Malo tamno crveno povrće, koje se uzgaja od davnina, azuki grah je idealna hrana za detoksikaciju vašeg organizma. Oblik azuki graha je vrlo sličan izgledu bubrega i upravo su ti organi vrhunski saveznici u borbi za vaše zdravlje. Nažalost, u Hrvatskoj je svijest o azuki grahu premalo razvijena, ali ga možete pronaći u većini trgovinama s organskom hranom.

Bogatstvo azuki graha

Ovaj grah je bogat kalijem i zato je izvrstan diuretik koji pomaže izbacivanju otpada, toksina i viška vodeiz vašeg tijela putem urinarnog trakta. Također, izvrsno pokušava aktivirati proizvodnju važnog enzima jetre sulfitne oksidaza kako bi potaknuo funkcionalnost organa za izlučivanje iz tijela te pomaže snižavanju krvnoga tlaka i poboljšava cirkulaciju. Osim kalijem, bogat je i molibdenom koji pomaže u detoksikaciji tijela. Konačno, azuki grah sadrži i mnogo vlakana, neophodnih za održavanje funkcije crijeva i odlaganja otpadnih tvari. Bogat je vitaminima B1, B2, B3 i B6, natrijem, kalijem, fosforom.

Izgled azuki graha. Izvor: pixabay

Na koje organe azuki grah ima najviše utjecaja?

  • Bubrezi, jetra, kosti, mozak, imunološki sustav

Kako ga koristiti?

Prije kuhanja, azuki grah, kao i većina mahunarki, treba ostaviti da se namoči 8 do 10 sati. 

Nakon tog ga možete koristiti za obogaćivanje juha, variva, ali i za hladne salate.

Zanimljivo, s obzirom na njegov slatkast okus u Japanu ga koriste i za pripremu džemova.