Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Huanito nastavlja sa svojom terapijom

  • Ponedjeljak, 03 Studeni 2014 18:51
  • Pročitano 1090 puta

Nakon sedam dana pritvora i s prilično teškim kvalifikacijama iz optužnice - neovlaštena proizvodnja i promet drogama, omogućavanje trošenja droge te 22 kilograma zaplijenjene marihuane - Huanito Luksetić djeluje neobično smiren, sretan i zadovoljan. Više me strah biti nepokretan nego zatvora, kaže Huanito koji konoplju uzgaja radi liječenja multiple skleroze.

U svemu što je prošao, ovome 36-godišnjaku koji se godinama bori s multiplom sklerozom najvažnije je da se osjeća dobro i da mu se zdravlje nije pogoršalo. Dok razgovaramo, ne silazi mu osmijeh s lica. Sunčan je dan, a s balkona njegova doma u Bregima na obroncima Učke pruža se prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, što je već samo po sebi dovoljan razlog za spokoj.


Korektni policajci

- Više me strah toga da sam nepokretan, da ne mogu micati rukama, ustati iz kreveta, sam otići na WC, oprati se, nego što me je strah zatvora. Ulje je lijek koji mi je pomogao. Zbog činjenice da je ilegalno, liječenje me je pretvorilo u kriminalca. Policija je prema meni bila korektna, bili su skroz ugodni, a ja sam bio iskren. Nikada ništa nisam skrivao pa ne skrivam ni sada - priča Huanito Luksetić.

Indijsku je konoplju sadio u svome vrtu koji, ruku na srce, doista nije skriven od pogleda s ulice. U razgovoru demistrificira priču o 22 kilograma - policija je tu zbrojila sve, pa i grane koje su potpuno neupotrebljive za proizvodnju ulja koje se radi od cvijeća. Realna težina je, procjenjuje, između tri i pet kilograma, što je prema njegovim riječima bilo dostatno za ulje za njegove potrebe tijekom godinu dana.

- Proizvodio sam isključivo za sebe, nikada nisam prodavao, a to da radim ulje nisam tajio. Savjetom sam pomagao svima koji su to tražili, ljudi su me stalno zvali. To je istina koju sam rekao policiji i doista nikome ništa ne zamjeram, oni su postupali po zakonu koji je takav kakav jest - objašnjava.

Prve simptome bolesti koja mu je dijagnosticirana tek 2008. osjetio je još u tinejdžerskim danima. Nakon što je pokušao s alternativnim terapijama, među ostalim i liječenjem pčelinjim otrovom (primio je oko 5000 uboda pčela), uljem kanabisa počeo se liječiti 2011. Rezultat se pojavio već nakon mjesec dana - prije toga mogao je hodati maksimalno 100 metara, uz ogromne napore, motorika mu je bila oštećena, osjeti u rukama i nogama također, imao je problema s govorom, kao i s dvostrukim vidom, a podizanje čak i vrlo laganih predmeta manifestiralo bi se za par dana pogoršanjem simptoma. S marihuanom, kaže, do tada nije imao nikakvih dodira, čak ni u Kaliforniji, gdje se legalno koristi u medicinske svrhe.

- Ironično je što sam mu cijelo vrijeme dok je bio u SAD-u govorila da se čuva droge jer bio je u svjetskom žarištu. On me je slušao, klonio se i zbog toga sam bila sretna. Sada sam sretna jer mu ulje kanabisa pomaže i osjeća se dobro - kaže Huanitova majka Zlata Luksetić Degrasi.


Prevare s crnog tržišta

Huanito, koji je član Društva oboljelih od MS-a, javno djeluje i kroz udrugu Konoplja pomaže, a kaže da se na crnom tržištu pojavljuju razna neprovjerena i lažna ulja, i to po visokim cijenama, tako da je najbolji izbor, što savjetuje i Rick Simpson (za kojeg kaže da mu je spasio život), samostalno uzgajati biljke i proizvoditi vlastito. To je, nažalost, luksuz koji si oni u terminalnim fazama bolesti ne mogu priuštiti pa bi regulacija tržišta bila od velike koristi.


I dalje se osjeća dobro

Što se terapije tiče, potrebno je tri puta dnevno uzimati 0,33 grama takozvanog Rick Simpson ulja (RSO), dakle jedan gram na dan, a kada se tolerancija poveća, može se povećati i količina.

U zatvoru nije osjetio zdravstvene probleme, te se i dalje osjeća dobro. Najavljuje da će unatoč pritvorskom iskustvu i optužnici nastaviti s terapijom.

- Vjerujem da ću, s obzirom na dosadašnju terapiju, mjesec dana moći bez ulja. Svakako ću nastaviti, a kako u Hrvatskoj to zakon ne dopušta, opcija je i da odem u neku zemlju gdje je to moguće - govori Huanito Luksetić.

Ocijeni sadržaj
(3 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream