zubni implantati zagreb
Uncategorized Zdravlje

Jesu li zubni implantati dobri za vaše zdravlje?

By

Zubni implantati se izrađuju od legure titana koji vrlo bio kompatibilan i ljudsko tijelo ga dobro podnosi. Isto tako gubitak zuba može prouzročiti psihološke zapreke koje se mogu pa mogu ispraviti ugradnjom zubnih implantata. Sve to i ostalo o implantatima saznajte u ovom članku.

Što su zubni imaplantati?

Napredovanjem tehnologije danas imamo mogućnost da zubni implantati u potpunosti zamijene prirodan zub. Implantat je napravljen kao vijak napravljen od legure titana koji se kratkom operacijom umeće u kost i tako u potpunosti zamjenjuje korijen izgubljenog zuba.

Zubni implantat se procesima oseointegracija spaja, odnosno srasta s kosti i nakon odprilike mjesec dana može poduprijeti keramičku krunicu ili protezu koja će savršeno reproducirati pravi zub ili zube. Protetski dio (zubna krunica ili proteza) su vidljivi dio zuba i mogu biti od keramike, cirkonske keramike ili metal keramike. 

Odmah nakon ugradnje implantata, pacijentu se može postaviti i privremena krunica koja se žicama spaja na okolne zube ukoliko se radi o nedostatku jednog zuba i to se naziva imedijatno opterećenje. Implantologija s imedijatnim opterećenjem je sve češća kod današnjih procesa implementacije.

Površina zubnih implantata je hrapava kako bi se povećao ili ubrzao proces oseointegracije. Implantati novijih generacija imaju cilindričan oblik, a duljina varira između 6 i 18 mm i promjera koji varira između 3 i 6 mm. Veliki brendovi sve više resursa ulažu u razvoj implantata, a i rezultati su vidljivi: neuspjesi su vrlo rijetki, a udobnost pacijenta je sve veća.

Danas je moguće ugraditi implantat i odmah nakon uklanjanja zuba.

Ovo je vrlo važno za pacijenta jer gubitak zuba može izazvati određenu psihološku nelagodu, gubitkom estetike, kao i mogućnost određenog gubitka fonetike te žvačne funkcije.

Također, moguće je ugraditi i više implantata bez boli jer se zahvat provodi pod lokalnom anestezijom. Danas postoji i mogućnost da se odmah postavi i cijeli luk i za vrlo kratko vrijeme pacijent može imati savršene zube i poboljšati svoju kvalitetu života.

Prednosti ugradnje zubnih implantata:

  • implantat ne utječe na druge zube, za razliku od zubnog mosta gdje se prilikom postavljanja moraju brusiti okolni zubi
  • može pružiti savršenu stabilnost i spriječiti artropatiju
  • zubni implantati se postavljaju kako bi trajali čitav nit godina ili trajno. Cjeloživotni implantati su definitivno rješenje.
  • oni mogu zamijeniti jedan ili više zuba, sve do cijele čeljusti (all on 4 ili all on 6 mostovi na implantatima), kao i sve funkcije prirodnih zubi, od žvakanja do estetske strane
  • stomatološka implantologija omogućava vam da dobijete zube koji su slični i imaju karakteristike priordnih zubi

Postoji li mogućnost neuspjeha kod ugradnje zubnih implantata?

Stopa uspješnosti ugradnje je vrlo visoka, oko 99%, a ispadanju zubnih implantata najčešće prethodi nebriga pacijenta, odnosno loša oralna higijena, posebice ako pacijent puši ili ako se operacija izvodi u nesterilnim uvjetima ili ako je implantat loše kvalitete. Također, bitno je da je implantat certificirane kvalitete, a stomatolog koji ga ugrađuje stručan i kompetentan. U praksi kod neuspjeha implantacije dolazi zbog infekcije koja može dovesti do tog da se implantat mora ukloniti.

Vrlo rijetko može doći do odbacivanja implantata čak i ako je implantat najkvalitetnijih i najpoznatijih brendova.

Je li operacija postavljanja implantata bolna?

Intervencija za umetanje zubnih implantata nije bolna.

Mnogi specijalist implantologije ovaj postupak provode svakodnevno u vrlo kratkom vremenu.

Mnogi pacijenti zamišljaju da je postupak ugradnje implantata traumatičan i bolan, ali u stvarnosti nije jer se provodi pod lokalnom anestezijom i često traje vrlo kratko.

Postupak ugradnje zubnih implantata

Što ako mi nedostaju svi zubi čeljusti, jesu li zubni implantati rješenje?

Jesu. Nove metode umetanja smanjenog broja implantata po čeljusti all on 4 (svi na četiri) ili all on 6 (svi na 6) rješavaju ovakav problem. Specifičnost ovih inovativnih tehnika, odnosno metode all on 4 je što se implantat koso umeće u maksilarnu ili mandibularnu kost što povećava kontaktnu i potpornu površinu, nudeći razmjeran omjer implantata i stabilnost. Ove tehnike se mogu primijeniti u svim slučajevima kada ima dovoljno kosti za vrijeme implantacije (zahvata) koja može podnijeti ili održati stabilnost tijekom opterećenja žvakanjem.

All on 4 – zubni mostovi na 4 implantata

Koja je cijena implantata za zube?

Cijena za jedan implantat, ovisno o marki i renomeu poliklinike su uglavnom kreće između 3500 i 13000 kuna.

Za umetanje sustava koji pokrivaju sve zube čeljusti (all on 4 ili all on 6) cijena se kreće od 35000 do 70000 kuna.

Cijenu najviše definira marka implantata koja se ugrađuje te protetika koja se postavlja na implantat (keramika, cirkon itd.)

Možda će vam se sviđati

Vaše mišljenje je važno. Objavite komentar.

Vaša Email adresa neće biti objavljena