Recepti

Azuki grah recepti: Pripremite ukusna i zdrava jela

Niste čuli za azuki grah? Vrijeme je da se upoznate s ljekovitim grahom iz Kine koji može postati važan dio vaše svakodnevne prehrane.  U nastavku stižu recepti sa ovom namirnicom. Azuki grah je vrsta graha idealna za detoksikaciju, osobito proljetnu, a to posebno cijene Japanci kojima je azuki grah najraširenija mahunarka nakon soje.

Azuki grah se najviše koristi u istočnoj Aziji, gdje je već više od dva tisućljeća jedna od najpopularnijih sjemenki, osobito zbog njene ljekovitosti. Ova je jednogodišnja zeljasta biljka podrijetlom s Himalaja, a najomiljenija je mahunarka u Kini i Japanu.

Nakon što pročitate sve što trebate znati o ovoj izvrsnoj namirnici iskušajte neke od recepata koje smo pripremili za vas. Slijede azuki grah recepti…

Male tajne i ljekovitost azuki graha

Azuki grah je tamnocrvene ovalne boje, s jedne strane prošaran bijelim rubom. Veličina zrna je oko pola centimetra pa je riječ o manjem zrnu graha. Osim tamnocrvenog azuki graha postoje i bijeli i crni azuki grah.

S obzirom na to da je stabljika graha niska i ne naraste više od jednog metra može se vrlo lako uzgajati, gotovo isto kao i obični grah. Mahune se također beru kad postanu tamnosmeđe i suhe, ali ga je malo teže čistiti jer je sitniji od normalnog graha.

Azuki grah nije mahunarka koja se koristi samo u slanim jelima. Dapače, vrlo se često koristi u izradi slastica, a od njega se radi i ljekoviti sok.

Ovaj je grah idealna namirnica za makrobiotičku kuhinju jer ima visok udio bjelančevina i jako mali udio masnoće. Također je bogat i ugljikohidratima koji daju energiju. Osim toga azuki grah je dobar izvor vitamina i minerala, osobito magnezija i kalija. Također je dobar izvor vitamina B.

Zašto koristiti azuki grah?

  • Poboljšava cirkulaciju krvi
  • Čisti organizam od štetnih tvari
  • Ima diuretička svojstva pa pomaže izbaciti višak tekućine u tijelu
  • Niskokaloričan je pa pomaže u regulaciji tjelesne težine
  • Snižava krvni tlak
  • Dobra je alternativa mesu i životinjskim bjelančevinama
  • Bogat je vlaknima koje pomažu u čišćenju probavnog sustava

ZANIMLJIVOST – azuki grah je vrsta graha koja ne samo da ne uzrokuje nadutost i stvaranje plinova, on pomaže otklanjanju tih tegoba probavnog sustava! Zbog toga su nam posebno zanimljivi Azuki grah recepti.

Azuki grah recepti slijede u nastavku

Azuki grah se može pripremiti na mnogo načina, i u slanim i u slatkim jelima. Ako niste sigurni kako ga pripremiti iskušajte jedan od odličnih recepata u nastavku članka.

VARIVO OD AZUKI GRAHA

Sastojci: 200 g graha, polovica male muškatne tikve, velika glavica luka, 2 češnja češnjaka, 2 mrkve, celer po želji, korijen peršina po želji, lovorov list, sjemenke kumina, povrtna kocka za temeljac

Namočiti grah preko noći. Prokuhati ga i baciti vodu. Kuhati ga u novoj vodi u koju ste dodali par sjemenki kumina. Kuhati cca 1 h, u ekspres loncu oko 20 minuta.

Prepržiti sjemenke kumina na maslinovom ulju, dodati sjeckani luk i češnjak. Kad luk omekša dodati narezanu mrkvu, peršin i celer, posoliti i popapriti. Pirjati desetak minuta pa dodati muškatnu tikvu nasjeckanu na male kockice. Nastaviti pirjati 10 minuta i zalijte s vodom u kojoj ste kuhali azuki grah.

Dodati još vode i povrtni temeljac te dodati kuhani grah i lovorov list u lonac. Tada će većina povrća već biti gotovo do kraja kuhana, a grah će se povezati s ostalim sastojcima.

Ako vam je varivo ispalo prejušno samo dodajte malo jako sitne kuhane integralne tjestenine ili zobenih pahuljica.

