Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Kako nastaju bolesti II.

  • Subota, 11 Siječanj 2014 11:44
  • Pročitano 2954 puta

Za razliku od Pasteura, Antoine Bechamps je tvrdio kako svi mikroorganizmi dolaze iz samih živih bića, iz tkiva, posebno krvi (tkiva u tekućem stanju) te kako su pleomorfni, što označava njihovu promjenu oblika (pleo = promjena, a morphe = oblik).

Piše: Ivona Živković

Prije daljnjeg čitanja svakako prvo pročitajte I. dio ovog članka.

Promjena oblika ovisi o promjeni stanja okoline u kojoj se nalaze ( pH vrijednost, količina kisika, toksina, slobodnih radikala itd.). Bechamps je tako prvi postavio teoriju pleomorfizma.


Monomorfizam i pleomorfizam

Antoine BechampsPo njegovom učenju, virusi prelaze u bakterije, ovi u gljivice i obratno. Kada se razvijaju u strogim laboratorijskim uvjetima, streptokok je uvijek streptokok, no ako se promijeni pH vrijednost medija u kojem raste, streptokok će se promijeniti u neki drugi mikrob.

U školi se, međutim, bakterije uzgajaju na uvijek istoj podlozi. Na primjer, svi “strep” organizmi u laboratoriju bolnica uzgajaju se na podlozi od sterilne humane ili zečje krvi pomiješane sa agarom (vrsta algi koja se u ovu svrhu koristi).

Ako su uzgajane na istom krvnom agaru, pri specifičnom pH (7,6-7,8) i pri određenoj temperaturi, svi mikroorganizmi rastu na isti način, sve streptokokne bakterije su u obliku lopti u nizovima. Ukoliko bi se ovi uvjeti promijenili i mikrobi bi promijenili svoj oblik.

PleomorfizamPleomorfizam stoga znači kako tijelo domaćina ima aktivnu ulogu u infekcijama i infektivnim bolestima, suprotno od onoga što su tvrdili Koch i Pasteur. Oni su vjerovali kako je organizam sterilan te kako je samo pasivna žrtva djelovanja mikroba.

Za razliku od pleomorfizma, monomorfizam mnogo toga nije u stanju objasniti. Otpor bakterija prema nekim antibioticima postaje sve veći. Bakterija ne mutira u formu koja je otporna na antibiotik, ona zapravo mijenja oblik. To je velika razlika. Mutacija se događa rijetko, pleomorfizam se događa stalno.

Drugi je problem što zagovornici monomorfizma nisu u stanju napraviti adekvatnu klasifikaciju mikroorganizama - na adekvatne familije, rodove, vrste i napraviti vezu među njima.


Somatidi

Antony van LeewnhoekČinjenicu kako u vodi postoji nešto živo otkrio je još u 17. stoljeću Antony van Leeuwenhoek (tvorac prvog mikroskopa, zapravo debelih naočala pomoću kojih je promatrao sićušne čestice). Promatrajući uzorke kišnice, primijetio je u njoj "nešto živo".

Jednom je tako sakupio svježu kišnicu i stavio je u epruvete koje je zapečatio. U početku se ništa nije događalo. Ni nakon nekoliko dana nikakvih promjena nije bilo. Ali, četvrtog dana, pojavile su se sićušne točkice koje su migoljile u vodi.

SomatidiLeeuwenhoek nije mogao objasniti odakle su došle osim što su nastale u samoj vodi. Ali, zainteresiranih za proučavanje ovog fenomena tada nije bilo. Bechamps je prvi tvrdio kako sve klice u organizmu nastaju od sićušnih točkica u krvi koje je on nazvao mikrozime (somatidi ili protiti).

Protit je njemačka riječ, dok ih Francuzi zovu somatidi. Englezi nemaju riječ za ovaj fenomen. Protiti (somatidi) se jasno vide na svakom mikroskopu pod uvjetom da je podloga tamna. To su najmanje forme proteina, najmanji oblici života.

Dakle, to nije stanica kako je još prije tristo godina utvrdio William Harvey, a suvremena biologija se i dalje toga pridržava. Razlog zašto mnogi biolozi ni danas ne vide somatide jest vjerojatno taj što im nitko u školi nije rekao kako bi to u stvari trebali vidjeti.


Princip uroborosa

OuroborosSomatidi se nalaze u krvi svakog živog bića. Kada se premaz krvi ostavi na laboratorijskoj ploči dan ili dva, mikroorganizmi se doslovno vide kako izlaze iz crvenih krvnih zrnaca, mikroorganizmi koji se mijenjaju i razgrađuju u patološke forme kako se proces truljenja nastavlja odvijati.

Kada je truljenje završeno, kada ne postoji ništa više što bi bakterije mogle jesti, one se ponovno razlože i “nestanu” jer se vrate u formu malih točkica. Kako su somatidi uništenih bakterija i dalje živi, zaključak glasi - oni su početak i kraj svih stanica, organa, tkiva, bića fizičkog života.

Sve žive forme nastaju od somatida njihovim uobličavanjem. One jedu same sebe i ponovno se rađaju. A to je princip uroborosa (ouroborosa) - zmije koja jede svoj rep, drevni simbol vječnog života.

Somatidi su uvijek u organizmu za razliku od parazita koji ulaze izvana i sa kojima možemo, najčešće uslijed nehigijene, doći u kontakt. Kada se izvrši razlaganje materije na najsitnije dijelove dolazi se do atoma i čestica, a kod živog organizma to je protit (somatid).


Genom

GenomU francuskim naučnim krugovima, odavno se poklanjala pažnja pleomorfizmu. Neki su čak smatrali kako postoji jedinstvena kolekcija mikroorganizama na čitavoj planeti i da se u njoj nalazi sav genetički materijal “Genom” koji čini samoreprodukcijski dio stanice.

 Iz tog “Genoma” nastaju svi mikrorganizmi na planeti. Drugi su smatrali kako svaki organizam ima pristup ovom “Genomu” (“genetskom bazenu”) te posuđuje forme koje su mu potrebne za opstanak. Njemačko gledište je u tom smislu prezentirao Gunther Ederline, a nije se mnogo razlikovalo od Francuza.

Mucor RacemosisEderline je još 1935. tvrdio kako svi mikrorganizmi nastaju iz somatida, tako da se on u svojoj kulminirajućoj, ali i najdegenerativnijoj fazi , pretvara u gljivicu mucor racemosis. Polazeći od originalnog somatida do gljivične forme, manifestiraju se sve poznate bakterije ukoliko su uvjeti za njihovu manifestaciju odgovarajući.

Gljivica mucor racemosis je tako kraj početka. Nakon njenog raspadanja, sve organske materije se dezintegriraju natrag u somatide odakle su u nastale. I to je novi početak života. Somatid je neuništiv i to je Božja čestica života. Ona živi vječno.

Još informacija potražite u sljedećem nastavku ovoga zanimljivog članka!

Ocijeni sadržaj
(4 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream