Categories: Zdravlje i ljepota

Glavni kardiokirurg Ministarstva zdravlja Rusije: Doručak je zlo, preskočite ga

Glavni kardiokirurg Ministarstva zdravlja Rusije, cijenjeni profesor i akademik Ruske akademija nauka i Ruske akademije medicinskih nauka, Leo Bokeria, donosi novi pogled na teoriju o zdravoj ishrani. Sigurno vam je svatko do sada, od liječnika do profesora u školi (pa i vaši roditelji su vam to napomenuli), govorio kako je doručak najbitniji obrok u danu. Bokeria tvrdi suprotno.

Postoji izreka koja kaže ‘doručak pojedite sami, ručak podijelite s prijateljem, a večeru poklonite neprijatelju’. To je potpuna besmislica. Moja izreka je ‘ doručak poklonite neprijatelju, ručak jedite oko podneva, a večerajte normalno, ne previše kasno. A prije spavanja prošetajte ili vježbajte.” – kaže Leo, pa objašnjava.

Doručak dajte neprijatelju, ručak je sendvič, večerajte normalno

Surađivao sam s mnogo poznatih kirurga u Americi. Primijetio sam kod njih da većinom ne doručkuju, u najboljem slučaju popiju šalicu kave. Oko podneva pojedu sendvič, a to nazivaju ručkom. Tek navečer, kada dođe kući, pojede normalan obrok, zatim pliva u bazenu, čita i odmara. Smatram da ljudi koji tako žive su zdraviji i duže žive.” – rekao je Bokeria, pa nastavio.

Kada se probudite, tijelo tek dolazi u radnu temperaturu, tek se budi. A vi prvo sjednete za stol, pojedete hrpu mesa, nekoliko kriška kruha, pa sve to zalijete nekim napitkom. Odmah nakon toga krenete na posao, punog stomaka. Teški ste samom sebi i svojem organizmu.

Mnogi svjetski portali prenose njegovu teoriju, a njegove izjave izazvale su veliku buru reakcija u ruskim medijima. No, veliki pobornik ove teorije je znanstvenik David Levitsky, koji tvrdi da je zdravo preskočiti prvi obrok u danu, a to je jako dobar način za skinuti koju kilu.

Dijeta bez doručka – skini kile preskačući doručak

Shvaćam da je ova teorija u potpunoj suprotnosti od onoga što ste mislili da znate o zdravoj ishrani. Ali posljednja istraživanja dovode nas u situaciju da ozbiljno razmislimo o preskakanju doručka. Mora se napomenuti kako se to odnosi na zdrave ljude, jer, primjerice, dijabetičari i osobe koje imaju problema s hipoglikemijom moraju paziti na količinu glukoze koju su unijeli u organizam.” – upozorava Levitsky.

Ovaj stručnjak do ovih je zaključaka došao velikim istraživanjem vezanim uz količinu unesene hrane u organizam, te utjecajem istog na kilažu. Dio ispitanika je redovno konzumirao doručak, dok ga je druga polovica redovite preskakala. U prosjeku, grupa “bez doručka” je unosila oko 400 kalorija dnevno manje u organizam.

WHO: Doručak je najbitniji obrok u danu

Jasno napominjemo na kraju – ovo je teorija koju ne podržava Svjetska zdravstvena organizacija (eng. World Health Organization, WHO) – koja smatra da je doručak najbitniji obrok u danu. Oni tvrde kako prvi obrok pokreće metabolizam, te normalan unos količine u organizam neće dovesti do pretilosti.

Slažu se kako prevelike količine hrane i kalorija mogu dovesti do pretilosti, no to s doručkom kao periodom kada se vrši konzumacija hrane nema nikakve veze. Pojednostavljeno, ako jedete normalan / blaži doručak, nećete biti debeli, a vaš organizam bit će zdrav.

No, za kraj se svi trebamo pitati – kome vjerovati? Možda najbolje svojem tijelu…

 

S N

Recent Posts

Kultni horor filmovi koje ne smijete propustiti (pt. 1)

Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…

3 dana ago

Stipe Miočić: Biografija legende koja se oprostila od oktogona

Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…

4 dana ago

Casablanca Film (1942): Klasik koji prkosi vremenu

Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…

4 dana ago

Holistic fest: Najveći sajam holističkog zdravlja u Rijeci 16. i 17. studenog 2024.

Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…

1 tjedan ago

Celijakija: Razbijanje mitova i otkrivanje istine o životu bez glutena

Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…

2 tjedna ago

Slučaj Imane Khelif: Osvojila zlato na OI, a sada otkriveno da ima testise i XY kromosome

Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…

2 tjedna ago