POVRTNA JUHA OD AZUKI GRAHA

Sastojci: pola šalice azuki graha, 1 crveni luk, četvrtina glavice kupusa, 1 šalica kockica bundeve, 1 stabljika celera, manja limenka zrna kukuruza, par žlica ječmenog misa , peršin, kombu alge

Na dno posude stavite kombu algu i ocijeđeni grah koji se namakao preko noći. Dodati vodu i pustiti da zavri pa smanjiti i kuhati oko 40 minuta na najmanjoj vatri. Ne skuhati do kraja, već samo da omekša. Tada treba dodati povrće, pojačati da sve zakuha i smanjiti nakon toga da se kuha dok i grah i povrće ne omekšaju.

Odvojite malo vode iz juhe i u nju stavite miso (pastu od soje i ječma) da se otopi, pa ga pomiješajte s vodom. Umiješajte tekućinu natrag u juhu, ali ne smije proključati. Ukrasite peršinom i pustite da odstoji.

VARIVO OD AZUKI GRAHA I GLJIVA

Sastojci: 200 gr graha, 60 g leće, 2 češnja češnjaka, 1 mala glavica luka, 1 poriluk, 1 mrkva, 1 žlica koncentrirane rajčice, smeđi šampinjoni, soja sos, povrtna kocka, peršin, sol, papar, mljevena crvena paprika

Stavite grah da se namače preko noći.  Idući dan ga kuhajte u vodi oko 40 minuta, s malo soli i kombu algom. Ocijedite ga i maknite algu.

Staviti sjeckani luk i češnjak na maslinovo ulje i pirjajte dok ne omekša pa dodajte nasjeckane gljive. Kad ispari voda od šampinjona dodajte mrkvu, poriluk te dobro posolite i popaprite. Propirjajte pa dodajte rajčicu, crvenu papriku i malo đumbira u prahu.

Dodajte povrtnu kocku i zalijte vodom. Obogatite okus soja sosom te pojačajte vatru. Kada voda proključa kuhajte još petnaestak minuta dok mrkva ne omekša. Dodajte leću i ugasite varivo kad je leća kuhana. Pospite varivo sjeckanim peršinom.

SLATKI NAMAZ OD AZUKI GRAHA

Sastojci: 500 grama kuhanog graha, sol, 100 grama eritrita (prirodni zaslađivač od kukuruza)

Azuki grah skuhati kao i obični grah. Staviti ga u lonac s eritritom i prstohvatom soli. Pirjajte na laganoj vatri i istovremeno miješajte i gnječite grah tako da se dobro poveže sa šećerom. Gnječenjem ćete pretvoriti grah u pire i nakon 10 minuta ćete dobiti ukusnu i slatku pastu, idealnu za palačinke.

Ako vam smeta kožica od graha možete propasirati pastu. Pasta je dosta gušća nego klasični namazi, ali mnogo zdravija i jednako ukusna!

SALATA OD AZUKI GRAHA

Sastojci: 1 šalica azuki graha, 3-4 mrkve, polovica korijena celera, mladi luk po želji, bučino ulje, jabučni ocat, himalajska sol

Mrkvu i celer narezati na štapiće ili trakice kako bi salata izgledala atraktivnije i kako bi se sastojci bolje povezali s grahom. Izblanširati ih cca 2 minute. Luk narezati na standardne kolutiće. 

Pomiješati sve sastojke i začiniti po želji. Servirati na listovima mladog špinata.

Ova je zdrava salata vrlo ukusna i jednostavna za pripremu. Slatkasti grah se odlično slaže sa lukom i jabučnim octom.

Azuki grah recepti nisu ništa zahtjevniji za pripremu od pripreme “običnog” graha. Svakako isprobajte.

S N

Recent Posts

Kultni horor filmovi koje ne smijete propustiti (pt. 1)

Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…

3 dana ago

Stipe Miočić: Biografija legende koja se oprostila od oktogona

Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…

4 dana ago

Casablanca Film (1942): Klasik koji prkosi vremenu

Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…

4 dana ago

Holistic fest: Najveći sajam holističkog zdravlja u Rijeci 16. i 17. studenog 2024.

Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…

1 tjedan ago

Celijakija: Razbijanje mitova i otkrivanje istine o životu bez glutena

Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…

2 tjedna ago

Slučaj Imane Khelif: Osvojila zlato na OI, a sada otkriveno da ima testise i XY kromosome

Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…

2 tjedna ago