Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Mala djeca - mala briga, velika djeca - velika briga?

  • Srijeda, 15 Siječanj 2014 11:17
  • Pročitano 1708 puta

Postoji pregršt informacija, savjeta i mitova o tome što 'morate' napraviti da biste odgojili 'dobro' dijete. Mit o tome kako su mala djeca mala briga, a velika djeca velika briga napokon je srušen - u Centru Prirodno roditeljstvo smatraju da ukoliko u prvim godinama života pružite djetetu ono što treba od vas, cijeli život će vam biti lakše i ugodnije s njim, a i njemu s vama. Istina je da ne morate biti savršeni da biste bili dobar roditelj.

Biti roditelj iskustvo je koje ispunjava više od bilo kojeg drugog iskustva, no istovremeno roditelji se suočavaju s brojnim nepoznanicama i pitanjima poput 'Što raditi kada moje dijete...?'.

Da bi kvalitetno premostili pitanja koja ponekad mogu biti zbunjujuća i frustrirajuća, važno je znati što se događa u prvim godinama djetetovog života. Prve godine su presudne, jer pored eksplicitne memorije, dijete ima i implicitnu memoriju koja određuje njegova buduća ponašanja, što dokazuju i brojne spoznaje iz područja neuroznanosti.

"U ranom periodu djetetov mozak je poput spužve, upija sve informacije i iskustva kao nikada poslije u životu. Upravo ta pohranjena iskustva, i dobra i loša, oblikuju buduće djetetovo ponašanje u životu." - ističe Tomislav Kuljiš, voditelj Centra Prirodno roditeljstvo.
 

Dragocjena mogućnost sagledavanja svijeta iz djetetovih očiju, te razumijevanja rezultata ili posljedica odnosa dijete-roditelj, spontano pobošljava i olakšava roditeljstvo. Mnoge uobičajene odgojne metode razaraju djetetovu sliku o sebi te uzrokuju loše ponašanje.

Dugoročne posljedice su, između ostalog, i cjeloživotni unutarnji nemir u djetetu, nesigurnost, prožetost strahom, nemogućnost voljenja i prihvaćanja samog sebe. Razumijevanje djetetovog razvoja otvara put prirodnijem, normalnijem i razvojno poticajnijem roditeljstvu. Ispravnom percepcijom onoga što se događa u djetetu prilikom zahtjevnih ponašanja i reakcije roditelja postaju primjerenije.

Kako sagledati svijet iz djetetovih očiju da bi olakšali roditeljstvo i obogatili djetinjstvo, saznajte na uvodnom predavanju Zašto su prve godine djeteta najvažnije?, koje će održati Tomislav Kuljiš, 21. siječnja 2014. godine u 18:00 sati, na adresi Slavonska avenija 3, u Zagrebu. 

Anja Alavanja Romac

 Poznata voditeljica Anja Alavanja Romac smatra da joj je mogućnost sagledavanja svijeta iz djetetovih očiju uvelike pomogla kao mladom roditelju te je istaknula: „Doživjela sam istinski a-ha trenutak kad sam saznala da je dječja faza 'Neću!' jako bitna za djetetov razvoj. To je faza u kojoj se događa izranjanje djetetovog 'ja', postaje svjestan sebe i to ga strašno veseli.  Naime, u ovoj fazi oni ne znaju što žele, no znaju da ne žele ono što mi želimo. Da bi došli u fazu 'ja hoću', moraju proći fazu 'ja neću'. Ako sad ne prođe fazu 'neću', neće znati reći 'ne' i zauzeti se za sebe u životu, a to ne želim svome sinu.“

Više informacija o razvojno poticajnom roditeljstvu može se potražiti na www.prirodnoroditeljstvo.com.

Ocijeni sadržaj
(2 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream