Koja je razlika između glavobolje i migrene?

glavobolja i migrena
15 travnja, 2020 0 Comments

Koja je razlika između glavobolje i migrene? Svi smo barem jednom u životu osjetili glavobolju. I dok postoje glavobolje koje traju svega nekoliko destaka minuta, postoje i one koje traju satima ili, još gore, danima. Obično tada mislimo da patimo od migrene no, je li doista tako?

Iako dugotrajna glavobolja može podsjećati na migrenu, razlike ipak postoje i dobro ih je znati, prvenstveno zato jer je pristup liječenju bitno drugačiji.

Migrena

Migrena je, za razliku od glavobolje, kronična bolest, nerijetko i nasljedna. Karakterizira je pulsirajuća I probadajuća bol koja dolazi u napadajima. Najčešće je to bol koja se osjeća na jednoj strani glave, lijeve ili desne, a manifestira se kao pulsiranje u sljepoočnici ili u zatiljku. Migrena može biti praćena mučninama ili povraćanjem, a napadaji migrene mogu trajati od četiri pa do čak 72 sata. Snažniji napadaji migrene mogu biti popraćeni smetnjama vida ili mrljama u vidnom polju, utrnućem u nekim dijelovima tijela, ali i vrtoglavicom te smetnjama u govoru. Ukratko, za razliku od glavobolje koja je prvensteno neugodna, migrena onemogućava normalno funkcioniranje.

Napadaji migrene nešto su češći kod žena, posebno tijekom mjesečnice ili ovulacije. Iako točan uzrok nije poznat, povezuje ih se s hormonalnim tegobama, ali i neredovitom probavom, želučanim tegobama te stresom.

Nepravilna prehrana kao uzrok migrene

Za razliku od migrene, glavobolja je neugodna međutim, ne prate je dodatne nuspojave koje bi ometale svakodnevne aktivnosti. Za glavobolju je karakteristična lagana, ali konstantno prisutna bol koja nastaje u zatiljku i s tog mjesta se širi.

Uzroci glavobolje

Uzroci glavobolje mogu biti različiti i teško im je pronaći uzrok. U određenim slučajevima glavobolje mogu biti povezane sa zdravstvenim tegobama ili bolestima, no u većini slučajeva glavoboljama možemo biti izloženi uslijed previse sjedalačkog načina života, premalo aktivnosti, zagušljivosti u prostoru ili nakon cjelodnevnog gledanja u monitor. Glavobolju obično mogu uzrokovati neki drugi tjelesni simptomi, a za razliku od migrene, relativno se lako može ublažiti ili suzbiti lijekovima. Iz tog razloga, glavobolja se smatra simptomom dok je migrena bolest.

Ipak, jedna je stvar zajednička i migreni i glavobolji: simptomi koje osjećamo nerijetko su posljedica nezdravog načina života što podrazumijeva nekvalitetnu prehranu te poroke poput pušenja ili alkohola. Ako niste sigurni patite li od glavobolja ili migrene, provjerite odnose li se neke od ovih tvrdnji na vas:

  • Predosjećate da glavobolja dolazi i prije nego što vas zaista počne boljeti.
  • Osjećate ‘bubnjanje’ duboko u glavi.
  • Osjećate bol na jednoj strani glave.
  • Prilikom glavobolje osjećate mučninu ili povraćate.
  • Plačete ili imate osjećaj da je bol nepodnošljiva.
  • Imate problema s vidom.
  • Smetaju vam svjetlo ili buka.
  • Osjećate da vam se promijenio osjet mirisa.
  • Osjećate trnce u rukama ili nogama.
  • Glavobolja obično traje između četiri I 72 sata.

Ako se neke od ovih tvrdnji odnose na vas, postoji mogućnost da patite od migrene te bi bilo dobro da se posavjetujete sa svojim liječnikom.

Ostavi komentar

Your email address will not be published.