Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Drugačija primjena kurkume

  • Srijeda, 18 Studeni 2015 12:56
  • Pročitano 1406 puta

Da je kurkuma zdrava biljka, opće je već poznata činjenica. Raznovrsne blagodati i beneficije su već napisane na tu temu jer ljekovita svojstva ovog specifičnog začina navedena su u više od 5 600 biomedicinskih istraživanja! Koristi se u medicinske svrhe, kao začin, za čišćenje tijela i za detoksikaciju, kao bojilo, u kozmetici, u kulinarstvu. No specifičnost ove biljke je i njeno korištenje u raznim tradicionalnim običajima – od vjenčanja, rituala ljepote, do svrhe zaštite.

Piše: Divine Energy Park

Svakodnevni život stanovnika dalekog istoka kroz cijelu povijest, gotovo da je teško i zamisliti bez ove biljke. U Indiji se vjeruje da kurkuma posjeduje energiju Božanske Majke Mahalakshmi te stoga štiti od zla, donosi, sreću, bogatstvo i uspjeh. Mnogi stanovnici južne Indije i dandanas nose oko vrata amajliju od sušenog korijena kurkume.


Kurkuma u indijskim, tradicionalnim obredima vjenčanja

indijsko vjenčanjeHaldi je tradicionalni obred uljepšavanja mladenke kurkumom. Podrazumijeva premazivanje dijelova tijela mlade s pastom od kurkume prije vjenčanja da bi joj koža imala prekrasan sjaj. To vrijedi i za mladoženju. Osim toga, vjeruje se da ovaj obred označava pročišćenje, kao i zaštitu tijela i kože od raznih infekcija i bolesti, prije stupanja u brak.

Noć prije vjenčanja, postoji i svečanost koja se zove Ghari Puja gdje svećenik drži molitvu, držeći rižu, kokos, pšenicu, ulje i naravno, kurkumu. Svaki ovaj sastojak ima svoj određeni simbol. Na sam dan vjenčanja, na mladenkin razdjeljak stavlja se prah kurkumin ili kako ga još nazivaju sindoora kojeg nose svi Indijci i Indijke, ali ga za razliku od mladenki, stavljaju na čelo iznad obrva, na mjesto šeste čakre ili trećeg oka. Takav se ukras onda zove bindi ili tilak, a vjeruje se da štiti od zlih demona i čuva energiju.

No, nije se kurkuma korisila samo u indijskim ritualima. Davno, kada su Rimljani čuli o čarima kurkume za ljepotu, zahtijevali su da se dostavi u Rim i uskoro je postao najvažniji tretman ljepote za Rimljanke.


Kurkuma u službi ljepote

kurkuma za kožu Maske za lice od krukume daju sjaj koži te najbolje djeluju na izbjeljivanje mrlja od prištića i uklanjanje akni koje muče mnoge od nas. Studije su pokazale da kurkuma smanjuje proizvodnju melanina u koži i također smanjuje neželjene dlake na tijelu. Kurkuma pomaže u sprečavanju širenja infekcije nakon istiskivanja prištića, djeluje snažno antiupalno, uništava bakterije P.acne odgovorne za stvaranje akni, a zbog izbjeljujućih svojstava smanjuje ožiljke i hiperpigmentacije na koži.

Kurkuma pomaže i protiv bora i pogodna je i za dehidriranu i suhu kožu te kod rozaceje. Poznato je da usporava starenje kože, stimulira suhu kožu potičući cirkulaciju i pomaže u dužem održavanju zdravog tena. Osim žutog pigmenta, kurkumin je najviše zaslužan za ljekovita svojstva kurkume. Ustanovljeno je da kurkumin sadrži veliki raspon terapijskih učinaka.


Protuupalna svojstva kurkume

kurkuma za akne i prištićeOdavno se već zna da djeluje antiupalno, ali u posljednje vrijeme se pokazalo da djeluje povoljno na cijeli niz zdravstvenih poremećaja. Sadrži bitne minerale kao što su: kalij, željezo, mangan, vitamin B6 i vitamin C. Zbog svojih protuupalnih svojstava, vjeruje se da djeluje povoljno u liječenju niza autoimunih bolesti kao što su: Chronova i Parkinsonova bolest, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, lups, iritabilni kolon.

Smanjuje upalu želuca, crijeva, grla, pluća te pomaže kod hemoroida. Međutim, kod nekih stanja kao što su dijabetes, žučni kamenac, nedostatak vitamina K ili drugo, bilo bi pametno smanjiti unos ili pak savjetovati liječnika ili stručnjaka za alternativnu medicinu.

Ovom prilikom vam donosimo i djelotvoran recept maske od kurkume protiv prištića: Pomiješajte malo jabučnog octa i kurkume u pastu i nanesite na prištić. Ostavite oko sat vremena i isperite. Moguća je pojava prolaznog crvenila zato je najbolje koristiti ovu masku navečer. Kombinacija jabučnog octa i kurkume djeluje snažno antiseptično i antiupalno te uništava akne u samom korijenu, a upale se smanjuju gotovo preko noći.

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream