Rotkva je jako zdrava namirnica, pisali smo o njoj pa pročitajte – Crna rotkva kao zdrava hrana i prirodni lijek.
Ipak, tom prilikom nismo napisali sve blagodati ove biljke, pa ćemo se sada nadovezati na tu temu.
Kada je koristimo u kuhinji mi obično uklanjamo crnu kožu sa korijena, a unutrašnji dio pripremamo na pari ili ga kuhamo, odnosno pržimo. Pored toga, crnu rotkvu možemo jesti sirovu, najčešće kao salatu. Ako je stavimo u blender, od crne rotkve pravimo sok koji je također zdrav. Osim samog korijena biljke, kada je potreba možemo koristiti i lišće.
Crna rotkvaKorijen crne rotkve može biti okruglog ili izduženog oblika. Okrugla sorta se naziva “Noir Gros de Paris”, dok se izdužena sorta naziva “Crna Španjolska Duga” ili “Crna Mooli”. Bez obzira na sortu, ljekoviti sastojci su tu i svaka od spomenutih sorti nam daje gotovo identične beneficije.
Crna rotkva sadrži vitamin C, glucoraphasatin te još mnoge druge različite spojeve. Svi oni imaju pozitivne učinke na naše zdravlje, zbog čega je danas mnogi žele staviti u grupu super namirnica.
Crna rotkva je odličan izbor za zdravlje jetara, žuči i probavnog sustava.
VAŽNO: Već od davno smo uvidjeli da crna rotkva dobro djeluje na zdravlje žuči. Ipak, treba biti oprezan jer se crna rotkva ne preporučuje osobama koje imaju žučni kamenac. Naime, rotkva tako dobro djeluje da bi mogla pokrenuti kamenac, koji često može da zaglavi unutar zajedničkog žučovoda.
Uočena su i detoksikacijska svojstva ove biljke. Naime, istraživači su otkrili da je ekstrakt crne rotkve učinkovit u povećanju enzima koji čiste jetra kada je pogođena rakom. Smatra se da takav pozitivni učinak rotkva ima zahvaljujući jednom posebnom spoju – 4-methylthio-3-butenyl isothiocyanate. Ova studija se pojavila u Žurnalu Agrikulture i kemije hrane u 2007. godini.
Važna napomena: Ako imate kamenje u žučnom mjehuru, patite od teškog oštećenja bubrega ili imate problema sa jetrom, nikako nemojte koristiti crnu rotkvu u velikim količinama. Najbolje se prije korištenja crne rotkve posavjetovati sa osobnim liječnikom. Također, trudnice i dojile bi trebale izbjegavati korištenje više od uobičajene količine ove hrane kako bi ostale u sigurnoj zoni.
Crna rotkva se može koristiti za prevenciju i liječenje prehlade. Kora od crne rotkve ima mnogo jači okus nego bijela unutrašnjost korijena. Baš se u tom jačem okusu nalaze tvari koje nam pomažu u zimskim mjesecima, kada smo podložni gripi i prehladi. Dokazi sugeriraju da ljute namirnice kao što je crna rotkva mogu spriječiti ili pak izliječiti prehladu, na način da stimuliraju sluznicu i čiste začepljenja. Osim samog okusa crne rotkve, veliku ulogu u prevenciji i izlječenju igra vitami C kojim je ova biljka bogata.
U prethodno napisanom članku spomenuli smo neke recepte od crne rotkve, kao i još par načina kako se koristi kao lijek. Ako vas zanima svakako pročitajte članak. Crna rotkva kao prirodni lijek.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…