Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Čudesni keksi protiv stresa

  • Ponedjeljak, 27 Siječanj 2014 15:23
  • Pročitano 8035 puta

Praznici, odmor i mnoštvo kolača su sada daleko iza nas, a novi radni tjedan nam se smiješi. Suočeni s raznim problemima, nerijetko stresom, sigurno bi rado posegli za nekim čarobnim štapićem kojim bi otklonili sve što nas tišti.

Piše: Ana-Marija Milaković

No, čarobnog štapića, barem u ovom svijetu nema, ali postoje male radosti kojima si možemo zasladiti život. Govorim o „čarobnim“ keksima koji pored toga što su fini i slatki, nose pravu duševnu utjehu i smirenje.

Ako još niste čuli za čudesne kekse Svete Hildegarde, vrijeme je da saznate. Nakon što čujete koje dobrobiti donose, biti ćete inspirirani, čak i poslije napornog dana, napraviti ih sami kod kuće i uživati! No, prvo par riječi o Svetoj Hildegardi.


Svetica iz Bingena

Sveta Hildegarda

Hildegarda je bila srednjovjekovna redovnica iz Bingena(1098.-1179.) koju su smatrali proročicom, mističarkom i iscjeliteljicom. Pomagala je i ozdravljivala ljude svojim dodirom, molitvom, blagoslovom te raznim receptima koje je dobivala kroz mnoge vizije i objave.

Iza sebe je ostavila nekoliko djela koja uključuju preko 2000 recepata za pripremu lijekova te mnoštvo raznih medicinskih savjeta. U svojim promatranjima čovjekovog zdravlja, ona ga vidi kao djela veće cjeline, božanske prirode. Zato sile koje vladaju prirodom i duhovnim svijetom, vladaju i čovjekovim zdravljem.

Uz recepte kako pripraviti lijek, nudila je i objašnjenje kako dobiti ljekoviti učinak. Među mnoštvom takvih pripravaka i savjeta koje nije lako slijediti ili pripremiti kod kuće, izdvojila bih jedan interesantan, a lak za pripremu.


Keksi za dobro zdravlje i raspoloženje

Hildegardini čarobni keksi

Kao što sam spomenula, riječ je o keksima za smirenje i protiv mrzovolje. Za njih nam je potrebno:

45g muškatnog oraha, 45g cimeta u prahu, 10g klinčića u prahu, 1.5 kg finog brašna od pira(vrsta pšenice, dinkel), 375g maslaca, 300g smeđeg šećera(ili fruktoze), 300g badema, 4 jaja, pola žličice soli, voda ili mlijeko toliko da se dobije tijesto koje se razvalja. Kada se pomiješaju svi sastojci, oblikujemo kekse koji se peku na 180 stupnjeva oko 10-15 minuta.

Hildegarda za same kekse govori sljedeće: „ Često ih jedi, pa će iščeznuti sva gorčina tvoga srca i tvojih misli. Tvoje će se skučene misli proširiti, um razbistriti, a glas pročistiti. Smanjiti će se svi štetni sokovi u tebi. Ti će keksi dati dobar sok tvojoj krvi i ojačati te.“

Ako je za vjerovati ovoj zanimljivoj svetici, koja je za vrijeme svoga života pomogla i ozdravila mnoge ljude, valja probati ove čudesne kekse!

Kada već mnogi od nas utjehu često pronalaze u slatkišima, zašto ne probati ove zdrave i domaće kekse? Već sama njihova priprema opušta i nalaže da ih podijelimo sa svojim voljenima što će sigurno rezultirati obostranim zadovoljstvom! Dobar tek svima!

Ocijeni sadržaj
(24 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream