Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Glazba je lijek!

  • Ponedjeljak, 20 Veljača 2017 14:02
  • Pročitano 520 puta

Alternativni i komplementarni tretmani kao što su kreativna umjetnost, meditacija i joga predložene su kako bi premostile mnoge praznine koje konvencionalna medicina ne može. No, glazba zbog svoje sveprisutnosti u našem društvu, kao i njezina lakoća prijenosa, ima možda i najveći potencijal među alternativnim terapijama da dosegne ljude na duboki i profinjeni način. 

Glazba je bitna i ona liječi. Učenje glazbe čini se kako ubrzava razvoj mozga kod male djece, osobito u područjima mozga koja su odgovorna za obradu zvuka, razvoj govora, percepciju govora i vještine čitanja. Sada znamo da kontrolirano liječenje u kojem se sluša i svira glazba je snažan tretman za probleme mentalnog zdravlja. 


Kada glazba liječi

glazba je lijek400 objavljenih znanstvenih radova dokazali su ispravnost stare poslovice “Glazba je lijek”. Istraživanja pokazuju da dodavanje glazbene terapije u liječenje poboljšava simptome i društveno funkcioniranje među šizofreničarima. Nadalje, terapija glazbom se pokazala učinkovitom kao samostalni tretman za smanjenje depresije, tjeskobe i kroničnih bolova.

Institut za mozak i kreativnost (BCI) na Sveučilištu u Kaliforniji započeo je petogodišnje istraživanje u 2012. u suradnji s Filharmonijom Los Angelesa i Udrugom Srce Los Angelesa (HOLA) u kojem su htjeli otkriti utjecaj glazbene nastave na dječji socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj. Ovi početni rezultati studije, objavljeni nedavno u časopisu Developmental Cognitive Neuroscience, pružili su dokaz o prednostima glazbenog obrazovanja u vrijeme kada su mnoge škole diljem zemlje ili uklonile ili smanjile glazbeni i umjetnički program.

Studija je pokazala da poduka iz glazbe ubrzava sazrijevanje slušnog puta u mozgu i povećava njegovu učinkovitost. “Mi smo uglavnom zainteresirani za utjecaj glazbenog obrazovanja na kognitivni, socijalno-emocionalni razvoj mozga kod djece”, rekao je Assal Habibi, glavni autor studije i viši znanstveni suradnik na BCI u USC Dornsife College of Letters, umjetnosti i znanosti.

“Ovi rezultati govore da djeca s glazbenim obrazovanjem, u usporedbi s druge dvije usporedne skupine, su bila preciznija u obradi zvuka.” Tijekom ovog longitudinalnog istraživanja, neuroznanstvenici su pratili razvoj mozga i ponašanje u grupi od 37 djece iz defavoriziranih četvrti Los Angelesa. Trinaestoro djece, od 6 ili 7 godina, počeli su dobivati glazbenu poduku kroz program “Mladi orkestar”. Program obuke glazbom je bio inspiriran metodom El Sistema, onu koju je primjenjivao dirigent LA filharmonije Gustavo Dudamel kada je odrastao u Venezueli.

Brže sazrijevanje uz glazbu

sazrijevanje uz glazbuDjeca uče svirati instrumente, kao što je violina u ansamblima i grupama te vježbaju do sedam sati tjedno. Znanstvenici su usporedili djecu glazbenike s vršnjacima druge dvije skupine: 11 djece koja su uključena u nogometni program i 13 djece koja nisu uključena u niti jedan od specifičnih vanškolskih programa.

U roku od dvije godine istraživanja, neuroznanstvenici su otkrili da slušni sustav djece u glazbenom programu sazrijeva brže nego u ostale djece. Fino podešavanje njihovog slušnog puta može ubrzati njihov razvoj jezika i čitanja, kao i druge sposobnosti – potencijalni učinak koji znanstvenici dalje istražuju.

Poboljšana zrelost odražava porast neuroplastida – fizioloških promjena u mozgu kao odgovor na utjecaj okoline, u ovom slučaju, slušanje glazbe i glazbene nastave. “Slušni sustav je stimuliran glazbom”, rekao je Habibi. “Ovaj sustav također se bavi općom obradom zvuka koji je od temeljne važnosti za razvoj jezika, vještine čitanja i uspješne komunikacije.”

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream