Do sada su najteže pandemije u svijetu bile 1890, 1918 (»Španjolska«) i 1957. godine kada je obolijevalo na stotine milijuna ljudi (»azijska gripa«).
Zaraza gripe širi se kapljicama i to, uglavnom, od bolesnika u prvim danima oboljenja. Zarazu obično šire naoko zdravi ljudi. Gripa se najčešće javlja zimi, zbog toga što su ljudi često nagomilani zajedno i zatvoreni u kućama pa je širenje zaraze posljedica izravnih dodira. Od trenutka zaraze do prvih znakova bolesti obično prođe 2 dana. Bolest počinje naglo s osjećajem slabosti, glavoboljom i bolovima po čitavu tijelu. Temperatura se kreće od 39 do 41C. Kod normalnog toka bolesti tako visoka temperatura tijela traje obično 2 do 3 dana, nakon čega počinje padati, a nakon 6 do 7 dana dolazi u prirodno stanje. Nakon 3 do 4 dana trajanja bolesti, pojavljuje se pojačano izlučivanje iz nosa, začepljenje nosa, promukli glas, grebanje u grlu i suhi kašalj. Ukoliko ne dođe do komplikacija, bolest traje otprilike desetak dana.
Sastav prvog čaja: 20 g koprive, 20 g stabljike kunice, 20 g stabljike majčine dušice i 20 g stabljike preslice
Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati zajedno. Kuhati umjeren čaj, što znači u 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladiti poklopljeno. Pripremljenu količinu od 1 litre čaja popiti u toku dana, po 1 dl u jednakim vremenskim razmacima. Na svaki decilitar čaja dodati 1 srednju žlicu svježe ocijeđena limunovog soka. Čaj zasladiti medom, ukoliko bolesnik ujedno ne boluje od šećerne bolesti.
U toku dana pojesti pola litre kisela mlijeka, a na svaki 1 dl kisela mlijeka dodati 3 do 4 česna bijeloga luka, koji se prethodno očisti, istuca i svaki put posebno priprema. Ako bolesnik traži više tečnosti, potrebno je da pije uvarak od zobi i to najviše do 4 dl dnevno. Uvarak se priprema tako da se u 2 litre proključale vode stavi pola kg zobi i kuha poklopljeno na tihoj vatri 30 minuta.
Inače, preporuča se što češće brisati znoj toplim ručnicima. Bolesnika odvojiti od zdravih osoba, a posebno od djece.
Sastav drugog čaja: 30 g sitno samljevenog ploda šipurike, 30 g listova nane pitome, 30 g listova bokvice, 20 g korijena bijeloga sljeza i 20 g listova nane divlje
Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati zajedno. Sve ostalo kao i kod prve recepture, s time što se umjesto uvarka od zobi uzima kompot pripremljen od jednakih količina dunja, jabuka i smokava. Kompot se, inače, ne zaslađuje.
U liječenju gripe preporučuje se temeljito preznojavanje uz brzo brisanje znoja toplim ručnicima. Potrebno je često mijenjati znojno rublje.
Navedene recepture su za odrasle osobe. Međutim, mogu se koristiti i za djecu, s time da se količine trava smanje na polovicu.
Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…
Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…
U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…
U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…
Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…
Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…