Psihološki problemi kao uzrok artritisa

psiholoski uzroci artritisa 1200x1200
15 travnja, 2020 0 Comments

Sve u organizmu djeluje sinkronizirano (dakle istovremeno), pa tako svaka stanica djeluje zajedno s drugim stanicama kao jedno. Drugim riječima, organizam djeluje kao cjelina, bez da u tom radu isključuje organe, krvotok, hormone, razmišljanje, prizore koje vidimo u svojoj okolini, raspoloženje i druge psihološke te kognitivne procese. Psihologija se posebno bavi artritisom i smatra ga psihosomatskom bolešću.
Bolni ili natečeni zglobovi su poznati kao artritis, bolest zglobova. Pročitajte vezu između psiholoških problema i artritisa i koje je značenje psihosomatskog očitovanja bolesti.

Povezanost psihološkog stanja i stanja organizma

Poznato je da ako se promjena raspoloženja pojedinca dogodi zbog nekog događaja u njegovoj okolini, organizam počinje lučiti hormone koji su u skladu s tim doživljajem. Ako smo primili jako pozitivnu vijest, lučit ćemo više serotonina, a moguće i adrenalina.
Također, ako dođe do promjena u našem organizmu, primjerice povećano lučenje kortizola, to će utjecati na naše ponašanje, osjećanje i odlučivanje. To znači da na stanje u našem organizmu utječe naš doživljaj okoline ali isto tako i da stanje našeg organizma utječe na to kako ćemo mi percipirati okolinu.

Psihološko stanje i stanje organizma su usko povezani. Zbog toga psihološki problemi mogu utjecati na bolne zglobove i tako biti uzrok artritisa. Više o tome u nastavku.

Vrste artritisa

Artritis je upalna bolest, a osim što se manifestira u zglobovima, može se manifestirati i izvan njih, što nije rijetkost kod reumatoidnog artritisa.
Kod različitih vrsta artritisa bolest se javlja iz drugi razloga, ali je u suštini riječ o istom. Primjerice, kod reumatoidnog artritisa se bolest razvija zbog upalnih procesa koji utječu na membranu zgloba i djelovanja enzima u području zgloba koji ga uništavaju.

Bolest, a osim što se manifestira u zglobovima, može se manifestirati i izvan njih, što nije rijetkost kod reumatoidnog artritisa.
Kod različitih vrsta artritisa bolest se javlja iz drugi razloga, ali je u suštini riječ o istom. Primjerice, kod reumatoidnog artritisa se bolest razvija zbog upalnih procesa koji utječu na membranu zgloba i djelovanja enzima u području zgloba koji ga uništavaju.

Najčešći oblici s osteoartritis, giht, reumatoidni artritis i reaktivni artritis, od kojih je reumatoidni ovdje najzanimljiviji zbog njegove psihosomatike.


Osteoartritis

To je bolest hrskavice, a u dugom roku smanjuje funkciju hrskavice. O zglobovima i hrskavici smo već pisali, ali ponovit ćemo da je uloga hrskavice smanjenje trenja među kostima (zgloba) i olakšavanje kretanja. Najveću štetu trpe zglobovi na kojima je cijela težina tijela (svi zglobovi nogu uključujući zdjelicu), ali i šake.


Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je bolest kod koje su zahvaćeni zglobovi na obje strane tijela, dakle asimetrični artritis. Također riječ je o autoimunoj bolesti, a smatra se da je uzrok genetske prirode ali i imunološke i upravo zbog toga je zanimljiva psiholozima.


Giht

Giht nastaje zbog nakupljanja kristala mokraćne kiseline na području zglobova. To se događa zbog problema sa izbacivanjem mokraćne kiseline, a najčešće je riječ o problemu sa bubrezima koji neuspješno obavljaju taj zadatak. Problem nije u mokraćnoj kiselini nego stanju koje bi moglo nastati ako se počnu proizvoditi kristalići te kiseline i nakupljati se oko zglobova.


Reaktivni artritis

Reaktivni artritis pogađa koljena, gležanj i stopala, a izazvan je najčešće upalama u crijevima, genitalijama i urinarnom traktu. Vrlo često nestaje bez ikakvog liječenja, ali isto tako može dovesti do dugotrajnih štetnih posljedica. Nije zarazan, razvija se u pravilu kod muškaraca, ali se može prenijeti spolnim putem.

