Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Butan - zemlja sreće

  • Ponedjeljak, 01 Veljača 2016 20:21
  • Pročitano 1018 puta

Butan je jedina zemlja na svijetu koja smatra da je težnja za srećom svakog stanovnika najvažniji cilj. Naime, to im je toliko važno da je vlast uvrstila pravo na sreću u članak 9 njihovog ustava.

Iz tog razloga se svakoj osobi u zemlji u sklopu popisa stanovništva, postavlja i pitanje “jeste li sretni?”. U posljednjem popisu iz 2015. godine, 35 posto stanovništva je odgovorilo da su “iznimno sretni”, 47,9 posto da se osjeća “umjereno sretnima”, a samo 8,8 posto stanovnika je odgovorilo da su “nesretni”.

Raj na zemlji

raj na zemljiU Butanu ne postoji koncept bruto domaćeg proizvoda. Umjesto toga, za blagostanje u zemlji se smatra bruto nacionalna sreća. Ona je čak glavni prioritet nacionalne politike. Vlada Butana je osnovala Ministarstvo sreće koje do sada nije imala niti jedna država na svijetu (što puno govori o svijetu u kojem živimo!). Butan kao jedna od najmirnijih, najoriginalnijih mjesta na zemlji, zbog svoje (duhovne) politike, puno je manje pogođen globalnim problemima poput gladi i kriminala.

Ljudi žive zadovoljnim, skromnim životom jer nisu opsjednuti modernom tehnologijom već su okrenuti pravim životnim vrijednostima, a i uspješno su sačuvali svoju jedinstvenu, kulturnu baštinu. Također nisu iskusili niti ratna razaranja ili ekstremno siromaštvo kao većina zemalja. Njihov zakon također brani ubijanje životinja pa su većina stanovnika vegetarijanci. Zabranjen je i uvoz kemijskih gnojiva što znači da poljoprivredni proizvodi uopće ne sadrže štetne sastojke!

Još jedan hvalevrijedan aspekt života u Butanu je da se šume ne sijeku već se stanovnici uvijek trude posaditi što više stabala. Središnji i južni dijelovi zemlje su veliki prirodni rezervati sa bogatom florom i faunom netaknuti urbanim životom i tehnologijom. Butan je uspio zadržati većinu svog prirodnog bogatstva upravo iz razloga što krčenja šuma gotovo i nema, a lov je zabranjen. Ovo kraljevstvo (parlamentarna monarhija) proizvodi dovoljno da samo sebe uzdržava!

Iz svega navedenog, možemo bez problema zaključiti kako je Butan zaista pravi raj na zemlji! Još ga posjetiti i doživjeti u punoj prirodnoj ljepoti, to je već pravi izazov i iskušenje! Nadamo se samo da će se jednog dana države svijeta ugledati na Butan, pa umjesto eksploatacije zemlje i ljudi, doživjeti pravi duhovni i materijalni procvat!

Ocijeni sadržaj
(8 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream