Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Skrivene poruke prirode

  • Srijeda, 18 Prosinac 2013 17:37
  • Pročitano 2792 puta

Priroda je nepregledan izvor ljepote, zdravlja i božje kreativnosti. Opušta nas kada smo preopterećeni svakodnevnim obavezama, nudeći nam mir i utočište od užurbanog, nerijetko stresnog života.

Piše: Ana-Marija Milaković

Ona nas na toliko mnogo načina hrani i liječi svojim darovima koje prečesto uzimamo zdravo za gotovo ne vidjevši pritom njene skrivene poruke. Sam Heraklit je davno rekao kako u prirodi postoji aktivna inteligencija koja komunicira putem znakova i oblika.

Kako bismo te znakove lakše prepoznali, ponekada je dovoljno promatrati oblik određenog voća, povrća  koji sugerira njihov ljekovit učinak na naše zdravlje. Primjerice, poprečni presjek mrkve nalikuje ljudskom oku, a dokazano je kako konzumiranjem mrkve, unapređujemo funkciju očiju. 

Rajčica ima četiri crvene komore kao i naše srce, a istraživanja pokazuju kako je rajčica puna likotina koji hrani srce i krv. Grah koji svojim oblikom podsjeća na bubrege, održava i liječi bubrege.

Čudesno, zar ne? No, takvih je primjera mnogo, a ovdje smo naveli samo neke uobičajene s kojima se svakodnevno susrećemo.

Orah izgleda kao mozak. Nabori njegove jezgre nalikuju moždanoj kori. Poznata je činjenica kako orah sa više od tridesetak neurotransmitera, pomaže u razvoju funkcija mozga.

Avokado, plavi patliđan i kruške unapređuju funkcije maternice i njenog grlića, a svojim oblikom upravo nalikuju maternici. Smokve su pune sjemenki i tijekom rasta vise u paru. Smokve povećavaju pokretljivost i broj spermatozoida te sprječavaju sterilnost muškaraca.

Slatki krumpir, odnosno batat podsjeća na gušteraču, te je idealna hrana za dijabetičare jer ima niski glikemijski indeks te ne podiže razinu šećera u krvi. Grožđe visi u grozdovima oblika srca, a istraživanja dokazuju kako grožđe ima vitalnu funkciju u ishrani srca i krvi.

Trebamo li još pokazatelja i dokaza kako priroda zaista komunicira s nama na jedini način koji joj je dostupan? Kroz svoj oblik i formu.

U prirodi je toliko vrsta ljekovitog bilja koje vrsni travari prepoznaju po obliku listova i plodova, znajući koju vrstu bolesti dotična biljka može liječiti.

Šamani odavno komuniciraju s biljkama i gaje posebno poštovanje i zahvalnost prema određenim vrstama. Odnose se prema njima kao prema živim bićima koja zaslužuju poseban tretman i pažnju.

Stoga, budimo i mi zahvalni na svim darovima prirode koja nam toliko mnogo pruža i širom otvorimo oči kako bi prepoznali njene skrivene poruke koje služe našem zdravlju i sreći!

Ocijeni sadržaj
(12 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream