Categories: Razno

Često ga spominjemo no dali znate što je točno metabolizam?

Jako često se susrećemo sa pojmom metabolizam, a gotovo uvijek u kontekstu zdravlja našeg organizma, pa da vam ukratko objasnimo – Što je to metabolizam?

Metabolizam se definira kao protok kemijskih materija u organizmu.

Kako u tim procesima sudjeluje i promjena energije, metabolizam je praktično promet i promjena kemijskih materija i energije u našem organizmu.

Metaboličke procese treba razgraničiti na dva dijela. Iz kemijskih materija unesenih u organizam, organizam će izgraditi druge kemijske materije, biološki neobično važne, jer su sastavni dio tog organizma. U tom slučaju govori se o anabolizmu. S druge strane, proces kojim se razgrađuju kemijske materije unesene u organizam, najčešće hranom, i one materije iz kojih je organizam sastavljen, naziva se katabolizam. U normalnim uvjetima, anabolizam i katabolizam stoje u ravnoteži. To znači da u prvom redu moraju stajati u ravnoteži materije koje se unose hranom i pićem, sa materijama koje se iz organizma uklanjaju mokraćom, izmetinama, znojem. Poremećaj ravnoteže je u slučajevima kada je unos veći od uklanjanja, odnosno kada je unos manji od uklanjanja. Ovo ima i svoju praktičnu primjenu. Spomenimo na primjer održavanje optimalne tjelesne mase tijela. Ako se želi izgubiti na težini, katabolizam mora biti veći od anabolizma i taj se proces mora tako planirati da ne nanese nikakve štetne posljedice po organizam. U suprotnom slučaju, anabolizam mora biti veći od katabolizma, s tim što važe ista pravila opreza.

Tri su velike i najvažnije skupine prirodnih kemijskih spojeva koje se podvrgavaju metabolizmu, a to su ugljikohidrati, lipidi i proteini. Za ove tri skupine prirodnih kemijskih spojeva vezane su u najvećoj mjeri i pretvorbe, odnosno metabolizam energije. Esencijalni kemijski spojevi za organizam su, također i vitamini i minerali, odnosno mineralne soli.

Metabolizam životno važnih supstancija čini jednu veliku nauku, a to je biokemija.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

11 sati ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago