Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Što sve krije poljubac?

  • Ponedjeljak, 15 Prosinac 2014 18:46
  • Pročitano 2201 puta

Svi se volimo ljubiti. Poljubac je univerzalni jezik kojega svi razumijemo bez obzira na godine, spol, kulturu, vrijeme…Svi ljudi imaju instinktivni nagon za poljupcem, jedino se razlikuju načini na koje se ljubimo s obzirom na kulturu ili osobno iskustvo.

Primjerice, strastveni francuski poljubac djeluje na naš mozak poput droge stimulirajući prirodne kemikalije u našem tijelu. Tijekom poljupca tijelo postaje izuzetno aktivno šaljući milijarde informacija od mozga, jezika, mišića lica, usana i kože. Ti impulsi proizvode niz neurotransmitera koji direktno utječu na naše osjećanje jer je poljubac u stanju u nama izazvati istinsku ekstazu, blaženstvo i osjećaj neizdržive sreće.

"Biologija" poljupca

biologija poljupcaKada se poljubac desi, naše tijelo i mozak doživljavaju niz kemijskih reakcija od širenja krvnih žila i većeg dovoda kisika u mozak. Puls se znatno ubrzava, disanje postaje nepravilno i duboko, a zjenice se šire. Pet od dvanaest moždanih živaca se odmah aktivira, a zahvaljujući njima se pojačavaju sva naša čula – okusa, mirisa, sluha, vida i dodira. Crvenimo se u obrazima jer nam je pojačan cijeli krvotok, osobito u licu.

Dugačak poljubac nam također omogućava da okusimo tuđi ukus koji nam čak može otkriti tragove o partnerovom zdravlju i plodnosti. Naši jezici su prekriveni malim izbočinama, a one upravo služe za prikupljanje takvih informacija i to podsvjesno.

Pored toga, naše usne su povezane s velikim dijelom mozga što može rezultirati time da neke žene mogu doživjeti orgazam nakon dugačkog i strastvenog poljupca jer su usne prepune osjetljivih nervnih završetaka. To usne čini jednom od najerogenijih i najintimnijih ljubavnih zona pored spolnih organa. Dakle, usnama se doista možemo voljeti i doživljavati nevjerojatnu bliskost s partnerom!


Poljubac i hormoni

hormoni nam lude u poljupcuLjubavni, pravi poljubac može biti poput droge te utjecati na hormone i neurotransmitere da počnu ubrzano strujati kroz tijelo stimulirajući naše centre za užitak. Poljubac oslobađa velike količine dopamina koji je odgovoran za žudnju i želju te je znanstveno povezan sa zaljubljivanjem.

Dopamin djeluje na naš mozak poput kokaina zbog čega postajemo ovisni o osobi koju ljubimo odnosno u koju smo zaljubljeni. Mozak doživljava dopamin kao nagradu, a s obzirom da ljubljenje nagrađuje mozak dopaminom, želja za ovom radnjom se stalno povećava, a mi se sve više i više želimo ljubiti. Dobro poznati osjećaj zaljubljenosti i euforije kada nestaje apetit, a dolazi nesanica te konstantni ushit, znači da je naš mozak jednostavno nadrogiran dopaminom.

No, pored dopamina, ljubljenjem se oslobađaju velike količine oksitocina koji je odgovoran za održavanje posebne veze između dvije osobe. Zbog njega se poljupcima ljubav može održavati snažnom čak i nakon mnogo godina. Također, oksitocin utječe na kortizol – hormon stresa na način da ga smanjuje te na podizanje razine serotonina koji nas dovodi do stalne želje za ljubljenjem partnera.

Znanstvenici su čak otkrili kako je razina serotonina kod novozaljubljenih parova jednaka onoj kod pacijenata s opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Dakle, izreka ludo zaljubljen sada dobiva pravi smisao. Doista postajemo opsjednuti voljenom osobom kada smo zaljubljeni!


Muški i ženski poljubac

ljubimo se!!Znanstvenici su radili istraživanja koja su dovela do zaključaka kako postoji značajna razlika u načinu na koji muškarci i žene percipiraju ljubljenje. Uobičajeno je da u fazi udvaranja, žene pridaju veću važnost poljupcima i većina neće pristati na seksualni odnos, a da pritom ne poljubi partnera.

Za razliku od žena, muškarci će željeti seksualni odnos i bez poljubaca te pristati na odnos s nekim tko baš i nije vješt u ljubljenju. Znanstvenici su također otkrili kako su muškarci ti koji uglavnom započnu francuski poljubac, a to čine jer njihova slina sadrži testosteron. Na taj način, muškarci mogu saznati razinu estrogena kod žena preko informacija koje šalje slina.

Čudesno je što se sve krije u našem tijelu i samo jednom poljupcu! Dakle, ako želimo biti stalno sretni, zaljubljeni i sretno zaljubljeni, trebamo puno poljubaca koji nas izluđuju, ali pritom i liječe!

Ocijeni sadržaj
(5 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream