Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kako pobijediti sram

  • Petak, 24 Studeni 2017 19:25
  • Pročitano 388 puta

U manjoj ili većoj mjeri, svatko ga posjeduje. Često među ljudima postoji određena nelagoda kada se spominje u razgovoru. Postoji izreka: “Sram je poput rane koja nikada nije izložena i stoga se nikada ne izliječi.“ Problem je da što manje govorimo o sramu, isti će imati veću kontrolu nad nama.

Sram se uvuče u samu srž osobnosti i čini se da nešto duboko i ozbiljno ne valja s nama. Često se tijekom života susretnemo s osjećajem manje vrijednosti u odnosu prema drugima bilo na poslovnom, sportskom ili ljubavnom planu. I dok takav osjećaj može poslužiti kao poticaj i poboljšanje same osobnosti, negativna strana je trenutak kada nas taj osjećaj blokira za normalno funkcioniranje i postane kronični problem pred kojim postajemo nemoćni.


Negativne strane srama

negativna strana sramaKod osjećaja srama pažnja je uvijek usmjerena na nas same. I to ne na način da smo nešto krivo napravili već da smo u srži sami po sebi loši. To nam stvara osjećaj da se ne možemo mjeriti s drugima, da smo lošiji, da ne vrijedimo. U takvom stanju osoba se teško kreće prema naprijed, ne vidi cijelu perspektivu svojih mogućnosti i postaje odvojena kako od sebe tako i od drugih.

Klasičan primjer nagomilanog negativnog srama je primjerice dijete s viškom kilograma koje bude ismijavano od okoline. Nakon što odraste kilogrami mogu nestati, noi cijela unutarnja postavka razmišljanja ostaje ista, a problem ostaje neriješen. Najčešći odgovori na problem pretjeranog srama su odmak od njega, kretanje prema njemu ili pretjerano okretanje protiv njega.

Odmaknuti se od srama znači skrivanje, šutnju. Kretanje prema njemu znači pretjerano ugađanje drugima, a okretanje protiv sugerira da pokušavamo dobiti kontrolu nad drugima. U takvoj unutrašnjoj zbrci teško je doći do ravnoteže naspram okoline pa su odnosi najčešće između partnera često neiskreni i bez suštine. Strah od odbijanja, nesklonost preuzimanju rizika u životu i prevelika briga što drugi misle o nama samo su neki od problema koji se javljaju kod osoba sa problemom pretjeranog srama.


Suočavanje s problemom srama

nadići sramSvi smo mi društvena bića, nitko ne želi biti usamljeni otok sam za sebe. Dok nas malo srama u nekim situacijama čak čuva i daje zaštitu od stvari koje nam nisu ugodne, preveliki utjecaj srama na osobnost ne služi ničemu do izoliranosti. Početi polako i hrabro osvještavati u kojim situacijama dolazi do blokade te polako mijenjati unutarnje obrasce razmišljanja dobar je početak rješavanja problema.

Važno je imati strpljenja prema sebi i tretirati se kao da se radi o nekoj drugoj osobi koju volimo. Kako postupamo s drugima tako trebamo postupamo prema sebi. Bitno je polako odvajati pretjerani sram od svoje osobnosti jer na kraju to je samo emocija. Ključno je okružiti se sa pozitivnim i voljenim osobama te osjetiti kako nismo sami. Jačati samopouzdanje kroz druženje i razmjenu mišljenja u društvu. Moramo shvatiti da svatko ima dijelove sebe koje se boji podijeliti s okolinom, ali moramo biti dovoljno hrabri da ih svejedno predstavimo i stojimo iza njih.

Važno je zapamtiti, što manje govorimo o sramu, to više ima moć i negativan utjecaj na naš život. I najmanji korak koji se napravi u smjeru njegovog riješavanja dovodi do poboljšanja kvalitete života. Čini nas fleksibilnijim za rješavanje nepredvidivih situacija, društvenijim i samopouzdanim osobama te na kraju dovodi do onoga za čim najviše čeznemo. Nas samih :)

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream