Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Osnovna škola zamijenila kažnjavanje meditacijom

  • Srijeda, 28 Rujan 2016 10:12
  • Pročitano 949 puta

Osnovna škola u gradu Baltimoreu državi Maryland je provela jedinstven pristup u discipliniranju školaraca. Umjesto disciplinskog kažnjavanja djece, nastavnici potiču djecu da prakticiraju meditaciju.

Osnovna škola Robert W. Coleman u gradu Baltimoreu kaže kako je otkrila način da potakne djecu vježbanju smislene meditacije te su u potpunosti eliminirali broj suspenzija u posljednjih godinu dana. Program je inicijativa koju je organizirala zaklada “Holistički Život” neprofitna organizacija iz Baltimorea koja se zalaže za dobrobit djece i odraslih u siromašnim zajednicama.

Andres Gonzalez, jedan od organizatora ovog projekta kaže da djeca čak i donose ono što su naučila kući svojim obiteljima. "Tako se može spriječiti negativan učinak kad mama ili tata imaju težak dan i viču na djecu, a onda djeca idu u školu i viču na svoje prijatelje”, kaže on. “Roditelji su nam znali reći: ‘Došao sam kući drugi dan pod stresom, a kćer mi je rekla – Hej, mama, moraš sjesti. Moram te naučiti kako disati”, rekao je Gonzalez.Sve prednosti meditacije

meditacija u školiPostoje mnoge prednosti meditacije koje su sada potvrđene znanstvenim istraživanjima. Naučili smo kroz znanstvena istraživanja da meditacija može olakšati bol, poboljšati kreativnost, smanjiti stres i potaknuti imunološki sustav. Godine 1998, studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association, prema istraživanju dr. Dean Ornisha pokazala je kako meditacija zapravo može preokrenuti srčane bolesti.

Ova studija je trajala više od 5 godina u koju su bile uključene razne kontrolne grupe koji su sve imale bolesti koronarnih arterija, a samo jedna od tih skupina se bavila meditacijom. Nevjerojatno, ali grupa koja je prakticirala meditaciju zapravo je uspjela preokrenuti učinke bolesti. Dosljedna primjena nečije pažnje u sadašnjem trenutku je ključ za bilo koji oblik meditacije.

To znači da gotovo svako iskustvo može biti meditativno. Vožnja biciklom, šetnja pod zvijezdama, pisanje poezije ili bilo koja praksa koja nudi individualno mirno vrijeme unutar svog srca i uma, može se smatrati oblikom meditacije. Tijekom vremena, razni učitelji su organizirali svoje specifične meditacije u kohezivnim stilovima i filozofijama, svaki sa svojim uputama i uvidom. Oko 5. i 6. stoljeća prije Krista, pojavljuje se konfucijska i taoistička meditacija u Kini, a Hindu, Jain, i budističke meditacije su se počele razvijati u Indiji.

Ove različite škole meditacije uče različite metode za ostanak u sadašnjem trenutku, neke uključuju brojanje udisaja, kontemplativne misli ili ponavljanje svete riječi i zvukova poznatih kao mantre. Jedna od tih meditacija se provodi u školi u Baltimoreu, snagu života u sadašnjosti mogu uživati sada i najmlađi učenici. Pitamo se samo kada će ovakva fenomenalna praksa zaživjeti u Hrvatskoj?

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream