Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

20 načina kako da pojednostavite svoj život

  • Nedjelja, 25 Ožujak 2018 19:27
  • Pročitano 1131 puta

Želite postati učinkovitiji u svom radu i obavezama, a svoje slobodno vrijeme iskoristiti na najbolji mogući način? Vrijeme je da svoj život - pojednostavite. Donosimo vam 20 djelotvornih načina kako da to počnete činiti već danas!

1. Napravite listu svojih pet najvažnijih stvari.

Kojih pet stvari su najvažnije u vašem životu? Jeste li se ikada na kraju svog dana osjećali kao da cijeli dan niste učinili ništa do čega vam je zaista bilo stalo? Odlučite do čega vam je najviše stalo i posvetite svoje vrijeme tim stvarima.

2. Naučite reći NE.

Naučite reći neČesto pristajemo na više od onoga što možemo podnijeti. Stvorite neke granice svog vremena. Reći ne postaje mnogo lakše kad znate koji su vaši prioriteti.

3. Pojednostavite svoju garderobu.

Koliko vremena provodite svaki dan u odabiru odjeće? Kod odjeće manje znači više jer ćete lakše i brže odabrati ako nemate prevelik izbor u svojim ormarima. Poklonite viškove prijateljima ili nekome kome zaista treba, ili zamijenite sa nekime za nešto što je vama zaista potrebno.

4. Provedite više vremena sami.

Samoća može biti neugodna ispočetka. Kada usporimo život, jače možemo čuti svoje unutarnje nemire i stresove. Umjesto da ih ignoriramo i bježimo od njih, poslušajmo što nam imaju za poručiti.

5. Jedite sporije.

Većina ljudi jede brzo, prebrzo ustvari, a okuse hrane skoro i ne osjete. Uz to, mnogi istovremeno tipkaju po smartphoneu ili gledaju TV. Pojedite polako i na miru, fokusirajući se jedino na hranu. Ako to znači i da trebate šutjeti, šutite. Kada uživate u hrani, bit ćete bolje volje za kasniji rad i obaveze.

Pročitajte kako možete još više uživati u hrani, a pritom jesti zdravo te kako je najbolje pripremati hranu da ostane bogata nutrijentima, uključujući razne recepte, sve u kolumni naše Nade Rocco - Nadin Izbor!

6. Uspostavite rutine.

Uspostavite rutine

Možda ne volite rutine, ali neke rutine vam mogu pomoći da bolje i kvalitetnije iskoristite svoje vrijeme. Primjerice, jutarnje rutine kao što su kuhanje i ispijanje omiljenog napitka i/ili neke fizičke vježbe (joga, trčanje, bicikliranje), mogu vam pomoći da se ranije budite te dođete svježi na posao.

7. Živite skromno.

Razmišljajte prije kupovine. Što mi zapravo treba, a što mi ne treba? Kada tako počnete razmišljati, u kratko vrijeme ćete shvatiti da vam treba manje od onoga što ste ranije kupovali.

8. Ugasite obavijesti na svojim uređajima.

Jeste li bar jednom upravo zaspali, a onda vas je probudila neka obavijest o dolasku e-maila ili poruke s neke društvene mreže? Ugasite te obavijesti i provjerite ih u vrijeme kada vama odgovara, a ne čim one dođu.

9. Smanjite količinu svojih stvari.

Kada počnete pažljivo birati stvari koje ćete donijeti u svoju kuću, iznenadit ćete se kada vidite koliko mjesta odjednom imate.

10. Meditirajte.

Meditacija će vam pomoći da ne dozvoljavate emocijama da upravljaju vašim životom i vašim odlukama te će vam uštedjeti puno nepotrebnog stresa.

11. Vježbajte jogu.

Mentalna napetost i stres su povezani sa napetošću tijela. Putem joge naučit ćete usredotočiti se na dah i istezati mišiće, a rezultat će biti osjećaj ugodne protočnosti u tijelu i umu.

OVDJE možete pročitati više o raznim vrstama vježbi, joge i meditacije te kakvo imaju djelovanje. Možda pronađete nešto za sebe! :)

12. Hodajte, hodajte, hodajte.

HodajteSve što možete obaviti na nogama, obavite. Hodanje opušta, može biti vrsta meditacije, odlično je za srce, a također štedi gorivo u vašem autu.

13. Jedite jednostavno.

Nemojte dozvoliti da vas obilje hrane u ponudi odvuče od vaše zdrave prehrane. Prehrana treba biti jednostavnija, a jedite više prirodne, svježe, lokalno uzgojene hrane.

14. Organizacija stvari u kući.

Koliko ste se puta zapitali gdje ste ostavili ključeve auta, mobitel ili novčanik te onda radili potragu po cijeloj kući? Uštedite si vrijeme i živce tako da si odaberete mjesto u kući na kojemu ćete držati sve te stvari koje svakodnevno koristite.

15. Zaboravite na multitasking.

Usredotočite se istovremeno samo na jednu stvar. Bez obzira koliko smatrate da ste sposobni raditi više stvari odjednom, bit ćete uspješniji i bolje ćete se osjećati ako radite jednu po jednu stvar.

16. Kvaliteta iznad kvantitete.

Ne trebate puno zapravo. Umjesto da kupujete puno, radije kupujte manje stvari, ali bolje kvalitete.

17. Ograničite gledanje TV-a.

Umjesto da čim stignete kod kuće i upalite TV, bez obzira što se nalazi na programu, možete pričekati da počne emisija ili film koji želite pogledati, a u međuvremenu imate vremena raditi nešto što vas zaista zanima ili se odmoriti u tišini. Još bolje bi bilo da se u potpunosti riješite TV-a, jer ionako sve što je važno možete pogledati, pročitati ili čuti putem interneta ili radija.

18. Prerežite kreditne kartice.

Prerežite kreditne karticeAko nešto ne možete platiti odjednom, onda to niti ne trebate. Riješite se kreditnih kartica i radije štedite za ono što vam zaista treba. Shvatit ćete da vam treba puno manje nego što ste mislili dok ste imali mogućnost kupnje na mjesečne rate ili sa odgodom plaćanja.

19. Uzmite si dan odmora.

Iako je teško shvatiti egu, svijet neće propasti ako si uzmemo dan odmora. Jednom tjedno, ugasite sve svoje uređaje za komunikaciju, zatvorite svoje planere i uživajte u odmoru bez smetnji.

20. Ne trošite više nego što imate.

Nemojte tolerirati život na kredit i dug samo zato jer većina tako živi. Trošite samo onoliko koliko stvarno imate. Stoga koristite samo gotovinu i uživajte u slobodi koja dolazi od života bez dugova.

Ocijeni sadržaj
(6 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream