Ipak, da bi iskoristili potpuni potencijal češnjaka, te djelovali protiv određenih zdravstvenih tegoba, onda se možete potruditi i napraviti neki prirodni lijek od češnjaka.
Općenito govoreći, gotovo svi prirodni lijekovi, kojima je češnjak glavni sastojak lako se pripremaju, pa ne vidimo razloga da i vi sebi ne napravite ono što vam u određenom trenutku treba.
Spominjali smo bijeli luk već mnogo puta, ali je ova namirnica toliko zdrava i iskoristiva da se uvijek može dodati još nešto.
Pisali smo da bijeli luk ima snažno dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno djelovanje. Sve su to osobine komercijalnih sintetičkih antibiotika, zbog čega za češnjak i kažemo da je jedan od najboljih antibiotika koje možemo pronaći u prirodi. Ukoliko vam je potrebno antibiotsko djelovanje češnjaka, najbolje ga je pojesti na prazan želudac, jer tada ima najviše izražene osobine antibiotika.
Spomenutu tezu potvrdili su stručnjaci, kroz svoja istraživanja, koja su dala zaključak da češnjak ima mnogo jači učinak ako ga se konzumira na prazan želudac.
Češnjak je namirnica koja u sebi sadrži preko 400 aktivnih, i jako potrebnih sastojaka za liječenje mnogih zdravstvenih problema. Jako je bogat vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, te vitamin C. Tu su i željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor. Dakle, mnogo potrebnih sastojaka u jednoj ljekovitoj biljci. Ni ne čudi da je dobar za tako mnogo bolesti koje nas znaju snaći.
Ako se redovno konzumira češnjak, on će nam pomoći da snizimo povišeni krvni tlak, poboljšati će prokrvljenost krvotoka, te će jako dobro regulirati masnoće u krvi.
Najnovija istraživanja, koja se bave na temu bijelog luka dala su nam mnoge rezultate prema kojim je vidljivo da bijeli luk ima značajna antikancerogena svojstva. Redovno konzumiranje većih količina češnjaka mi možemo smanjiti rizik od pojave mnogih vrsta raka, posebno raka rektuma i bubrega.
Ako na tijelu imate bradavicu ili sličnu izraslinu koja vam smeta, stavite na to mjesto prerezani komadić bijelog luka i zatvorite to mjesto flasterom. Ostavite preko noći da bijeli luk djeluje, a postupak ponavljajte nekoliko dana, sve dok bradavica ne otpadne.
Kada vas zaboli uho uradite sljedeće – prokuhajte dva češnja bijelog luka pa nekoliko kapi nakapajte u uho.
U slučaju da vas muče reumatski bolovi, jednostavno nasjeckajte par češnjeva bijelog luka i tako ih natrljajte na bolno mjesto. Kroz kratko vrijeme bolovi bi trebali da nestanu.
Za sve osobe koje osjećaju bolove u mišićima, ovo je lijek od bijelog luka. Jedite bijeli luk, to će ukloniti bolove. Jednostavno zar ne?
Da napišemo za kraj, kako djeluje bijeli luk? Bijeli luk povećava obrambene sposobnosti organizma i pomaže ljudskom organizmu da se izbori sa raznim uzročnicima bolesti.
Kako smo već spomenuli, neka istraživanja sugeriraju da bijeli luk ima i antikancerogeno djelovanje. Ovaj simpatični začin pokazuje i protuparazitsko djelovanje, ako se primjenjuje u velikim količinama. Svjež bijeli luk sadrži alicin, tvar koja ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno djelovanje, što znači da djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica.
Neoštećena glavica bijelog luka sadrži tvar aliin, koji je bez mirisa, no kada se bijeli luk rasiječe, aliin dolazi u kontakt sa enzimom alinazom, pri čemu nastaje alicin, nestabilna, mirisna komponenta.
Svjež luk sadrži najviše alicina, jedne od aktivnih komponenti, ali se on ne može potpuno usvojiti u organizam. Ekstrakt bijelog luka se sastoji i od drugih sumpornih spojeva, koji su topivi u vodi, kao što je S-alil cistein. Ovi spojevi se bolje razlažu u organizmu, a smatraju se odgovornima za smanjenje masti u krvi i sprječavanje nastanka tromba.
>> Što još možete liječiti pomoću bijelog luka?
Brojna medicinska istraživanja potvrđuju efikasnost ekstrakta bijelog luka, kod povišenih masti u krvi, tromboza i drugih kardiovaskularnih oboljenja.
Najbolji način za konzumiranje bijelog luka je da se namirnica jede sirova, tako da se zgnječi ili ga se sitno nasjecka. Na ovaj način se pospješuje oslobađanje posebnih enzima, koji pretvaraju alliin u allicin, koji je odgovoran za većinu ljekovitih svojstava bijelog luka. Da bi se oslobodila maksimalna količina allicina, ostavite zgnječeni ili narezani bijeli luk na 5 minuta prije nego što ga pojedete ili skuhate.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…