Oslobodite se bolova u zglobovima i leđima za 7 dana

bol u zglobovima i kostima
18 travnja, 2020 0 Comments

Jednom sam pročitala savjet nekog vojnog liječnika o tome kako održavati zglobove i kosti općenito u dobrom stanju. Istovremeno se rješavaju mnogi problemi vezani uz njih, poput osteoporoze, osteoartritisa i sličnih bolesti.

Piše: Ana-Marija Milaković

U današnje vrijeme, naša prehrana je bogata namirnicama koje “izvlače” kalcij iz kostiju umjesto da im pomažu u izgradnji i normalnom funkcioniranju.

Šećer, mlijeko i mliječni proizvodi su na popisu takvih namirnica, no srećom postoji jedna manje zastupljena u našoj prehrani, a gotovo svaka domaćica je koristi u pripremi kolača i slastica. Riječ je o običnoj želatini. Za pripremu ovog jednostavnog recepta, ne treba vam puno novaca niti vremena, a rezultati u vidu boljeg stanja kostiju, vidljivi su već za tjedan dana.

Recept za zdravlje kostiju i zglobova

priprema želatine

Možete kupiti u bilo kojoj prodavaonici 150 grama bilo koje jestive želatine, sa voćnim okusom ili bez (prijedlog je bijela želatina dr. Oetkera). To je mjera za kuru liječenja od mjesec dana.

Navečer uspite 5 grama želatine (dvije ravne žličice) u 1/4 čaše hladne vode iz frižidera. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji do jutra van hladnjaka. Želatina će preko noći nabubriti i pretvoriti se u žele. Ujutro popijete smjesu na prazan želudac koju možete pomiješati sa sokom, jogurtom ili bilo čime po vašem izboru. Doručak možete jesti nakon 15-20 minuta.

Ova kura liječenja treba trajati 30 dana, a možete je ponoviti opet nakon 6 mjeseci. Terapija daje rezultate već nakon sedam dana tako što bolovi u zglobovima, leđima, nogama i kralježnici nestaju.

Konzumiranjem želatine, obnavlja se narušeno “podmazivanje” i nesmetan rad zglobova. Poznato je također, kako zdravi zglobovi utječu i na pravilan rad mnogih drugih organa u tijelu jer je sve u našem organizmu povezano. Naposljetku, mi smo mali mikrokozmos koji funkcionira skladno ukoliko su svi njegovi dijelovi zdravi. 

Jedini problem koji vam se može javiti kod ove terapije je nevjerica u ovu jednostavnu metodu liječenja. No, ona brzo nestaje kako se povlače svi neželjeni simptomi bolova. Stoga, požurite u dućan po par paketića želatine i počnite s kurom!


Zašto je želatina toliko korisna?

kolagen za kožu i kosti

Želatina je zapravo kolagen u najčistijem obliku. Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu (čini 30-35% ukupnih bjelančevina u tijelu) i predstavlja glavnu proteinsku komponentu kože, kostiju i vezivnog tkiva. Pojavljuje se u obliku netopljivih vlakana, fibrila, mreže i ligamenata. Aminokiseline karakteristične za kolagen su glicin, prolin, hidroksiprolin i hidroksilizin.

Gubitak kolagena negativno se odražava na izgled i funkcije cijelog tijela te dovodi do raznih degenerativnih promjena. Njegov nedostatak uzrokuje, između ostalog, poremećaje koštano-mišićnog sustava (ukočenost, artritis, mišićne ozlijede), poremećaje u funkciji imuno-sustava i pojavu tjelesnih promjena povezanih sa starošću kao što su bore, celulit, suhoća kože, kose i kože bez sjaja te narušen oblik tijela.

Zbog toga je primjena kolagena, odnosno želatine korisna i u kozmetičke svrhe jer popravlja stanje kože koja postaje zategnutija, elastičnija te se vraća njen prirodni sjaj. No, pored njenog pozitivnog učinka na vanjski izgled, želatina potiče na rast i oporavak vezivnog tkiva što je veoma važno kod bolesnih zglobova!

Drugim riječima, želatina = kolagen, nam vraća unutarnje zdravlje i vanjsku ljepotu! Za kraj, evo kratki popis svih pozitivnih učinaka na tijelo konzumacijom želatine:

  • Jača zglobove i srčani mišić.
  • Poboljšava metabolizam i povećava mentalnu sposobnost.
  • Održava zdravo stanje kože, kose i noktiju.
  • Daje elastičnost i snagu tetivama i ligamentima.
  • Sprječava razvoj osteoporoze i osteoartritisa.
  • Nezamjenjiv je kod displazije.

Ostavi komentar

Your email address will not be published.