Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Priroda nas opušta i liječi!

  • Ponedjeljak, 15 Veljača 2016 12:36
  • Pročitano 1076 puta

Priroda nas odmara, povećava naš imunološki sustav i potiče kreativnost. Svaka šetnja nam otkriva nešto novo, izaziva čuđenje i budi dijete u nama jer nas vraća u prirodno stanje mira, opuštenosti  i spontanosti.

Drugim riječima, izlet u prirodi ili jednostavna šetnja šumom je nešto najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje i raspoloženje.


Priroda potiče kreativnost

prekrasni krajoliciPrema studiji koja će biti objavljena u časopisu ‘PLoS ONE’, samo četiri dana u prirodi, daleko od elektroničkih uređaja, može povećati kreativnost za čak 50%. Od 56 osoba (prosječne dobi od 28 godina) uključenih u studiju, 24 njih je radilo testove kreativnosti prvo jutro planinarskog izleta u Coloradu, Maine, Washington i Aljaski.

Ostali sudionici su radili test četvrtog dana izleta i na testovima pokazali bolje rezultate za 50% više nego prva skupina. Autori studije se slažu da nisu sigurni da li kreativnost povećava izbacivanje elektronike na par dana ili samo boravak u prirodi, no vjerojatno je posrijedi oboje.


Zelena boja liječi!

zelena liječiJoš jedan važan faktor u ovom istraživanju je taj da je zelena boja često povezana sa kreativnošću. U nekim istraživanjima objavljenim u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin, sudionici kojima je prikazana zelena boja dali su maštovitije odgovore od onih kojima je prikazana bijela.

Zelena boja je inače boja srca i srčane čakre tako da niti ne čudi naše ushićenje i zadovoljstvo kada smo okruženi prekrasnim zelenim ambijentima! Pored ovih istraživanja, u Japanu je nedavno provedeno i nekoliko u kojima su istraživači utvrdili da šetnja u prirodi povećava imunološki sistem za oko 50%.

Šetnja prirodom i duboko disanje puni nas kisikom i pročišćava od toksina koje nagomilamo u gradu. Pojačava se naš imunitet i kapacitet da se lakše nosimo sa stresnim situacijama svakodnevice. Zato se poželjno barem jednom tjedno uputiti na izlet ili dužu šetnju šumom kako bi napunili baterije i napravili nešto korisno za svoje fizičko i mentalno zdravlje! 

Ocijeni sadržaj
(6 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream