došla na tržište“, odgovorila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, u razgovoru za Index.

HAPIH: Takva hrana nikada nije bila na slobodnom tržištu

U izvješću se navodi kako je u hrani pronađeno i nekoliko patogenih bakterija, kao što su Escherichia coli, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Lysteria monocytogenes, , sulfitoreducirajućih klostridija Bacillus cereus i Pseudomonas aeruginosa, iako, kako tvrde u agenciji, radi se u puno manjem broju uzoraka.

Možda vam neka imena ovih bakterija ne znače puno, s obzirom na to da se radi o manje poznatim bakterijama na latinskom. No nekima ste sigurno prepoznali ime, pa lako možete povezati o kakvim se bakterijama radi i kakve posljedice mogu imati na naše zdravlje.

Kratki rezime istraživanja donosimo u nastavku

Tijekom trogodišnjeg razdoblja (koji nije jasno definiran u izvješću, op. a.), analiziran je ukupno 15.281 uzorak hrane. Konkretnije, svake godine obrađeno je više od 5.000 uzoraka. Najviše je analizirano polugotovih i gotovih jela, a potom slijede proizvodi iz kategorije kolači; žitarice, mlinski, pekarski i konditorski proizvodi i tjestenine; meso i mesni proizvodi; mlijeko i mliječni proizvodi, te bezalkoholna pića, pivo i led.

Sve ostale kategorije hrane analizirane su na godišnjoj razini u broju manjem od 100 uzoraka, te nisu dobili veliku pažnju u ovom izvješću, stoga ćemo se i mi fokusirati na ono što smo dobili od informacija.

Polugotova i gotova jela

U kategoriji hrane Polugotova i gotova jela u kojoj je tijekom tri godine pretražen najveći broj uzoraka, utvrđeno je u različitim godinama 12 %, 5 % i 8 % nezadovoljavajućih uzoraka zbog povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija, te 7 %, 10 % i 8 % nezadovoljavajućih uzoraka zbog kontaminacije enterobakterijama. Utvrđen je i povećan broj plijesni, ali u manje od 1 % uzoraka tijekom tri godine.  U 2 % uzoraka iz te kategorije utvrđen je povećani broj bakterije S. aureus koja može predstavljati opasnost za zdravlje, ako je prisutna u broju od 105 i većem, dok se prisustvo manjeg broja ne smatra direktnom opasnosti za zdravlje.

Međutim, s obzirom na mogućnost rasta ove bakterije u hrani i specifičnosti kategorije hrane, jer se ta hrana više neće termički obrađivati prije konzumacije, svako prisustvo povećanog broja bakterija se mora zasebno procjenjivati. Potencijalno patogene bakterije poput salmonela utvrđene su u dva uzorka tijekom tri godine, L. monocytogenes u šest, B. cereus u sedam, a klostridije u dva uzorka tijekom sve tri godine, dok E. coli nije utvrđena.

Mlijeko i mliječni proizvodi

U kategoriji hrane Mlijeko i mliječni proizvodi je ukupno pretraženo oko 1000 uzoraka tijekom tri godine te je najveći udio neispravnih uzoraka utvrđen uslijed povećanog broja kvasaca (7 %, 4 % i 6 %). Od ostalih indikatora higijene proizvodnog procesa također je utvrđen povećani broj aerobnih mezofilnih bakterija, plijesni i enterobakterija.

Povećani broj aerobnih mezofilnih utvrđen je u oko 1% uzoraka, plijesni u oko 1,5 % uzoraka, a enterobakterije u oko 3 % uzoraka tijekom različitih godina. Od potencijalno patogenih bakterija, utvrđen je povećani broj S. aureus u oko 2,5 % uzoraka i E. coli u oko 3,5 % uzoraka tijekom tri godine. Povećani broj bakterije L. monocytogenes dokazan je samo u jednom uzorku. Ostale potencijalno patogene bakterije kao što su Salmonella spp., B. cereus, P. aeruginosa i klostridije nisu utvrđene u niti jednom uzorku tijekom trogodišnjeg razdoblja.