Poznato je da iako imamo genetske predispozicije za neke bolesti, one se rijetko kada aktiviraju same od sebe, nego se aktiviraju tek kada nešto pokrene njihov razvoj (napredovanje bolesti). (Više u nastavku.) Uzrok za razvoj bolesti može biti psihološke prirode i/ili neki drugi poremećaj u organizmu. Genetska predispozicija znači samo veću podložnost toj bolesti, a nikako da će se ona sasvim sigurno razviti.

Psihosomatski poremećaji i bolesti

Riječ psihosomatsko označava odnos psiholoških čimbenika (psiha) sa organizmom kao vidljivim fizičkim tijelom (organi, koža i dr.).
Najjednostavnije rečeno, psihosomatski poremećaji se odnose na disfunkciju unutar organizma koja je uzrokovana psihološkim faktorima, ali se ne očituje na zdravstvenom stanju. (U nama se događa neki poremećaj ali nemamo simptome, nismo bolesni.)
Psihosomatske bolesti su bolesti organizma uzrokovane psihološkim faktorima, tj. psihosomatskim poremećajima, a koje se očituju na zdravstvenom stanju u obliku neke očite bolesti organizma. (Imamo simptome i/ili dijagnozu.)


Reumatoidni artritis kao psihosomatska bolest

Pošto je to upalna bolest, liječi se rješavanjem uzroka nastanka upalnih procesa. Uzrok je psihološke prirode. Stoga se rješavaju eliminacijom uzroka stresa kao osnova i početak liječenja. Uzrok reumatoidnog artritisu nije ‘površinski’ svakodnevni stres zbog malih stvari nego duboki nemir koji pojedinac osjeća u sebi. Riječ je o dubokoj ljutnji i/ili nemiru koja se u skladu sa prirodom želi ‘pročistiti’ iz organizma (alkemizirati). Ljutnja izaziva osjećaj da se želi nešto napraviti (kretanje), a uporno zatomljivanje tog osjećaja (npr. nepoduzimanjem, ignoriranjem i zataškavanjem) djeluje na dijelove tijela važne za kretanje.
Pojednostavljeno, kod ljutnje su visoki hormoni zaslužni za ubrzan rad organizma, osjećaj da želimo ‘napasti’ i drugi osjećaji koji se rađaju iz tog stanja. U tom stanju se želimo kretati i ići ka cilju – izbacivanje tih osjećaja. Ako to ne radimo nego zatomljujemo taj osjećaj koji je uvijek prisutan, i naše tijelo će ga zatomljivati tj. blokirati kretanje i to bolešću zglobova. Dolazi do raznih upala i drugih zdravstvenih problema.
Psihoterapeutsko liječenje reumatoidnog artritisa i gihta
Kognitivno bihevioralna terapija je neophodna. Ona se bavi pronalaskom uzroka nekog razmišljanja i ponašanja sa sadašnjim stanjem. Da bi otkrila uzrok, prodire u srž problema na psihološkoj razini, a problem se mora riješiti sa samim sobom i ljudima iz naše okoline koji su u vezi sa tim psihološkim problemom. Cilj je osvijestiti svoje ponašanje, razmišljanje i njihove uzroke jer se jedino tako uzrok i posljedica mogu liječiti.
https://depositphotos.com/146720389/stock-photo-free-your-mind-reminder-on.html
Može se kombinirati sa autogenim treningom koji je neka vrsta autohipnoze. Svrha autogenog treninga je maksimalno opuštanje organizma i njegov oporavak, što smanjuje upalne procese ali i smanjuje stres i s njim vezane hormone koji nanose štetu organizmu.

stres kao uzrok artritisa
Stres kao uzrok artritisa


Autoimuni poremećaji

Osim reumatoidnog artritisa psiholozi i giht također smatraju autoimunom upalnom bolešću – psihosomatskom.
Kako je artritis bolest nastala uslijed upalnih procesa, tako se i liječi. Ako se liječi lijekovima, uzimaju se oni protuupalni lijekovi. Ako se liječi prirodnim putem (kombinacija nije isključena), liječi se namirnicama i uvođenjem novih životnih navika koje će smanjiti upalne procese u organizmu.


Razvoj autoimunih bolesti

Zaključak

Duboki nemir (stres) kojem se ne zna uzrok i/ili se ništa ne radi po pitanju njegovog rješavanja, ostaje u nama. Nijedna emocija ne traje zauvijek u istom stanju nego se mora transformirati u nešto drugo. Ako se ‘ljutnja ne izbacuje van’ da bi se tijelo rasteretilo, ona se pretvara u neke druge oblike. Dugotrajna sreća i mir lijeće organizam, a dugotrajni zatomljeni nemir i ljutnja ga uništavaju.

Ostavi komentar

Your email address will not be published.