Upoznajte citrusno voće, odnosno agrume – Zbog čega su tako dobri i kada ih je dobro koristiti?

Sokovi iz citrusa djeluju dobro na imunološki sustav. Efikasni su antioksidansi te su bogati potrebnim elementima za svakodnevne funkcije našeg organizma. Citrusno voće trebamo što više konzumirati, za zdravlje i energiju tijela.

Nama su možda najpoznatiji citrusi slatka naranča, limun, mandarina, grejp, limeta, gorka naranča, no tu su i mnogi drugi, pa da još jednom spomenemo kumkvat.

Svi citrusi obiluju vitaminom C, zbog čega su i dobri posebno u vrijeme prehlade.

Osim što se često koriste u svakodnevnoj prehrani, kao dodaci jelima ili osvježavajući napitci, citrusi su još od davno našli svoju primjenu u narodnoj medicini. Danas je teško zamislite neki ljekoviti čaj koji nije obogaćen sokom limuna ili nekog drugog citrusnog voća.

Osim u narodnoj medicini, citrusi se koriste i u pripremi prirodnih kozmetičkih preparata. Zbog bogatog sadržaja organskih kiselina, beta karotena, pektina, terpena, kalcijevog oksalata, citrata i drugih, citrusno voće ima široku primjenu u kozmetici. Također, zbog izrazito niske energetske vrijednosti citrusi se koriste u raznim dijetama. Koristimo ih u odabranim režimima prehrane uz određene vježbe, sve za dobru kondiciju i izgled.

U nastavku pročitajte o citrusnom voću – Skupini voćaka koje zovemo agrumi

Agrumi ili citrusno voće su skupina voćaka koje sve redom pripadaju rodu Citrus.

Podrijetlo je tih voćki Daleki Istok, ali još su u antičko doba “dopremljene” u područje mediteranskog bazena gdje se uz sjevernu Afriku i danas najviše uzgajaju.

Agrumi se odlikuju kiselkastom srži ili pulpom, a boja varira od narančaste do svijetložute. Jedna se voćka može sastojati od 5-12 režnjeva, u kojima se obično nalaze sjemenke, ali su se danas uspjele uzgojiti i vrste bez velikih, vidljivih sjemenki.

Bijela, spužvasta ovojnica koja prekriva režnjiće citrusne voćke, ugljikohidratnog je sastava i predstavlja biljna vlakna koja se u vodi tope i bubre. Ta se biljna vlakna nazivaju još i pektinska vlakna. Zapravo nije uputno guliti bijelu, spužvastu kožicu s režnjića citrusnog voća nego se i taj dio voća ubraja u nutritivno vrijedne tvari i mora se jesti. U toj se ovojnici nalaze i tvari koje posjeduju zaštitnu ulogu u našem organizmu. Nazivamo ih flavonoidima, a smatraju se korisnim spojevima koji sprječavaju oksidativne procese u stanici.

Vanjska kora citrusnog voća je aromatična i sadrži mnoštvo sitnih biljnih žlijezda koje su prepune esencijalnim aromatičnim uljem. Kora citrusnog voća koristi se kao dodatak jelima jer jelu daje ugodnu aromu. Treba jesti koru citrusa samo ako su iz vlastitog ili kontroliranog uzgoja jer se inače kora tretira kemikalijama.

Osim vitamina C, za kojeg se zna da je sastavni dio svakog citrusnog voća, ovi plodovi su bogati i mineralima i njihovim solima, te narančastim biljnim pigmentom iz skupine karotenoida koji predstavljau molekule slične vitaminu A.

Ljekovito djelovanje citrusa i primjena u slučaju zdravstvenih tegoba

Agrumi se često preporučuju osobama koje boluju od bubrežnih kamenaca, te osobama koje imaju problema s povećanom koncentracijom mokraćne kiseline u krvi. Također, i dijabetičari bi trebali jesti ovo voće jer su to namirnice koje djelotvorno suzbijaju metaboličku acidozu.

U samoj srži ovog voća sadržane su i značajne količine minerala kalija. Citrusi se sastoje od velikog postotka vode, čak 85-90% ploda citrusa je voda, dok količina šećera varira od vrste do vrste. Mandarine su najslađe citrusno voće. Sadrže oko dvostruko više šećera od naranči, a čak devet puta više od limuna.

Mandarine sadrže i najviše narančastog pigmenta, odnosno beta-kriptoksantina, tvari koja posjeduje antioksidacijska svojstva i djelovanje slično vitaminu A.

Danas se mandarine često koriste u kozmetici, posebno za pripremu raznih krema, a zahvaljujući jedinstvenom osvježavajućem mirisu njihovih aromatičnih ulja dospjeli su ovi proizvodi i u industriju parfema.

Trebate znati da svaka vrsta iz roda Citrusa obiluje vitaminom C, folnom kiselinom i raznim korisnim mineralima. Konzumacijom agruma smanjujete rizik od srčanih oboljenja i nekih vrsta raka. Za trudnice su višestruko korisni, jer sadrže folnu kiselinu.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago