Da bi bolje znali što je bezglutenska dijeta, moramo znati što je uopće gluten. Gluten je vrsta prehrambenih proteina koja se, najčešće, nalazi u ječmu, pšenici i raži.
U praksi, gluten je supstanca koja kruhu daje elastičnost i omogućava mu rast, a istovremeno mu daje i karakteristike tzv. “žvakaće strukture”. Većina nas nije ni svjesna što je gluten i koja je uopće razlika u prehrani bez glutena.
Mnogi ljudi pate od simptoma poput nadutosti, proljeva, bolova u želucu nakon konzumiranja hrane napravljene od ječma, pšenice ili raži. Ni sami nisu svjesni svoje glutenske intolerancije, pa često za svoje patnje krive kvalitetu hrane.
Ljudi koji pate od intolerancije na gluten većinom pate od celijakije. Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira unosom glutena, i oštećuje unutarnju sluznicu tankog crijeva. Mnoge druge žitarice također sadrže gluten, ali za gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži poznato je da uzrokuje teške zdravstvene probleme među celijakičarima.
Farro je oblik drevne hrane koja se uglavnom sastoji od žitarica različitih vrsta pšenice. Ima orašasti okus, iako se prodaje kao osušena hrana, a konzumira se nakon omekšavanja u vodi.
Iako je Farro prilično popularan zbog svog orašastog ukusa i jednostavnih tehnika kuhanja, može biti štetan za ljude intolerantne na gluten. Može se lako zamijeniti pšeničnim bobicama, bobicama pira i kamuta.
Ječam je još jedno zrno koje sadrži gluten, a treba ga izbjegavati i oni koji imaju osjetljivost na celijakiju, ali i oni koji nemaju takvih problema. Ječam se lako može zamijeniti heljdom ili kvinojom u juhama i gulašima.
Smeđa riža i zelena leća također služe kao dobra zamjena u mnogim receptima. Za razliku od naziva, heljda ni na koji način nije povezana sa pšenicom i potpuno je bez glutena. To je zrno poput sjemena koje sadrži velike antioksidante poput rutina i kvercetina.
Hrana i dijeta bez glutena postaju sve popularniji jer mnogi postaju svjesni njihove intolerancije na gluten. Ljudi koji nemaju intoleranciju na gluten također se odlučuju za hranu bez glutena jer mnogi tvrde da pomaže u mršavljenju i boljem srčanom zdravlju.
Iako na mnogim portalima razni stručnjaci preporučuju hranu bez glutena. Kako nikada nije preporučljivo pretjerivati, tako nije preporučljivo niti s drastičnim mjerama u prehrani. Bez obzira koja vam ideja bila – bezglutenska dijeta ili zdraviji život.
Potpuno izbacivanje glutena neće vam donijeti velike rezultate po pitanju mršavljenja, a tijelo vam općenito na tome neće biti zahvalno. Gluten je u normalnim količinama preporučljiv, osim ako nemate zdravstvenih problema koje vam uzrokuje gluten.
Iz navedenog razloga nećemo vam predlagati nikakvu dijetu koja se bazira na prehrani bez glutena. Postoji hrpa efikasnih, a pritom zdravijih dijeta pomoću kojih možete doći do boljih rezultata.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…