Meso i mesni proizvodi

Unutar kategorije hrane Meso i mesni proizvodi je tijekom trogodišnjeg razdoblja pretraženo oko 1400 uzoraka. Najveći broj neispravnih uzoraka hrane unutar kategorije Meso i mesni proizvodi utvrđen je uslijed povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija (27 %, 12 % i 6% uzoraka) i enterobakterija (7 %, 10 % i 4 % uzoraka) tijekom različitih godina.

Od ostalih indikatora higijene proizvodnog procesa utvrđena je kontaminacija kvascima, ali u znatno manjem broju (svega četiri uzorka u jednoj godini). Od potencijalno patogenih bakterija, tijekom tri godine utvrđen je povećani broj S. aureus (oko 3,5 %), L. monocytogenes (oko 2,5 %) i Salmonella spp. (oko 1 %). Od ostalih potencijalno patogenih bakterija jedino je E. coli bila prisutna u 19 uzoraka, dok jedne godine nije utvrđena niti u jednom uzorku.

Žitarice, mlinski, pekarski i konditorski proizvodi i tjestenine

Unutar kategorije Žitarice, mlinski, pekarski i konditorski proizvodi i tjestenine je tijekom trogodišnjeg razdoblja ukupno pretraženo oko 1400 uzoraka, a najveći broj neispravnih uzoraka hrane bio je utvrđen uslijed povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija (1,5 %, 5 % i 0,5 %) i kvasaca (< 0,5 % tijekom tri godine.

Od ostalih indikatora higijene proizvodnog procesa utvrđena je kontaminacija enterobakterijama tijekom jedne (1 % uzoraka) i plijesnima tijekom dvije godine (1,5 % i 0,5 % uzoraka). Također je u samo jednoj godini utvrđen i povećani broj potencijalno patogenih bakterija kao što su Salmonella spp., S. aureus i B. cereus u vrlo malom broju uzoraka (< 0,5 %).

Kontaminacija ostalim potencijalno patogenim bakterijama kao što su L. monocytogenes, E. coli, P. aeruginosa i klostridije nije utvrđena u niti jednom uzorku unutar ove kategorije hrane tijekom tri godine.

Kolači su puni enterobakterija i bakterija

Unutar kategorije hrane Kolači ukupno je pretraženo oko 1600 uzoraka tijekom tri godine te je najveći broj neispravnih uzoraka utvrđen uslijed povećanog broja enterobakterija (oko 30 %) i aerobnih mezofilnih bakterija (oko 27 %).

Od ostalih indikatora higijene proizvodnog procesa utvrđen je povećani broj plijesni, ali u malom broju uzoraka (<2 %). Od potencijalno patogenih bakterija, utvrđen je povećani broj S. aureus u oko 8 % uzoraka tijekom tri godine i B. cereus u manje od 1 % uzoraka tijekom dvije godine. Također je tijekom jedne godine u dva uzorka izolirana Salmonella spp. a u jednom uzorku E. coli.

Ostale potencijalno patogene bakterije kao što su L. monocytogenes, P. aeruginosa i klostridije nisu utvrđene u niti jednom uzorku iz kategorije Kolača tijekom trogodišnjeg razdoblja.

Sladoledi sadrže povećani broj bakterija

U kategoriji hrane Sladoledi je tijekom trogodišnjeg razdoblja ukupno pretraženo oko 300 uzoraka. Većina neispravnih uzoraka utvrđena je uslijed povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija (60 %, 50 % i 35 % uzoraka) i enterobakterija (25 %, 45 % i 30 % uzoraka) što upućuje na potrebu poboljšanja higijene proizvodnje.

Od ostalih indikatora higijene proizvodnog procesa također je tijekom jedne godine utvrđen povećani broj plijesni u jednom uzorku. Od potencijalno patogenih bakterija, tijekom trogodišnjeg razdoblja utvrđena je kontaminacija bakterijom B. cereus u oko 2,5 % uzoraka dok je kontaminacija bakterijom S. aureus utvrđena tijekom dvije godine u oko 4 % uzoraka. Ostale potencijalno patogene bakterije (L. monocytogenes, Salmonella spp., E. coli, P. aeruginosa i klostridije) nisu detektirane u niti jednom uzorku tijekom trogodišnjeg razdoblja.

Kompletan izvještaj možete naći ovdje.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

20 sati ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago