astragalus ljekovita biljka
Biljke

Astragalus – biljka snažnih ljekovitih svojstava

By

Astragalus (kozlinac), poznat u svijetu kao huáng qí (žuti vođa) i milk vetch, drevna je biljka koja je najviše poznata po upotrebi u tradicionalnoj kineskoj medicini.  Postoji oko 2000 vrsta Astragalusa, no samo 2 se primarno koriste u dodacima prehrani: Astragalus membranaceus i Astragalus mongholicus.  Astragalus je jedna  od rijetkih biljaka koja se u više drevnih tekstova kineske medicine spominje kao biljni lijek za obnavljanje zdravlja i pomlađivanje tijela i uma na najdubljim razinama. Tinktura Astragalusa poznata je kao fontana vječne mladosti, a za njom su tisućama godina unazad posezali brojni osvajači velikih carstava, kao i medicinari.

Koja su to ljekovita svojstva koja čine ovu biljku posebnom?

  1. Jača imunitet i pomaže u borbi protiv bakterija i virusa

Osim tradiconalnih vjerovanja da biljka pomaže u jačanju imuniteta, studije su pokazale da redovita upotreba korijena Astragalusa doprinosi povećanju antitijela koja se bore protiv bolesti. Stimulira T stanice koje su jake imunoregulirajuće bijele stanice te dovodi do povećanja razine antiviralne komponente,interferona. Upravo ova svojstva pomažu organizmu da se bori protiv uzročnika bolesti.

  1. Potiče dugovječnost i poboljšava popravak DNA

Istraživanja na ljudskim i životinjskim stanicama pokazala su da određeni dijelovi korijena Astragalusa imaju stimulirajuće djelovanje na telomerazu- enzim koji popravlja i produžuje oštećene dijelove DNA u našim stanicama. Starenjem se naše stanice kontinuirano repliciraju i dijele, a u svakoj novoj stanici je potrebna nova kopija DNA molekule da bi funkcionirala. Stres, nepravilna prehrana, izloženost toksinima iz hrana i okoliša oštećuju DNA, a nastala oštećenja u molekuli prenose se na novonastale stanice. Postupna degradacija DNA dovodi do starenja, a telomeraza ju, popravljajući oštećenja, vraća u početno stanje.

  1. Pomaže u održavanju zdravlja srca, pluća i krvi

U tradicionalnoj kineskoj medicini, kao i u suvremenim istraživanjima pokazano je da Astragalus ima zaštitni i ljekoviti učinak na pluća. Pomaže u problemima s disanjem kod astme, alergija, respiratornih bolesti i infekcija. Također se koristi kod kardiovaskularnih problema, a budući da je ekstrakt ove biljke bogat željezom koji je esencijalni mineral krvi, obogaćuje krv, poboljšava cirkulaciju i štiti krvne žile od začepljenja.

  1. Regulira razinu šećera u krvi

Laboratorijska istraživanja na životinjama pokazala su da Astragalus ima učinak na smanjenje šećera u krvi, jer polisaharidi koji su prirodno prisutni u ovoj biljci smanjuju inzulinsku rezistenciju koja je izazvana visokom koncentracijom glukoze u krvi. Ekstrakt Astragalusa poboljšava transport glukoze u mišićna tkiva, a budući da poboljšava osjetljivost na inzulin, mogao bi se koristiti u tretmanu šećerne bolesti tipa 2.

  1. Smanjuje upalu i ima pozitivan učinak na kožu

Astragalus vraća vitalnost koži, povećava produkciju kolagena, ima antioksidativno djelovanje, smanjuje upalu, djeluje na histamin,  povećava cirkulaciju i regeneraciju stanica kože. Smatra se da dugotrajno uzimanje Astragalusa utječe na smanjenje bora, oštećenja i znakova starenja, što bi se moglo pripisati djelovanju na telomeraze.

  1. Smanjuje stres i promovira energiju i vitalnost

Ova drevna biljka ima adaptogeno djelovanje, što znači da povećava otpornost organizma na stres(emocionalni, fizički i mentalni) i anksiozna stanja te vraća tijelo i um u ravnotežu. Ima suptilan energizirajući učinak i povećava organsku vitalnost i živost.

Koji oblici pripravka su dostupni na tržištu?

S obzirom da je Astragalus biljka karakteristična za područje Kine i Azije, veliki dio pripravaka na tržištu potječe iz ovih područja i stoga je bitno potražiti kvalitetne dobavljače. Oblici koji su dostupni na tržištu su kapsule, prah, čajevi i tinkture. Kao i većina biljaka, Astragalus je dobrog okusa i popularna je varijanta dodatka prehrani. Za maksimalan učinak i dugotrajnost preporuča se uzimati visoko potentan ekstrakt koji sadrži više komponenti koje stimuliraju djelovanje telomeraze.

Možda će vam se sviđati

Vaše mišljenje je važno. Objavite komentar.

Vaša Email adresa neće biti objavljena