Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Zašto smo gladni od kanabisa?

  • Nedjelja, 01 Listopad 2017 09:19
  • Pročitano 340 puta

Ako ste ikada konzumirali marihuanu onda vam je sigurno poznat osjećaj da biste mogli pojesti sve što se nađe ispred vas. Možda ste se u tom trenutku i zapitali zašto smo toliko ogladni od marihuane?

Odgovor leži u kombinaciji nekoliko različitih stvari među kojima su i povećanje naše sposobnosti za miris koja istodobno pojačava okus; povećano oslobađanje neurotransmitera dopamina te oslobađanje hormona grelina koji potiče apetit.

Aktivni sastojci marihuane - kanabinoidi utječu na mozak na više načina. Na primjer, kanabinoidi koji daju taj jedinstveni osjećaj zbog kojeg uglavnom svi konzumiraju marihuanu zove se tetrahidrokanabinol (THC). No, u marihuani postoji još najmanje 85 drugih kanabinoida, a svi djeluju različito na naše tijelo. Da bi bolje razumjeli ulogu onih zbog kojih osjećamo glad, moramo prvo razumjeti što inače stimulira apetit.


Hormoni i glad

hormoni i gladTijelo koristi više složenih mehanizama za regulaciju gladi. Ti mehanizmi još nisu u potpunosti shvaćeni. No, ono što znamo jest da glad koristi dva mehanizma kada tijelo osjeti pad ili višak energije. Kad osjetimo manjak energije, tijelo aktivira oslobađanje grelina. Ovaj hormon stimulira hipotalamus u mozgu kako bi povećao osjećaj gladi. On također utječe na područje mozga - ventralno tegmentalno područje koje pomaže u oslobađanju neurotransmitera dopamina od kojeg se inače osjećamo dobro.

Isto tako, kada postoji višak energije u tijelu, masne stanice oslobađaju hormon leptin. On stimulira hipotalamus da inhibira glad. Leptin također utječe na otpuštanje dopamina. Osim toga, leptin suzbija drugi neurotransmiter – anandamid. Anandamid je snažni stimulator gladi, endogeni kanabinoidni neurotransmiter koji se veže za iste receptore kao i THC. Dakle, kada je u tijelu više THC-a, manje je leptina, osjećamo snažnu glad.


Utjecaj THC-a na tijelo

utjecaj thc-a na tijeloSam THC ima mnoge učinke na naše tijelo. Stvara euforiju, analgeziju, sedaciju, a također umanjuje osjećaj za povraćanje i potiče apetit. To sve čini oponašajući prirodni tjelesni endokanabinoidni susutav. Ovaj sustav ima receptorska mjesta duž središnjeg i perifernog živčanog sustava i odgovoran je za regulaciju navedenih fizioloških procesa – a glad je jedan od njih. Dakle, od marihuane ogladnimo jer THC prevari naše tijelo koje samo misli da je gladno.

THC također povećava glad utjecajem na receptor CB1. On povećava okus saharoze, ali nema učinke na senzacije slano ili gorko. To bi moglo objasniti subjektivni osjećaj da slatke namirnice imaju bolji okus kada smo pod utjecajem marihuane. Pored toga, jedna studija provedena 2014. godine je pokazala da THC pojačava i naše čulo mirisa. Popratni efekt je poboljšanje čula okusa. Mirisanjem hrane u stanju smo bolje osjetiti njene složene okuse.

THC stimulira receptorska mjesta u hipotalamusu koja uzrokuju otpuštanje hormona grelina. Grelin djeluje na hipotalamus kako bi povećao glad, a u isto vrijeme pomaže pripremiti probavni trakt za unos hrane. Sve u svemu, zbog marihuane nam se čini kao da lebdimo na oblacima jer tijelo otpušta više dopamina; a  glad osjećamo zbog otpuštanja grelina i vezanja THC-a za receptore anandamida.

Oni u kombinaciji oponašaju isti osjećaj u tijelu kao kada dugo nismo jeli. Zbog ove kombinacije imamo osjećaj da bi mogli pojesti tonu hrane, a kada počnemo jesti, zbog gore navedenih razloga, okus hrane je nevjerovatan :)

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream