Niste čuli za azuki grah? Vrijeme je da se upoznate s ljekovitim grahom iz Kine koji može postati važan dio vaše svakodnevne prehrane. U nastavku stižu recepti sa ovom namirnicom. Azuki grah je vrsta graha idealna za detoksikaciju, osobito proljetnu, a to posebno cijene Japanci kojima je azuki grah najraširenija mahunarka nakon soje.
Azuki grah se najviše koristi u istočnoj Aziji, gdje je već više od dva tisućljeća jedna od najpopularnijih sjemenki, osobito zbog njene ljekovitosti. Ova je jednogodišnja zeljasta biljka podrijetlom s Himalaja, a najomiljenija je mahunarka u Kini i Japanu.
Nakon što pročitate sve što trebate znati o ovoj izvrsnoj namirnici iskušajte neke od recepata koje smo pripremili za vas. Slijede azuki grah recepti…
Azuki grah je tamnocrvene ovalne boje, s jedne strane prošaran bijelim rubom. Veličina zrna je oko pola centimetra pa je riječ o manjem zrnu graha. Osim tamnocrvenog azuki graha postoje i bijeli i crni azuki grah.
S obzirom na to da je stabljika graha niska i ne naraste više od jednog metra može se vrlo lako uzgajati, gotovo isto kao i obični grah. Mahune se također beru kad postanu tamnosmeđe i suhe, ali ga je malo teže čistiti jer je sitniji od normalnog graha.
Azuki grah nije mahunarka koja se koristi samo u slanim jelima. Dapače, vrlo se često koristi u izradi slastica, a od njega se radi i ljekoviti sok.
Ovaj je grah idealna namirnica za makrobiotičku kuhinju jer ima visok udio bjelančevina i jako mali udio masnoće. Također je bogat i ugljikohidratima koji daju energiju. Osim toga azuki grah je dobar izvor vitamina i minerala, osobito magnezija i kalija. Također je dobar izvor vitamina B.
ZANIMLJIVOST – azuki grah je vrsta graha koja ne samo da ne uzrokuje nadutost i stvaranje plinova, on pomaže otklanjanju tih tegoba probavnog sustava! Zbog toga su nam posebno zanimljivi Azuki grah recepti.
Azuki grah se može pripremiti na mnogo načina, i u slanim i u slatkim jelima. Ako niste sigurni kako ga pripremiti iskušajte jedan od odličnih recepata u nastavku članka.
Sastojci: 200 g graha, polovica male muškatne tikve, velika glavica luka, 2 češnja češnjaka, 2 mrkve, celer po želji, korijen peršina po želji, lovorov list, sjemenke kumina, povrtna kocka za temeljac
Namočiti grah preko noći. Prokuhati ga i baciti vodu. Kuhati ga u novoj vodi u koju ste dodali par sjemenki kumina. Kuhati cca 1 h, u ekspres loncu oko 20 minuta.
Prepržiti sjemenke kumina na maslinovom ulju, dodati sjeckani luk i češnjak. Kad luk omekša dodati narezanu mrkvu, peršin i celer, posoliti i popapriti. Pirjati desetak minuta pa dodati muškatnu tikvu nasjeckanu na male kockice. Nastaviti pirjati 10 minuta i zalijte s vodom u kojoj ste kuhali azuki grah.
Dodati još vode i povrtni temeljac te dodati kuhani grah i lovorov list u lonac. Tada će većina povrća već biti gotovo do kraja kuhana, a grah će se povezati s ostalim sastojcima.
Ako vam je varivo ispalo prejušno samo dodajte malo jako sitne kuhane integralne tjestenine ili zobenih pahuljica.
Sastojci: pola šalice azuki graha, 1 crveni luk, četvrtina glavice kupusa, 1 šalica kockica bundeve, 1 stabljika celera, manja limenka zrna kukuruza, par žlica ječmenog misa , peršin, kombu alge
Na dno posude stavite kombu algu i ocijeđeni grah koji se namakao preko noći. Dodati vodu i pustiti da zavri pa smanjiti i kuhati oko 40 minuta na najmanjoj vatri. Ne skuhati do kraja, već samo da omekša. Tada treba dodati povrće, pojačati da sve zakuha i smanjiti nakon toga da se kuha dok i grah i povrće ne omekšaju.
Odvojite malo vode iz juhe i u nju stavite miso (pastu od soje i ječma) da se otopi, pa ga pomiješajte s vodom. Umiješajte tekućinu natrag u juhu, ali ne smije proključati. Ukrasite peršinom i pustite da odstoji.
Sastojci: 200 gr graha, 60 g leće, 2 češnja češnjaka, 1 mala glavica luka, 1 poriluk, 1 mrkva, 1 žlica koncentrirane rajčice, smeđi šampinjoni, soja sos, povrtna kocka, peršin, sol, papar, mljevena crvena paprika
Stavite grah da se namače preko noći. Idući dan ga kuhajte u vodi oko 40 minuta, s malo soli i kombu algom. Ocijedite ga i maknite algu.
Staviti sjeckani luk i češnjak na maslinovo ulje i pirjajte dok ne omekša pa dodajte nasjeckane gljive. Kad ispari voda od šampinjona dodajte mrkvu, poriluk te dobro posolite i popaprite. Propirjajte pa dodajte rajčicu, crvenu papriku i malo đumbira u prahu.
Dodajte povrtnu kocku i zalijte vodom. Obogatite okus soja sosom te pojačajte vatru. Kada voda proključa kuhajte još petnaestak minuta dok mrkva ne omekša. Dodajte leću i ugasite varivo kad je leća kuhana. Pospite varivo sjeckanim peršinom.
Sastojci: 500 grama kuhanog graha, sol, 100 grama eritrita (prirodni zaslađivač od kukuruza)
Azuki grah skuhati kao i obični grah. Staviti ga u lonac s eritritom i prstohvatom soli. Pirjajte na laganoj vatri i istovremeno miješajte i gnječite grah tako da se dobro poveže sa šećerom. Gnječenjem ćete pretvoriti grah u pire i nakon 10 minuta ćete dobiti ukusnu i slatku pastu, idealnu za palačinke.
Ako vam smeta kožica od graha možete propasirati pastu. Pasta je dosta gušća nego klasični namazi, ali mnogo zdravija i jednako ukusna!
Sastojci: 1 šalica azuki graha, 3-4 mrkve, polovica korijena celera, mladi luk po želji, bučino ulje, jabučni ocat, himalajska sol
Mrkvu i celer narezati na štapiće ili trakice kako bi salata izgledala atraktivnije i kako bi se sastojci bolje povezali s grahom. Izblanširati ih cca 2 minute. Luk narezati na standardne kolutiće.
Pomiješati sve sastojke i začiniti po želji. Servirati na listovima mladog špinata.
Ova je zdrava salata vrlo ukusna i jednostavna za pripremu. Slatkasti grah se odlično slaže sa lukom i jabučnim octom.
Azuki grah recepti nisu ništa zahtjevniji za pripremu od pripreme “običnog” graha. Svakako isprobajte.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…